Zárójelben mutatjuk a vegán verzió hozzávalóit.
Hozzávalók 6 adaghoz
- 6 evőkanál vaj (vagy olívaolaj)
- 1 evőkanál zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál univerzális gluténmentes liszt
- másfél bögre tej (vagy növényi tejhelyettesítő ital)
- másfél bögre tejszín (vagy növényi tejszín-helyettesítő)
- 0.5 bögre parmezán (vagy 6-8 evőkanál sörélesztőpehely)
- 400 gramm gluténmentes tészta (pl. barnarizs-lisztből, kölesből vagy vörös lencséből)
- 0.5 bögre romano sajt (elhagyható, vegán verzióban pláne)
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Főzzük meg a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint. Serpenyőben olvasszuk fel a vajat (vegán verzió esetén enyhén melegítsük az olívaolajat), adjuk hozzá a fokhagymát, és 1-2 percig pároljuk (vigyázzunk, nehogy megégjen!). Adjuk hozzá folyamatos keverés közben a lisztet, a (növényi) tejszínt, a tejet (vagy a növényi tejhelyettesítő italt). Alacsony hőmérsékleten forraljuk fel a mártást, és lassan, több részletben adjuk hozzá a sajtokat (vagy a sörélesztőpelyhet), és keverjük simára, olvadásig. Tegyük bele a kifőtt tésztát, és már tálalhatjuk is.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.