Alfredo, a tésztaszószok királya (gluténmentes, tojásmentes recept)

Klasszikus olasz tésztaétel, ezúttal hús nélkül. Selymes, fokhagymás, tejszínes szósz, ami alapból gluténmentes, húsmentes, tojásmentes, de tejmentesen és vegán verzióban is elkészíthető.

Hagyományosan széles metélt (tagliatelle) tésztával készül.
Hagyományosan széles metélt (tagliatelle) tésztával készül.Robm57

Zárójelben mutatjuk a vegán verzió hozzávalóit. 

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 6 evőkanál vaj (vagy olívaolaj)
  • 1 evőkanál zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál univerzális gluténmentes liszt
  • másfél bögre tej (vagy növényi tejhelyettesítő ital)
  • másfél bögre tejszín (vagy növényi tejszín-helyettesítő)
  • 0.5 bögre parmezán (vagy 6-8 evőkanál sörélesztőpehely)
  • 400 gramm gluténmentes tészta (pl. barnarizs-lisztből, kölesből vagy vörös lencséből)
  • 0.5 bögre romano sajt (elhagyható, vegán verzióban pláne)
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

 

 

 

Elkészítés:

Főzzük meg a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint. Serpenyőben olvasszuk fel a vajat (vegán verzió esetén enyhén melegítsük az olívaolajat), adjuk hozzá a fokhagymát, és 1-2 percig pároljuk (vigyázzunk, nehogy megégjen!). Adjuk hozzá folyamatos keverés közben a lisztet, a (növényi) tejszínt, a tejet (vagy a növényi tejhelyettesítő italt). Alacsony hőmérsékleten forraljuk fel a mártást, és lassan, több részletben adjuk hozzá a sajtokat (vagy a sörélesztőpelyhet), és keverjük simára, olvadásig. Tegyük bele a kifőtt tésztát, és már tálalhatjuk is.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek