Isteni lencsekence – gluténmentes, húsmentes, tojásmentes, cukormentes recept

Gyors és egészséges reggelit vagy vacsorát készíthetünk ebből az egészséges, húsmentes, glutén-, tojás- és cukormentes receptből.

Friss zöldséggel, pirítóssal vagy péksütivel is fogyaszthatjuk.
Friss zöldséggel, pirítóssal vagy péksütivel is fogyaszthatjuk.nito100

Hozzávalók

  • 50 dkg főtt lencse
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál hozzáadottcukor-mentes mustár
  • 5 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál krémsajt
  • fűszerek (pirospaprika, őrölt kömény, só, bors)
Recept idők

 

 

 

Elkészítés:

A lencsét sós vízben babérlevél és egy darabka citromhéj társaságában megfőzzük (de használhatunk konzervlencsét is). A finomra vágott hagymát egy kevés olajon megpároljuk, beleöntjük a lencsét, megszórjuk a fűszerekkel és néhány percig folyamatos keverés mellett átforgatjuk a tűzhelyen.

A tűzről levéve hozzáadjuk a fokhagymát, a mustárt, a vajat és a krémsajtot, és botmixerrel pürésítjük. Hűtőben tároljuk.

A dietetikus tippje: „Az egészséges bélflóra érdekében legalább heti egy alkalommal építsd az étrendedbe a hüvelyeseket! Úgynevezett prebiotikus rostokat is tartalmaznak, melyek támogatják a jótékony bélbaktériumokat, így segítenek a bélflóra egészségének fenntartásában, közvetetten a megfelelő emésztésben, immunerősítésben.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek