Hozzávalók
- 50 dkg főtt lencse
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál hozzáadottcukor-mentes mustár
- 5 dkg vaj
- 2-3 evőkanál krémsajt
- fűszerek (pirospaprika, őrölt kömény, só, bors)
Elkészítés:
A lencsét sós vízben babérlevél és egy darabka citromhéj társaságában megfőzzük (de használhatunk konzervlencsét is). A finomra vágott hagymát egy kevés olajon megpároljuk, beleöntjük a lencsét, megszórjuk a fűszerekkel és néhány percig folyamatos keverés mellett átforgatjuk a tűzhelyen.
A tűzről levéve hozzáadjuk a fokhagymát, a mustárt, a vajat és a krémsajtot, és botmixerrel pürésítjük. Hűtőben tároljuk.
A dietetikus tippje: „Az egészséges bélflóra érdekében legalább heti egy alkalommal építsd az étrendedbe a hüvelyeseket! Úgynevezett prebiotikus rostokat is tartalmaznak, melyek támogatják a jótékony bélbaktériumokat, így segítenek a bélflóra egészségének fenntartásában, közvetetten a megfelelő emésztésben, immunerősítésben.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.