Így segíts, ha fáj a gyerek feje

A gyerekeket ugyanúgy gyötri fejfájás időnként, mint a felnőtteket. A szülők ilyenkor gyakran tanácstalanok, hogyan is segíthetnének csemetéjüknek. Van megoldás – ismerd meg a leggyakoribb fejfájástípusokat és a megoldást ellenük.

A gyerekek többsége már óvodáskorban is panaszkodik időnként fejfájásra. Leggyakrabban megfázás vagy más betegség szövődményeként hasogat a kicsik feje, de ritkább esetben előfordulhat visszatérő fejfájás is. Utóbbi hátterében genetikai hajlam áll, amit felmenőiktől örökölnek. Dr. Claire McCarthy, a Harvard orvosi karának gyermekgyógyászati adjunktusa elmondja, amit a témában tudni érdemes.

Gyakran betegség tüneteként fordul elő

A fejfájásokat kialakulásuk oka alapján két csoportra oszthatjuk. Az elsődleges vagy önálló fejfájások hátterében nem áll más betegség, míg a másodlagos fejfájás csupán tünete a megfázásnak, influenzának vagy egyéb problémának. Gyerekkorban inkább az utóbbiak jelentkeznek gyakran. A fertőzéses betegségek mellett az is előidézheti a fejfájást, ha a gyerek beveri a fejét, de gyógyszerek – például vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, melyek szedését nem ajánlott túlzásba vinni – mellékhatásaként is jelentkezhet. Ritka esetben komolyabb betegségek, például vérnyomásproblémák vagy agydaganat is okozhatnak fejfájást, ezek esélye azonban teljesen elenyésző.

Gyerekeknél leggyakrabban migrénes, illetve tenziós fejfájások szoktak előfordulni. A migrén jellemzően a fej egyik oldaláról indul, majd átterjed a koponya többi részére is. Pulzáló fájdalom jelentkezik, ami a mozgással egyre erősödik. A fény és a zaj szintén súlyosbítja a fájdalmat, amit gyakran émelygés, rosszullét és hányinger kísér. Az esetek 10 százalékára jellemző az ún. aurás migrén – ilyenkor a fájdalmat megelőzően vizuális tünetek jelentkeznek. A beteg különös fényeket, csillámlásokat észlel, esetleg gyengeség és fülzúgás is felbukkanhat.

Őket ugyanúgy kínozhatja a fejfájás, mint a felnőtteket
Őket ugyanúgy kínozhatja a fejfájás, mint a felnőtteketKevinDyer / Getty Images Hungary

A tenziós fejfájás ellenben egyszerre jelentkezik a koponya egészén, és sokkal nehezebb egy konkrét pontra leszűkíteni. A fájdalom nem lüktet, az erős fény és zaj hatására azonban a migrénhez hasonlóan erősödhet. Rosszullét nem kíséri, ahogy aura sem észlelhető.

Ne vidd túlzásba a fájdalomcsillapítókat

Ha a gyerekednél visszatérő fejfájás jelentkezik, aminek nincs látható oka (azaz valami betegség), érdemes orvoshoz fordulni a problémával. A legtöbb esetben nem áll fenn komolyabb baj, de jobb biztosra menni, azaz értesíteni a gyerekorvost. Jegyezd fel, milyen gyakran fordul elő a fejfájás, milyen tünetekkel jár, milyen a fájdalom jellege, milyen gyógyszert adtál a kicsinek, illetve milyen egyéb befolyásoló körülmények lehetnek.

A recept nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek, például az ibuprofént vagy a paracetamolt tartalmazók segíthetnek enyhíteni a fájdalmat, de nem szabad túlzásba vinni a használatukat. Csak abban az esetben adj a gyereknek gyógyszert, ha tényleg erős, nem szűnő fájdalomról panaszkodik. Gyakran a csendes pihenés és egy hideg borogatás is képesek elmulasztani a tüneteket.

Megfelelő mennyiségű alvással (minimum napi tíz óra), testmozgással és rendszeres étkezéssel megakadályozható a visszatérő fejfájások kialakulása. A stressz szintén gyakori okozója a fejfájásoknak, ezért ügyelj rá, hogy ne terheld túl a gyereket. Mindig jusson neki elég szabadidő, amit pihenéssel vagy játékkal, örömet okozó dolgokkal tölthet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra