Kevésbé lesz depressziós a gyerek, ha sportol

A csapatsport nemcsak a gyerekek testi egészségét és társas kapcsolatait fejleszti, de mentális egészségüket is javítja, és megóvhatja őket a depressziótól – állítja egy friss amerikai kutatás.

Számos előnye lehet annak, ha gyermekeink kisiskoláskoruktól fogva tanulnak focizni, kosárlabdázni vagy éppen jégkorongozni. Egy, a Washingtoni Egyetem kutatócsapata által nemrégiben publikált – és a Study Finds hasábjain szemlézett – kutatás szerint a depressziós tünetek kialakulásának is gátat vethet a rendszeres csapatsport.

Kell egy csapat(sport)

A kutatások szerint a felnőttkori depresszió szó szerint zsugorítja az agyunkat: a hippokampusz térfogata ugyanis csökken a stressz hatására. Agyunk ezen területe az emlékezet működésében és a stresszre adott válaszreakcióban is fontos szerepet játszik. Jelen tanulmány szerzői szerint a gyerekkori csapatsport segíthet a folyamat megelőzésében. A tudósok egy több mint négyezer, 9 és 11 év közötti gyermek sportolási szokásairól és depresszióra való hajlamáról készült felmérés adatait elemezték, amit összevetettek a részt vevő gyerekek agyáról készült MRI-vizsgálatokkal.

Kevésbé lesz depressziós a gyerek, ha sportol
Kevésbé lesz depressziós a gyerek, ha sportolLorado / Getty Images Hungary

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy az egyéb szabadidős tevékenységekhez (például a hangszeres zenéhez vagy a művészethez) képest a csapatsport jelentősebb mértékben akadályozza a depresszió kialakulását. Emellett a kutatók azt is megállapították, hogy nagyobb azon gyerekek hippokampuszának térfogata, akik rendszeresen vesznek részt szabadidejükben társaikkal közös sportfoglalkozáson. A kutatás vezetője, Lisa Gorham idegtudós szerint ennek oka egyrészt a csapatsportok szabályokra épülő, rendszeres elfoglaltságot biztosító mivolta, másrészt pedig azok társas jellege, melyek nagyban segítik a gyerekek szellemi és érzelmi fejlődését.

Érdekes módon a kutatás jelentős különbséget vélt felfedezni a nemek között. Míg a rendszeresen csapatsportoló lányok esetében a fiúkhoz hasonlóan megfigyelhető volt a hippokampusz térfogatának növekedése, a depresszióra való hajlam esetükben nem csökkent. A kutatók úgy vélik, ennek oka talán abban rejlik, hogy a lányok és nők depressziója jóval összetettebb és több tényezőre vezethető vissza, mint a fiúk / férfiak hasonló lelki problémái. Gorham és kollégái mindenesetre úgy gondolják, vizsgálatuk eredményei új szemszögből közelítik meg a gyermekek lelki és fizikai egészségének kutatását, és segítséget nyújthatnak a mentális betegségek korai kezelésében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra