Kakaóval az erős immunrendszerért. Így fogyaszd!

Most nem a sima kakaóporról lesz szó, hanem a nyers kakaóról, ami valóságos superfood, gyerekeknek is adható, de csak kétéves kor felett javasolt. Kedvenc gasztrobloggerünk a nyers kakaó nyomába eredt.

A világ kedvenc édességéről, a csokoládéról mindig is állították, hogy tápanyagokban gazdag, az utóbbi években viszont a nyers kakaó kapja a hájpot. De meddig számít nyersnek, és honnan finomítottnak? Mi a különbség ízben? Tényleg érdemes-e inkább a drágább nyers kakaót vennem a gyerekeknek? Dénes Dóra, az Édespofa bloggere úgy döntött, hogy utánajár a kakaó-ügynek. Ráadásul a kedvenc nyers kakaós alapreceptjét is megosztja, ami még egy kis nutellás élményt is ígér.

Arról kérdeztem Ilkó Péter életmódtanácsadót (saját titulusa szerint gasztronautát), hogy miben tud többet a nyers kakaó. “A nyers kakaó ötvenszer több antioxidánst tartalmaz, mint például kékáfonya, ezzel az immunerősítő hatása kiemelkedő” - állítja Péter, akinek egyik kedvenc kutatási területe a superfoodok. A nyers kakaó a flavonoidok mellett A- és E-vitamint, többféle B-vitamint, E-t ásványi anyagok közül kalciumot, magnéziumot tartalmaz, és a szervezet biokémiai folyamataihoz szükséges nyomelemek közül vasban, rézben, cinkben is bővelkedik.

Bogyós gyümölcsökkel is finom a kakaó
Bogyós gyümölcsökkel is finom a kakaóÉdes pofa

Péter szerint a hangulatjavító hatása sem legenda, hanem konkrét biokémia: részben az anandamin- és szerotonin-szintet tudja emelni. A szakember kakaó-összefoglalóját Makeeathappen nevű oldalán olvashatjátok

Hol lehet kapni és mennyit kaphat a gyerek?

Nyers kakaót bio- és reformboltokban lehet kapni. Őszintén szólva a gyerekeim nagyon érzik a különbséget a nyers és a feldolgozott között, az előbbivel többet kell trükköznöm, hogy hasonlóan szeressék. Ugyanúgy, ahogyan az étcsokoládé, ez is élénkítő hatású, ezért  kétéves kor alatt nem javasolt, és azután is kisebb koncentrációban.

Fontos, hogy ne hevítsük! 

Fűszeres, paradicsomos ételekbe remek, zabkásához, tejbegrízhez, smoothie-khoz jolly joker, és gyümölcsök ízét is jól kiemeli, például savanykás bogyós gyümölcsökhöz is jól passzol. Legutóbb ánizsos, fahéjas, kardamomos párolt almához és nyers ribizlihez szórtam tört kakaóbabot, és nagyon jó kis nyári uzsonna lett. Két közepes almához egy fél csillagánizst, két szem kardamomot, és egy kisebb fahéjdarabot dobtam, egy kis vízzel párolni kezdtem, és a vége felé néhány szem mazsolával édesítettem.

Édes krémes feltét, csak nem kenyéren
Édes krémes feltét, csak nem kenyérenÉdes pofa

Hidegen készült, édes krémekhez is jó a nyers kakaó: avokádóval, banánnal, vagy például sült batátával is passzol. Ez utóbbi  tápanyagban gazdag szendvicskrémként is működik, és ha pirított és darált törökmogyorót és némi mogyoróolajat keverünk hozzá, azok hozzátesznek még egy kis nutellás élményt is. A receptért kattints az Édes pofa blogra!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek