Így csinálsz szociopatát a gyerekből

A legtöbb szülő tettei azon alapulnak, hogy jót szeretnének a gyereküknek, és szeretnék megkímélni a kellemetlenségektől. Vannak azonban olyan jó szándékkal elkövetett dolgok, amelyek inkább többet ártanak, mint használnak.

Amikor a szülők ezeket a hibákat elkövetik, jó úton járnak afelé, hogy a gyerekükből szociopatát csináljanak, írja Marcia Sirota kanadai pszichiáter. Első ránézésre kedvesnek és jó szándékúnak tűnhetnek, de valójában nagyon is ártalmasak. Íme hat szülői csapda, ami a legrosszabbat hozza ki a gyerekből!

1. Nincsenek korlátok

Egyértelmű határok és útmutatás nélkül könnyű elkényeztetni a gyereket, aki így könnyen énközpontúvá, önzővé, érzéketlenné és nemtörődömmé válhat. A szülők gyakran azt gondolják, hogy a korlátok rosszak, hiszen megakadályozzák a gyereket abban, hogy érvényesüljön és kifejezze magát. Ez azonban nem így van. Sokkal jobb, ha tudja, hogy mit várnak el tőle, és mi az, ami elfogadhatatlan.

shutterstock 433671361
Fotó: Shutterstock

2. Nincsenek következmények

Szintén hiba, ha a nem megfelelő cselekedetnek nincsen következménye. Sok szülő tart ettől, de ártalmasabb, ha a következmény elmarad, mert így a gyereknek nincs lehetősége tanulni a hibáiból és kijavítani a viselkedését. Ez, és a korlátok hiánya együttesen ahhoz vezethet, hogy a gyerek úgy nő fel, hogy nem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól, nem érez bűntudatot a hibái miatt.

3. Helytelen reakciók

Az is veszélyes, ha nem veszik komolyan, esetleg egyenesen cukinak tartják, ha a gyerek önző, impulzív, destruktív, kegyetlen vagy meggondolatlan. Nem vezet jóra, ha a szülő idealizálja a gyermekét. Még a legédesebb gyerek is tud rosszalkodni, és a felnőtt felelőssége, hogy jó útra terelje a csemetéjét. 

4. Hiányos értékrend

A szülő dolga, hogy példát mutasson, hogy a gyerek megfelelően erkölcsös, együttérző, szenvedélyes és kedves legyen. Ha a szülők nem tanítják meg gyereküket arra, hogy mi a helyes, akkor a barátai példáját fogja követni, és azt, amit a médiában lát.

5. Helytelen védelem

Veszélyes, ha a szülő megakadályozza, hogy a gyermek negatív visszacsatolást kapjon a környezetétől, amikor például hazudik, csal, lop vagy bánt valakit. Amikor a felnőtt ilyet tesz, akkor csak megerősítik a gyereket abban, hogy nem kell felelősséget vállalnia a tetteiért.

6. Helytelen jövőkép

Hiba, ha folyamatosan azt éreztetik a gyerekkel, hogy különleges, jobb és többet érdemel másoknál. Jó, ha a gyereknek van önbecsülése és egészséges önbizalma, de a folyamatos, kritikátlan dicséret csak oda vezet, hogy egocentrikus lesz.

Ez a hat szülői csapda együttesen azt eredményezheti, hogy a gyerek úgy nő fel, hogy felsőbbrendűnek gondolja magát, és önző lesz. Az ilyen gyermek nem tiszteli a szabályokat, és azt hiszi, hogy következmények nélkül azt csinálhat, amit akar, és ott, ahol akarja, azért, hogy elérje, amit szeretne.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.