Sportorvosi pecsét kéne? Haha, sok sikert!

Ha a gyerek komolyan sportol, és versenyez, előbb-utóbb szüksége lesz sportorvosi versenyengedélyre. A tök egyszerű, és formális vizsgálat viszont, ami az engedélyre ütött pecsét aktusát megelőzi, sokak szerint felér egy pszichikai erőnléti edzéssel.

Aki végigcsinálja, az tutira megtanulja tűrni a kudarcot, a monotonitást, uralkodni az érzelmein, és kitartásból is komoly leckét kap. 

shutterstock 143374384

Kollégánk végigjárta már az összes létező utat a két versenyző gyerekével, míg végül idén ősszel is sikerült beszerezniük a sportorvosi engedélyeket, de ezt a pár napot sosem fogja elfelejteni. Némiképp csökkenti a megkönnyebbülés érzését az a további tény, hogy fél év múlva meg kell ismételni a procedúrát, mert csak ennyi ideig érvényes a versenyengedély. De hát nincs más választás.

A naiv kezdetek   

Hivatalos sportorvosi versenyengedélyt nem adnak minden bokorban, de aki nem először fut neki, ezt már tudja. A versenyengedélyeket az Országos Sportorvosi Hálózat intézi, amelynek a központja a Sportkórházban van. Emellett van néhány kihelyezett rendelés, ami elvileg ugyanazzal a jogosítvánnyal rendelkezik: egy tesséklássék vizsgálat után pecsételhet.

Elvileg tök egyszerű az ügymenet: időben kérünk időpontot, ott pontosan megjelenünk, vizsgálat, pecsét, ennyi. Elvileg. Történetünk kiindulópontja az anya, aki szeptember 7-én nekilát, hogy az október 25-én lejáró engedélyt meghosszabbítsa.

Ja, a doktornő nem szokta felvenni a telefont!

Kolléganőnk először megpróbált a Sportkórházba időpontot kérni, egy egész délután hiába hívogatta őket, vagy nem vették fel a telefont, vagy foglaltat jelzett. Ekkor elkezdte hívogatni a lakhelyükhöz közeli rendelőintézetben lévő, kihelyezett sportorvosi rendelést, hátha ott hamarabb sikerrel jár. Mivel épp rendelési idő volt, ez nem tűnt reménytelennek. De ez hát ez sem jött össze, mivel ott szintén nem vették fel a telefont. Ezután felhívta a rendelőintézet központi számát, ahol közölték, hogy szeptemberre és októberre már nincs időpont, a novembert pedig még nem nyitották meg.

Ha csak két hónapja van, készüljön, az sürgősségi ügy!

És itt jött egy csavar: közölték, hogy semmi baj, ha hajlandó ötezer forintot fizetni gyerekenként, akkor sürgősséggel, soron kívül tudják fogadni. Ez egyébként - ahogy már mondtuk - szeptember 7-én történt, a jelenleg meglévő versenyengedély október 25-én jár le.

Kolléganőnknek ez nem szegte kedvét, sőt, inkább felvillanyozta az új remény, mivel akinek van egy kis realitásérzéke, az úgysem hisz már az egészségügyben végigült sorokban. Csakhogy ilyen időpontot a rendelőintézet központi számán nem tudnak adni, azt csak a doktornő tud, kapcsolják. 

Hiába, öt perc csöngés után a hívás visszament a központba. De a számot készségesen lediktálják. Először felcsillant a remény, hátha ők tudnak egyet, ami működik, de nem: amit hívogatni kell ugyanazt, amit egész délután tök fölöslegesen csörgetett. Naiv kérdés: ezt a számot hívogattam órák óta, de nem vették fel, mit tegyek?

Ja, hát azt rendelési időben nem szokta felvenni a doktornő. Oké, de rendelési időn kívül meg nincs ott, akkor mégis hogyan tud létre jönni a kapcsolat?

shutterstock 411239107

Időpontért személyesen

Talán az a legjobb - mondják -, ha rendelési időben idejön, bekopog, és kér időpontot személyesen. Vagyis menjen oda az időpontért, üljön ott ki tudja meddig, hogy azután odamehessen a gyerekeivel az engedélyért, és végül fizessen érte tízezer forintot. Sürgősséggel.

Szerencsére az egyik sorstárs szülő megsúgta, hogy eszébe ne jusson két kört futni, menjen oda rögtön a gyerekekkel, és közölje, jöttek fizetősen, előbb-utóbb sor kerül rájuk. És tádámm, másfél óra alatt tényleg bejutottak, meglett a két pecsét, szeptember 8-án, sürgősséggel, tízezer forintért egy olyan versenyengedélyre, ami október 25-én jár le. Számla nincs.

A másfél óra várakozás közben - ahogy ez ott kiderült - egyetlen gyerek sem érkezett a normál ellátásban, kizárólag fizetős, "sürgősségi" vizsgálatok történtek. 

Biankóra befoglalt helyek

Ottlétük alatt további érdekes tapasztalatokat is szereztek. Egy anyuka hiába állította, hogy időpontja van, az asszisztensek szerint egyáltalán nincs a gyerek neve a listában. A szülő szerint az időpontot az edző intézte, de hát sajnos nem találták, le is küldték őket a betegirányítóhoz tisztázni a dolgot.

Közben kolléganőnket behívták a gyerekeivel, az asszisztensek pedig nézték az előjegyzést, és mit látnak? (És ugyanezt látta a monitoron a kolléganőnk is a saját szemével): a naptár tele van Teszt Beteg nevű pácienssel, aki lefoglalja az összes helyet.

Itt azért már rutinos, beletörődött kollégánkban is elszakadt valami. És felmerült néhány kérdés.

Ki lehet az a Teszt Beteg? Csak nem ismerős edzők foglalják le biankóra az összes helyet, és ezért nem jut időponthoz a többi versenyző? Miért nem veszik fel a telefont? És egyáltalán, mi az, hogy ennyire nyögvenyelősen lehet versenyengedélyhez jutni? Mit lehet itt tenni? Tényleg nem tűnik fel senkinek, hogy a fullra foglalt rendelés során egyetlen gyerek sem jön ingyenes időponttal, csak fizetős esetek adják egymásnak a kilincset?

Mert nincs elég orvos. Nahát!

Ezeket a kérdéseket feltettük dr. Szchiszler Gábornak, az Országos Sportorvosi Hálózat vezető főorvosának is, aki válaszában abból indult ki, hogy nincs elég orvos (jé). A sportorvoslás hiányszakma, a sportorvos társadalom elöregedett, és a munkaképes sportorvosok országos eloszlása kifejezetten egyenetlen.

A sportorvoslás ráépített szakképesítés, megszerzéséhez egy alap szakképesítésre van szükség. Ebből az következik, hogy a sportorvosok zömét csak  részfoglalkozásúként tudják alkalmazni, hasonlóan más orvosi szakmához, hiszen az alapszakmáját egyikük sem akarja otthagyni. Főállású sportorvos nagyon kevés van – magyarázta a sportfőorvos.

Mivel a kérdésemben Budapestet, és Pest megyét említettem, a példákat is innen hozta Szchiszler Gábor. „A szigetszentmiklósi sportorvosunk magánéleti okokra hivatkozva felmondott kb. fél évvel ezelőtt, őt a mai napig nem sikerült pótolnunk. A Pest megyei sport főorvosunk egészségügyi okokból minimum két hónapig nem fog rendelni. Az ő pótlását, helyettesítését próbáljuk megoldani.

Közben a sportolók illetve sportvezetők azzal vádolnak minket, hogy szándékosan  leépítjük a sportorvosi rendeléseket.”

Tavasz és ősz elején jön a tömeg, ezt kellene elkerülni

„A versenyzési engedélyek igénylése évente kétszer csúcsosodik ki. Ez az év elején a február-március, az év második felében pedig augusztus vége, szeptember-október eleje. Ilyenkor valóban hosszú a várakozási idő. A többi hónapban lényegesen kevesebb sportoló jelenik meg rendeléseinken, május végén, júniusban, július elején szinte azonnal tudjuk fogadni a sportolókat” – javasolta Schiszler Gábor főorvos.

„Számtalan próbálkozásunk volt arra, hogy a sportolók egy részét átirányítsuk erre az időpontra, de a kooperáció hiányában ez nem járt sikerrel.”

„A legtöbb sportorvosi rendelés előjegyzési alapon működik. Országosan évente 330.000-350.000 sportolót látunk el, akik szerepelnek a rendszerünkben, tehát nem igaz (3 hét), hogy nem lehet a rendelésre időpontot kapni. Nálunk a Sportkórházban pillanatnyilag  felnőttnek október közepére (2 hét), 18 év alatti sportolónak október végére adunk időpontot. Az internetes előjegyzés november közepéig telt.

Ami a telefont illeti – a készülék úgy van beállítva, hogy nincs foglalt jelzés. Kicsengés hallatszik, de közben a diszpécser egy másik előjegyzést kérő sportolóval tárgyal. Ki kell várni, amíg befejezi, és ha nincs előtte még másik hívó, akkor sorra kerül." (Innen üzenjük, hogy de: van foglalt jelzés. És azt is: egy-két-három nap próbálkozás alatt többünknek nem sikerült eljutni az időpontkérésig. A szerk.)

Az ötezer forintos sürgősségről is szó esett, ez szerepel a weblapon is, mint egy teljesen legálisan elérhető szolgáltatás. Akinek nem felel meg a 3-4 héttel későbbi időpont, azt aznap megvizsgálják ezért a pénzért. „Tekintettel arra, hogy a sportorvosok, valamint a társszakmák munkaideje, teljesítőképessége limitált, ezért  az előjegyzésnek és a sürgősségi vizsgálatok számának is határt kell szabni.” – tette hozzá a sportfőorvos.

shutterstock 213880645

Mi a helyzet a Teszt Beteggel?

Ez valóban  a III. kerületben fordul elő, a következőképpen. Az ottani egyesületnek (III. kerületi  TTVE) kb. 4-600 sportolója van. Ők kérik úgy az előjegyzést – amit a kerületi rendelő kartonozója és nem a sportorvosi rendelés vezet – hogy név nélkül írjanak be az előjegyzésbe  5-10-15 beteget, akiket később nevesítenek. A III. kerületben dolgozó edzőkről van szó, protekcióról nincs szó - magyarázta dr. Szchiszler.

Azt már csak mi tennénk hozzá, hogy a Teszt Beteget a mi tapasztalatunk szerint bizony gyakran nem nevesítik, egyszerűen nem küldenek oda senkit, de nem veszik a fáradtságot, hogy lemondják az időpontot. És mondjuk a rendelőintézet kartonozója - ha már őket említette dr. Szchiszler, vagy a rendelést lefolytatók sem veszik a fáradtságot, hogy egy-két napra előre, vagy üsse kutya, a rendelés előtt két órával, felszabadítsák azokat az ingyenes helyeket, ahová láthatólag nem érkezik senki.

Összefoglalva tehát három dolgot tudunk javasolni:

  • Kerüljék el a tavasz és az ősz elejét! Igaz ugyan, hogy ez a versenyszezon, de az igazán elhivatottak már júniusban nekilátnak.

  • Ne adják fel!

  • És legyen egy gondos, előre foglaló edzőjük, vagy legalább 5000 forint a zsebükben gyerekenként!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek