24 és fél hetes magzatot élesztettek újra a mentők

Néhány nappal ezelőtt későn este a mentőket riasztották, hogy a Budapesten egy fiatal, a terhessége 25 (pontosan 24,5) hetében járó kismama görcsöl. A mentősök hamar a helyszínre érkeztek, ahol a nagymama sírva szaladt ki, hogy a baba éppen most született meg, és úgy látja, halott. Az ápoló és a gépkocsivezető befutottak a lakásba, ahol a sokkos állapotban lévő édesanya a fotelben ült, lába között köldökzsinóron élettelen gyermekével. A mentésirányítás azonnal riasztotta a Peter Cerny Koraszülött Alapítványt és a 72-es esetkocsit - számolt be a szívszorító esetről az Országos Mentőszolgálat hivatalos Facebook-oldalán, ahol korábban képek is voltak, de ezeket a közösségi oldal valamiért eltűntette. 

Gyors vizsgálat után kiderült, hogy a gyermek nem lélegzik, szíve pedig mindössze 60-al vert, és ez az érték folyamatosan csökkent. A mentősök az újszülött melegítéséhez lámpát tettek fölé, és oxigén adása után a köldökzsinórt elvágták, dr. Kocsis Tibor szolgálatvezető főorvos telefonon történt segítségnyújtásával pedig megkezdték a baba szájjal történő lélegeztetését. Ennek hatására szép lassan kúszott fel az újszülött pulzusa, majd a spontán légzése is elindult, végül megmozdult és gőgicsélt. Ekkorra már megérkeztek a Cerny Alapítvány munkatársai is, akik stabil keringéssel és légzéssel átvették az újszülöttet. A kiérkező 71-es esetkocsi munkatársai pedig a sokkos állapotban lévő fiatal anyuka szakszerű ellátását kezdték el. A babát és az édesanyát ezután kórházban szállították.

"A mentésben résztvevő Bajtársaink: Papp Márió ápoló, Németh Péter gépkocsivezető, Lénárt Dávid mentőtiszt, pesterzsébeti állomásvezető, Galgó Pál gépkocsivezető mentőtechnikus és Orosz Máté szakápoló, tiszthallgató. A babának és az édesanyának jó egészséget és sok boldogságot kívánunk, Bajtársainknak pedig gratulálunk és további sok sikert kívánunk" - zárta a posztot az OMSZ. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra