Ilyen egy menő magyar gyerekkórház

Jó hír, hogy már nemcsak külföldön van egyre több menő gyermekkórház, hiszen a Fessen mosolyt az arcokra! sikere után most megvalósult a Csemetedoki első projektje is. A Bács-Kiskun Megyei Kórház is sokkal barátságosabb arculatot kapott: a kórtermek és a folyosók falain a Magyar népmesék sorozat és a Vízipók Csodapók figurái és történetei kelnek életre.

Köztudott, hogy a gyógyulás ideje milyen szoros összefüggésben van a lelki tényezőkkel. Ez kiemelten fontos a gyermekek esetében, akik szüleik nélkül sokszor heteket is eltöltenek számukra idegen és rideg világban, a kórház falai között. Egy otthonosabb közeg, a falakat díszítő mesefigurák pedig nemcsak a kis betegekre, de a kórházi dolgozókra is pozitív hatással vannak: erőt adnak az orvosoknak és nővéreknek is, és megkönnyíti mindennapi feladataikat, hiszen mesefigurák társaságában a kommunikáció is sokkal könnyebben megy a kis betegekkel - akár egy vérvétel vagy a rettegett injekciók beadása során.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház gyermekosztályán dolgozók régi álma volt a gyógyulás és a gyógyítás közegének kreatív eszközökkel való átalakítása, ami egy jótékonysági összefogás eredményeként valósulhatott meg, az alkotóművészek pedig jogdíj nélkül hozzájárultak a mesefigurák felhasználásához.

A rajzfilmfigurákkal egy szerethető, mesebeli tér illúziója született az épület zárt folyosóin, a vizsgálószobákban és a kórtermekben. Mikulás Ferenc, a Csemetedoki projektvezetője szerint a népmesék olyanok, mint a gyermekek gyógyulási folyamata. Orvosok, gyógyszerek és varázsszerek segítik a kis hősöket a szimbolikus úton feldolgozni a kellemetlen élményeket, amelynek végén elnyerik méltó jutalmukat, azaz meggyógyulnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra