Ha már szabadulnál a cumitól

A cumi számtalan csecsemős anyuka ép eszét segít megőrizni. így legalább van mivel gondolkodniuk azon, hogyan szabaduljanak már meg végre tőle. Összeszedtünk néhány módszert, válogassatok!

53174747
Yoray Liberman

A cumi tipikusan olyan babakellék, amiről minden szülőnek már a gyerek megszületése előtt határozott véleménye van: vagy utálja, és azt rebesgeti, hogy ő aztán sosem fog olyan műanyag izét a gyerek szájába dugni, vagy örül, hogy valaki feltalálta ezt a csodaeszközt, és síráskor, altatáskor vagy csak hogy kuss legyen, milyen jó lesz majd.

Én a cumiellenesek táborába tartoztam, de nem sokáig, mert egy héttel a hazajövetel után előkerült a barátnőtől kapott, „hátha jól jön az még”, sötétben világítós szopóka. Altatáskor nagyon is jó volt. De azért szerencsére ezen kívül nem sokszor kellett. Egyévesen aztán a fogzáskor fájó ínyét piszkálhatta a cumi, mert amikor egyszerre több foga jött, rendre elhajította, s már később sem kérte. Így mi megúsztuk bő egy évnyi cumizással, de látom, hallom, hogy nem mindenkinél megy ez ilyen könnyen.

A cumiról való leszokás ideális idejének gyakran a 9 hónapos kort mondják, ezt követi a 2-3 éves kor. A 3-4 évesnél idősebb, még cumival a szájában mászkáló gyerekre már nagyon sokan néznek furcsán.

Miért nem jó, ha túl sokáig cumizik?

  • A túl sok/túl sokáig tartó cumizás károsan befolyásolhatja a beszédfejlődést – a száj és nyelv izmai természetesellenes helyzetbe kényszerülnek –,  és a fogak fejlődését egyaránt, a végleges fogak esetében különösen aggasztó, hiszen senki nem szeretne pókharapó gyereket (igen, az ujjszopás sem jó).
  • A cumi elhagyását követően a gyerekeknél 33 százalékkal csökken a fülbetegségek gyakorisága.
  • Később problémákat okozhat, ha a gyerek nem tud elaludni külső segítség nélkül, mert nem képes önmaga megnyugtatására.
  • Cumi mellett senki nem érti a gyerek beszédét.
  • Kicsúfolhatják, dedósnak hívhatják a már nem cumizó kortársak.

Az Eltern.de egy egész cikket szentelt annak, hogy milyen praktikákat érdemes bevetni, hogy a szabadulás a cumitól fájdalom- és zökkenőmentes legyen. Ezeket felhasználva talán sikerrel jár az is, aki már nagyon, de nagyon vágyik a cumimentes gyerekre. Sok sikert és várjuk a kommentekben a további bevált trükköket!

Előkészületek

Ne vásárolj több cumit. A régiek elhasználódnak és/vagy eltűnnek, így a gyerek rájön, hogy nincs utánpótlás, a cumik hamarosan elfogynak, és véget ér ez a korszak is.

Ne cumizzon egész nap, csökkentsük le a cumizás lehetőségeit, kössük valamilyen konkrét elfoglaltsághoz. Például csak alváshoz és betegség idején adjuk neki oda.

A cumit próbáljuk meg pótolni rágókával vagy olyan bújós állatkával, amivel a cumizás okozta nyugtató és/vagy ínymasszírozó hatás elérhető.

A búcsú

Jön a Cumitündér. A fogtündér mintájára a Cumitündér az éjszaka egy sálra felakasztott cumit elviszi egy újszülött kisbabának, s cserébe valamilyen kis ajándékot hagy maga után. Ez a történet a nagyobbaknál már igazán esélyesnek tűnik arra, hogy a gyerekek feláldozzák szeretett cumijukat az ajándék egy jó cél érdekében.

stockfresh 1807595 new-born-twins-with-dummies sizeM

Cumiültetés

A cumikat akár ünnepélyes keretek között el is lehet ültetni, amire meg lehet hívni a barátokat, a nagyszülőket. Igazi cumiültető partit szervezhetnek a szülők, hogy ezzel közösen, végérvényesen búcsút intsenek a cuminak. De az is jó megoldás, ha a kedvelt helyszíneken, pl.: kertben, játszótéren, parkban elültettek egyet-egyet – meghitten vagy társaságban –, és legközelebb arra járva megnézitek, mi lett a cumi helyén. A nagyon elszánt anyukák akár titokban ültethetnek a cumi helyére virágot, vagy valamilyen meglepetést is lehet oda tenni.

Elkoptatás

Az elhasználódott, szétrágcsált, már nem biztonságos cumik helyett ne vegyünk újat, azonban erre hívjuk fel a gyerek figyelmét is. Mindig beszéljük meg vele, hogy ha minden cumi elfogy majd, nem lesz több. Az első két-három cumimentes éjszaka nyűgös lehet, utána meg, mint a karikacsapás.

Cumizseb a párnán

Ügyes kezű anyukák varrhatnak a kispárnára egy külön kis zsebet a cuminak, hogy ő is tudjon hol éjszakázni. így a cumi nem megy messze, ami sok gyereknek megnyugtató. Türelem kell hozzá, hogy kivárjuk, tényleg működik-e, eleinte biztos többször előkerül még a zsebből, de egy idő után meglepően sok gyerek megelégszik a cumi közelségével.

A nem javasolt módszerek

Egy kevésbé barátságos módszer az, ha a cumi hegyéből pár naponta egy-két millimétert levágunk titokban, és a cumi végül olyan rövidke lesz, hogy a megrögzött cumi-szopogtatónak már nem is lesz kedve a szájába venni. Ezt már elalvás előtt tovább rágcsálja a gyerek, a torkán akadhat a leharapott darabka miután elaludt.

Fórumokon, ismerősöktől hallottam elég vad leszoktató programokat, mint például a fahéjba, borsba, Erős Pistába mártott cumi esete, vagy állítólag lehet kapni gyógyszertárban olyan lakkot, amit körömrágás ellen szoktak felkenni. Van, aki ezt vetette be a saját gyereke ellen cumira kenve. Én ezeknek a megpróbáltatásoknak és szülői átveréseknek nem tenném ki semelyik gyereket, inkább a humánusabb és tiszteletteljesebb megbeszélős, mesébe burkolt eltüntetős verziókat ajánlanám.

Mikor ne erőltessük?

Ha valóban reménytelen elvenni, elkérni a cumit  egy 3-5 évestől, vagy még ennél is idősebb gyerektől, azt is jelentheti, hogy nagyon nagy szüksége van rá, különleges megnyugvást kap általa. Azonban ne hagyjuk magunkat átverni, az esetek döntő többségében ilyen fokú függés nem áll fent. Ha mégis, megpróbálhatjuk kivárni vagy elérni, hogy ezt a szerepet valamilyen más tárgy (például egy becses takaródarabka) vegye át.

tk3s 56-1017901029

A dicséret

Teljesen mindegy, milyen trükköt vetünk be, ha a végeredmény az, hogy a gyerekünk már nem vágyik mindenáron a cumi után. Ha elérjük a célt, jutalmazzuk meg életkora és érdeklődése szerint. Egy kis finom anyagú plüss állatka, amihez oda lehet bújni, egy mesekönyv, egy jó kirándulás méltó jutalom, hiszen nagy dolog történt azzal, hogy a cumi eltűnt az életünkből.

Oszd meg másokkal is!
Mustra