Rosszul eszik, nem mozog – bajban a következő generáció magyar gyerek

Egy felmérés szerint a magyar gyerekek egyre több chipset esznek, nincsenek a szabad levegőn, és olyan alapvető ételek ízét nem ismerik fel, mint a paprika vagy az uborka.

Fotó: John Hope
Fotó: John Hope

A gyerekek legszívesebben csipszet, csokit és cukrot esznek – a felnőttek pedig aktívan ki is szolgálják ezt az igényt. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és egy vitamingyártó cég közös felmérése szerint a magyar gyerekek több, mint 80%-a eszik a fenti ételekből, és csak minden ötödik fogyaszt rendszeresen gyümölcsöt és zöldséget.

A több mint ezer 14 év alatti gyerek megkérdezésén alapuló felmérés a gyerekek preferenciáit és egészségtudatosságát vizsgálta. Kiderült, már óvodás kortól függővé válnak a gyerekek: 82 százalékuk minden egyes nap eszik cukrot, csokit és/vagy csipszet – akár többször is.

A kutatás szerint a 6-10 évesek helyzete a legrosszabb, ők azok, akik közül minden második naponta többször is eszik édességet.

Talán nem is véletlen, hogy Magyarországon "minden negyedik gyerek túlsúlyos, elhízott, sok a cukorbeteg, a szív- és érrendszeri problémákkal élő, rosszak a fogaik, krónikus vashiányuk van, teljesítményzavarokkal, gyenge izom- és immunrendszerrel élik napjaikat" (MTI).

A szakemberek szerint ajánlott napi 4-5-szöri étkezés különösen fontos a gyerekeknél. A felmérés szerint ezt mindössze 58 százalékuk teszi meg, míg 90 százalékuk mindössze háromszor étkezik.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint "a helyes táplálkozás nem csak ízlésbeli, életmódbeli kérdés, hanem a fejlődésben, bizonyos betegségek megelőzésében is óriási a szerepe, és egy életre rögzülnek a helyes választások. Az anyák fele azonban nem tudja, mit jelent az 1-3 évesek helyes táplálása. Nem elég megetetni, jóllakatni a kicsit, hogy tele legyen a hasa, és szép, kövér legyen. A gyerek nem kis felnőtt, ha fogai kibújtak, akkor sem eheti ugyanazt, mint a család többi tagja."

Pláne, ha az édesség

A felmérésből az is kiderült, a gyerekeknek alig negyede, 21%-a eszik rendszeresen gyümölcsöt, ezek közül jellemzően az alma, a banán és az eper volt a favorit. Zöldségek közül a gyerekek leginkább a paradicsomot, a sárgarépát és az uborkát kedvelik, ehhez képest - micsoda meglepetés -, nem nagyon kapott szavazatot a káposzta, a paprika, a karfiol, a sütőtök vagy a cékla.

Sőt, a felmérésen egy vakteszten a gyerekek fele nem ismerte fel a szilva ízét, de egyharmaduk a paprikát, negyedük a körtét és az uborkát. A megdöbbentő az, hogy minden ötödik gyereknek problémát okozott a paradicsom vagy a répa is.

Ezen alapvető vitamin- és ásványianyag-forrásokra viszont hatalmas szüksége lenne a fejlődő szervezetnek. Ezek nélkül nem képes megfelelően működni az immunrendszer, nem lesz kiegyensúlyozott az idegrenszer, a szervezet összességében nem képes megfelelően fejlődni.

Hogy tovább fokozzuk a borús képet, elmondhatjuk, a tanulmányból az is kiderült, a szabadidő eltöltésében magasan a tévézés vezet (28%), és a szabad levegőn való mozgás vagy játék messze lemaradt a másoidik helyre szavazott számítógépezés mögött. A gyerekek több mint fele egyáltalán semmilyen testmozgást nem végez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek