Azt még nem értik, mit jelent, ha nincs pénzem

Ha jól emlékszem voltam gyerek, és akkor is létezett már pénz a világon. De azt már nem tudom, mikor is tudatosodott bennem, hogy az mire is való vagy hogy is működik. Most se tudom persze igazán, de Effet nagyon izgatja, hogy pénzt szerezzen.

És a módszerei is megvannak rá...

Szerencsére az még nem téma nálunk, hogy legyen-e és mennyi a zsebpénze. Eff is és Jé is teljesen kiszolgáltatott, abszolút mértékben tőlünk függ az anyagi helyzetük. Mondjuk egy másfél meg egy négy és fél éves gyereknél azt hiszem, ez így is van rendjén. De vannak helyzetek, amikor szóba kerül a pénz, és elég nehéz dolog megértetni egy gyerekkel, hogy miként is működik ez a dolog.

Esténként ugyebár eleve mindig az a kérdés fogad: Apu, hoztál valamit? És akkor mondom, hogy nem, mert ki se mentem az irodából, vagy azt, hogy nem, mert most nincs pénzem. És a másodikat nem igazán érti...

Alaptőke

Számolni Eff még nem tud sokáig. Azt meg aztán, hogy papír vagy fémpénz, neadjisten bankkártya, hogy mi mennyit ér, az nem számít. A fémpénz a pénz. Egyelőre. És van is neki. Kifinomult eszközökkel szerzi - bírságot szed. Nem tudom már, honnan jött az ötlet, hol láthatta, de ő vetette fel, hogy ha valaki csúnyán beszél, akkor be kell dobnia egy pénzt a perselyébe. Egy darabot, csúnya szavanként.

Úgyhogy én a legtöbbször 5 forintost szoktam feláldozni, mert smucig vagyok. Amúgy nem is ismer sok csúnya szót, ami érthetetlen azt figyelembe véve, hogy én eléggé szabadszájú vagyok, ha lehet ilyen finoman fogalmazni. És amelyiket ismeri, azt sem használja igazán. Mindenesetre a büntetendő szó a HÜLYE. És a kis hülye persze trükközik. Rászedi az embert, persze átlátunk rajta, hogy kimondjuk. Például meséli, hogy az oviban valamelyik gyerek kimondta azt a szót, most nem jut az eszébe, azt az ü betűset. Melyik, kérdezünk vissza, azt, hogy hülye? Igen, és most dobjál be pénzt!

Befektetési tervek

Na, az elköltés tekintetében aztán Eff igazán nagyravágyó. Ráadásul lassacskán nem is olyan kevés lóvéról van szó. Időnként emelgeti a perselyt, hogy milyen nehéz, meg bele akar kukkantani. De azt nem lehet, csak ha tele lesz. És tényleg elég nehéz. Egyrészt, mert sokszor elhangzik az a bizonyos szó, másrészt például anyám túlzottan nagyvonalú. Nem csak egyet dob be, és igen százast, sőt talán kétszázast is láttam már beesni!

Az elsődleges elköltési célpont természetesen játék. Mondjuk, szívesen venne magának egy olyan robotot, amilyen most is van, és azt mondja, hogy pajo pajo. (Ami igaziból fire! fire!) Csak a mostaninak már csak egy lába, fél szeme van, és elég ramaty az állapota. De vannak nagyobb horderejű tervek is. Szerinte, ha én is, meg Á is, meg ős is összeszednénk az összes pénzünket, akkor vehetnénk egy szállodahajót, amilyet a Dunán szoktunk látni. És akkor nem lenne más dolgunk, csak egész nap üldögélnénk, meg hajókáznánk.

Nem is akkora hülyeség.


Oszd meg másokkal is!
Érdekességek