Figyelj oda, milyen ruhát veszel a gyereknek – a hatóság nem mindig tud

Az NFH legújabb vizsgálatai szerint sok baba- és gyerekruha nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek. A gondot elsősorban a húzózsinórok jelentik, amik a a nyak környékén és a kapucnin elhelyezve akár fulladást is okozhatnak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság már tíz éve ellenőrzi a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt ruházati termékeket – és nem is alaptalanul. Az elmúlt években igen sok esetben találtak ugyanis olyan ruházati cikkeket, amelyek a gyerekekre veszélyt jelenthetnek. A nem megfelelő termékeket kivonják a piacról, de ez nem állítja meg a nem ellenőrzött ruhadömpinget, sem a boltosokat, akik le- és átpakolják a ruhákat az ellenőrök érkezte előtt. Így aztán nekünk magunknak kell elővigyázatosnak lennünk a gyerek érdekében.

De mi lehet a gond?

A nyak- és kapucnirészen alkalmazott húzózsinórok a nyak köré szorulva fulladást okozhatnak. A ruha derékrészén és az attól lejjebb lévő, a szabványtól eltérő zsinórok alkalmazása illetve a zsinórvégeken lévő csomók, műanyag végelzárók alkalmazása szintén balesetveszélyes. A ruha nyakrész körüli rugalmas zsinórjai a gyerek arcába csapódva okozhatnak balesetet.

Általános gyerekruha-szabványok

A húzózsinórok, funkcionális-, és díszítő zsinórok, valamint a derékszalagok szabad végződéseire háromdimenziós végelzárást és csomót kötni tilos. Zsinórhossz-szabályozó elemek/végelzárók nem alkalmazhatók a szabad zsinórvégeken, vagy díszítő zsinórokon.

Ahol a húzózsinórok engedélyezettek (pl. derékrészen), ott azt legalább egy ponton a ruhához rögzíteni kell, úgy, hogy a kilépő nyílásoktól ugyanakkora távolságra legyen. A ruházat derékrészén a húzózsinór szabad végei kinyitott állapotban legfeljebb 140 mm-re állhatnak ki, míg behúzott állapotban, tehát méretre állítva a szabad zsinórhossz nem lehet nagyobb 280 mm-nél.

Nyakpántos ruházaton nem lehet szabad végződés a kapucni- és nyakrészen.

A gyermekruhákat nem lehet úgy tervezni, hogy a ruházat hátsó részéből kibújó, vagy a háton megkötendő húzózsinór, díszítő vagy funkcionális zsinór legyen rajta.

A ruházat alsó szegélyén (ahol az alsó szél a lábtő alatt helyezkedik el) lévő húzózsinór, díszítő vagy funkcionális zsinór, beleértve minden végzáró elemet is, nem lóghat a ruházat alsó szegélye alá.

A bokánál végződő ruházaton az alsó szegélynél található húzózsinórnak, díszítő és funkcionális zsinórnak teljes mértékben a ruházaton belül kell lennie.

A legújabb vizsgálat célja az volt, hogy kiszűrjék a forgalomban lévő, veszélyes gyerekruházati termékeket.  Sajnos az elmúlt években az ellenőrzések során több helyen is tapasztalták a felügyelők, hogy a kereskedők kijátszották őket. A boltosok a vizsgálatok előtt a veszélyt jelentő húzózsinórokat eltávolították, vagy a gyerekruhákat teljes egészében leszedték a polcokról, így ténylegesen nem lehetett ellenőrizni a termékeket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek