Készítsünk Márton napi lámpást!

Szeretnél te is hangulatos lámpásokat? A csemetéd még túl kicsi ahhoz, hogy elkészítse a sajátját? Itt az alkalom!

Nem lesz másra szükséged, mint egy gyertyára, egy macisajtos dobozra, kétféle papírra, ollóra, ragasztóra, némi festékre, egy miltonkapocsra – és kezdődhet a kreatív délután.

  1. Végy egy vastagabb papírt (lehetőleg aquarell), és vizezd be egyenletesen az ecseteddel. Figyelj, hogy az ecsetet ne húzd át túl sokszor ugyanazon a helyen, mert attól kirojtosodik a papír felülete. Ezután fesd meg kedvenc színeiddel, sötét-világos, meleg vagy hideg, a lényeg a harmónia.
  2. A papír mérete a sajtos doboz átmérőjétől függ, de fontos, hogy hagyj rá 2-2cm-t mindkét szélén a ragasztáshoz! A lámpás magassága kb. 25-30 cm lesz.
  3. A megfestett lapnak néhány óra száradásra van szüksége, ezalatt beszerezheted a hiányzó kellékeket (pl. pausz- vagy selyempapír), vagy megálmodhatod a kivágandó formákat a lámpáshoz. (Vagy kirakózhatsz, mondókázhatsz, autópályát építhetsz, babázhatsz csemetéiddel.)
  4. Amikor már teljesen megszáradt, rajzold meg a papír hátlapjára az elképzeld formákat. Márton-naphoz kapcsolódóan általában napot, holdat, csillagokat, vagy ludat szokás kivágni.
  5. Ollóval, vagy sniccerrel vágd ki a formákat.
  6. Ezután a lap fehér oldalára ragaszd fel a pausz papírt, vagy selyempapírt úgy, hogy a lap szélén hagyj helyet a később ragasztáshoz!
  7. Amíg szárad a ragasztó, lyukaszd ki óvatosan a kered doboz alját, és szúrd át alulról a miltonkapoccsal! A gyertya alját fokozatosan átfúrod a kapocs hegyes végével, amíg stabilan áll a talpán.
  8. Már csak a papírt kell ragasztóval jó erősen rögzítened a sajtosdobozra, majd a papírhenger két oldalát egymáshoz ragasztanod és kész a lámpás!
  9. Végül drótot fúrsz a lámpás tetejéhez közel, középen megcsavarod, hogy egy hurkot kapj. Ebben tudod majd elhelyezni a gyerek által gyűjtött botot, amivel remekül lehet szállítani az égő lámpást.

Ha nem akarod, hogy a kicsi kezében himbálózó lámpás a séta első perceiben meggyulladjon, válasssz kisebbfajta gyertyát, és rögzítsd biztonságosan a doboz aljához! Belső térben égetve soha ne hagyd őrizetlenül! Ha mindez teljesül, a lámpás fénye melegséggel tölti meg a szobát; felvonuláskor pedig a gyerekek és az őket szemlélők lelkét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra