Majdnem tragédia - A Geréb-ügy

Geréb Ágnest, az ismert, nyáron munkájából felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvost és két társát kedd éjjel a rendőrség őrizetbe vette, mivel egy XII. kerületi magánintézetben lebonyolított szülés során az újszülöttnél komplikációk léptek fel, aminek következtében a kihívott speciális mentősöknek kellett újraéleszteniük a csecsemőt. A mentőket az édesapa hívta segítségül, az utcában intett le egy mentőautót. Az ügy kivizsgálása még folyamatban van.

Erősen megoszlanak a vélemények az otthonszülést illetően. Azok, akik komplikáció nélkül adtak életet saját otthonukban gyermeküknek, átélhették, hogy saját megszokott környezetükben, nyugodt körülmények közt, az anya és a baba szempontjából ideális viszonyok közepette történt a szülés.

Pro és kontra

Egyes várandós édesanyák, illetve gyermeket tervező nők és párok számára ezek a megerősítések, valamint az egyre terjedő külföldi gyakorlatok, a nálunk előbbre járó országok törvénykezései, a különböző nemzetközi sikersztorik, amiket már a youtube-on is megnézhetünk, elegendő érvet jelenthetnek ahhoz, hogy megforduljon a fejükben, miért is ne szülhetnének ők is otthon. Mindezzel kapcsolatban pro és kontra már magyarul is rengeteg anyag hozzáférhető a neten.

Például egy népszerű oldalon a következő biztató üzenetet olvashatjuk: „Az otthonszülést a szülészettel foglalkozó legismertebb nyugati kiadvány, az Oxford Egyetem által publikált Cochrane Library 2001-es jelentésében biztonságosnak nyilvánította, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO pedig különösen képzett személyeknek nevezi a bábákat, akik a legalkalmasabb és leginkább költségkímélő segítők a normál terhesség és szülés kísérésében, beleértve a rizikótényezők és a komplikációk felismerését is.”

Veszélyes?

Ilyen és hasonló információk láttán sose feledkezzünk meg arról, hogy mit mond pontosan a hír, mire vonatkoznak – melyik országra pl – a lelkesítő adatok, tények. Egyébként ugyanezen az oldalon a magyarországi helyzet korrekt bemutatására is vállalkozik a szerző, tehát állásfoglalás nélkül tárja fel a rendelkezésre álló információkat. Olvasható például, hogy a magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium és az Országos Szülészeti Intézet a magyar viszonyokat az otthonszüléshez nem megfelelőnek, a szülés biztonságára nézve kifejezetten veszélyeztetőnek minősíti. 

Noha a Magyar Egészségügyi Törvény kimondja, hogy az állampolgároknak joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez, ezt a jogot a kórházak biztosítják. Emellett - szintén a vonatkozó törvény alapján – a terhesség 24. hetétől megszűnik az anya önrendelkezési joga, tehát nem dönthet önállóan magzata életéről.

Mindezek ellenére az egyes meggyőződések olyan erősek lehetnek, hogy akár törvényeket is áthág az, aki úgy érzi, alapvető szabadságában korlátozzák akkor, ha megtiltják, hogy otthonában adjon életet gyermekének. Mindig felelősségteljes és nehéz döntés az, amikor életekről van szó, mégha ez az élet a sajátodé és a méhedben növekvő gyermekedé is. Ezért  - a törvények betartásán kívül - minden esetben érdemes a hozzáférhető legtöbb információt összeszedni, saját egészségügyi állapotodról és a magzatéról hitelesen (a megfelelő eszközökkel elvégzett vizsgálatok alapján) kimutatott szakvéleményt kikérni. Kétségtelen, hogy a hazai körülmények nem csak az otthonszüléshez nem elég megnyugtatók, hiszen nem egyszer hallani a kórházak falain belül lezajló rémtörténetekről is. Minden esetben borzasztó, ha egy szülés komplikációkkal teli, neadjisten tragikusan végződik.

A kórházban a kiszolgáltatottság érzése jóval erőteljesebb lehet, a tömeges ellátásba bizony gyakran csúszik hiba, amely olykor végzetes is lehet. Sajnos nincs száz százalékban megnyugtató megoldás, de egy körültekintő és felelősségteljes döntés meghozásához mindenkinek van lehetősége.

A várandós kismamáknak szívből kívánunk komplikáció-mentes szülést, és azt az örömet, hogy egy egészséges gyermeknek adjanak boldog életet!

Oszd meg másokkal is!
Mustra