Iskolakezdés: Vézna Vera iskolatáskát keres

Az iskolatáskák körképét van képem elég messziről indítani. Ugyanis azt látom, hogy mintha a tankönyv-és az iskolatáska-gyártók is mind csak Izompacsirta Imrére gondolnának a tervezéskor és gyártáskor, akinek gyerekjáték a táskacipelés. Mi azonban Vézna Verát indítjuk suliba (és van belőlük is bőven), ha jól emlékszem, a szabályozás maximum 3 kiló könyvről beszél alsóban, ehhez jön még maga a táska, tornafelszerelés, írószer, miegymás, tehát lehet az akár 5-6 kiló is, ami arányaiban nagyjából azt jelenti, mintha én naponta 16-18 kilónyi lommal sunnyognék reggelente a harmadik emeleten lévő irodámba. Lépcsőn. Azt hiszem, két hónap után feladnám, de lehet, hogy előbb.

Elvileg a táska súlya sem haladhatná meg az egy kilót. A gyártó a maga nyelvére ezt úgy fordítja le, hogyha tíz dekával könnyebb a kilónál az áruja, akkor „könnyű”! felirattal kínálja (melyik retikül vagy sportszatyor lehetne eladható így?) a táska súlya üresen kb. 1 kiló 30 deka körül van valójában,vagy a gyártó rá sem írja, mennyi, a sok ergonomikus kiegészítőtől – gerincegyenesítő, könnyűfém merevítő, strapabíró alapanyag, belső rekeszek, tudomisén – a legtöbb táska egyszerűen dög nehéz. És nagy is, szegény kölykök mintha egy irdatlan dobozt cipelnének, pedig az iskolának nem a bútorszállítás alapismereteiről kéne szólnia.

A tipikus alsós hátitáska merev, párnázott hátú, több rekeszes, párnázott pántú, fényvisszaverő csíkkal ellátott szütyő, kb. 4-6000 Ft-ért, sokhoz kapható esővédő huzat (??) is, a legdrágábbak a Hama modelljei, 30 ezer körüli áron kelletik magukat. (Ezekhez tartozik 2 tolltartó, pénztárca és tornazsák is.) Vézna Verára nagyjából egy-két gyártó gondolt csak a pehelykönnyű hátizsákok gyártóin túl (ez utóbbiak meg lehet, hamar tönkremennek az iskolai holmik súlya alatt), ezek megalkották a gurulós Hello Kitty vagy Hannah Montana táskákat, kb. 13 ezerért darabját. Lépcsőn persze ez sem segít. A már említett sima hátizsákokhoz már 400 Ft-ért is hozzájuthatunk az egyik hipermarketben (Auchan), de lehet ilyet szerezni nyereményként-ajándékként is, bizonyos összegű vásárlás után. Tartósságuk gondolom lutri. A Lidl párnázott hátú, minta nélküli modellje 1500 Ft, kapható hozzá hasonló összegért uzsonnás doboz-kulacs kombó is. A legtöbb táskán hercegnő, rajzfilmfigura, autó és hasonló, a simához nehezebb hozzájutni – egyébként külföldön élő barátnőm is erről számolt be, de ő is vette a fáradságot, hogy beszerezzen egy ilyet. A fiának meg azt mondta, ezen bátran cserélheti az aktuális divat és preferencia szerint a matricákat akár havonta, ahelyett hogy egy fél év múlva már cikinek számító figura legyen a táskán, levakarhatatlanul. A srác elfogadta az érvelést.

Hátitáskát árul minden hipermarket és szupermarket, a Kes irodaszer-láncolat, néhány sportszergyártónak (pl. Budmil) is van táska-sorozata (igaz, a legtöbbje nagyobb gyerekeknek), számos webáruház, direkt táskára és bőröndre szakosodott üzlet és jó pár márkabolt is létezik.

Az iskolaotthonos rendszerben tanulóknak kevésbé lesz probléma az iskolatáska-cipelés (pedagógus anyukám azonban más okok miatt erről lebeszélt), viszont sajnos az én ábrándom, a két füzet plusz pehelykönnyű, környezetbarát, újra és újra használható laptop letölthető, formálható elektronikus tananyaggal pont olyan messze van egyelőre a gyerekeimnek is, mint anno volt nekem, a számítógép előtti hőskorban. Tévedés ne essék, szeretem a könyveket. Otthon meg a könyvtárban. Hátizsákban, a  szendvicses doboz,  a kulacs meg a tornacipő mellett viszont nem. Ezeket ugyanis nem lehet elektronikus verzióval helyettesíteni, a tankönyvek többségét viszont szerintem igen (alsóban nem hiszek a továbbadható tankönyben sem).  Lehet velem vitatkozni, de én sajnálom a fákat. A táska alatt görnyedező gyerekekkel együtt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra