Jeruzsálem, Stockholm, Velence: 9 szindróma, amelyet városokról neveztek el

GettyImages-934255554
Olvasási idő kb. 4 perc

A Stockholm-szindrómáról szinte már mindenki hallott, de messze nem Svédország fővárosa az egyetlen, amelyről valamilyen tünetegyüttest elneveztek.

Stockholm-szindrómának nevezzük azt, ha egy túsz elkezd gyengéd érzelmeket táplálni fogvatartója iránt. De mire gondolunk akkor, amikor Velence, Párizs vagy Havanna kerül a szindróma szó elé?

Városok és betegségek

Talán nem meglepő, hogy a városokról elnevezett szindrómák egy részénél valamilyen túszdráma eseményei indokolták az elnevezést, és az is érthető, hogy turizmussal kapcsolatos kifejezések is kaphatnak városnevet. Ezek azonban ritkábban kerülnek szóba, mint a fentebb már leírt Jeruzsálem-szindróma: lássuk, melyek ezek!

A Jeruzsálem városához köthető betegségben érintettek bibliai szereplőknek vélik magukat
A Jeruzsálem városához köthető betegségben érintettek bibliai szereplőknek vélik magukatAtlantide Phototravel / Getty Images Hungary

Jeruzsálem-szindróma

Ezt a különleges tünetegyüttest már csaknem 100 éve ismerjük. Először 1930-ban jegyezték fel előfordulását. A Jeruzsálem városába látogatók közül általában évente 100 embert érint, 40 százalékukat kórházban is kell kezelni.

A szindróma azzal jár, hogy az érintettek azt hiszik, a Biblia valamely kiemelkedő jelentőségű alakjai – Máriának, Mózesnek, Keresztelő Szent Jánosnak és még Jézusnak is hitte már magát egy-egy beteg a korábbi években.

A betegek az utcákon prédikálnak, kiabálnak, és a közeledő végre figyelmeztetik a többi turistát, és vannak olyanok is, akik folyamatosan mosakodnak, hogy megtisztuljanak, vagy leborotválják minden testszőrzetüket.

Keresztényeket és zsidókat egyaránt érint a szindróma, ám míg a keresztények inkább újszövetségi, addig a zsidók inkább ószövetségi alakokkal azonosulnak.

Párizs-szindróma

Ez a tünetegyüttes főként Japánból először a francia fővárosba érkező harmincasokat veszélyeztet. Évi tizenkét érintett hallucinációkkal, tévképzetekkel és szorongással küzd meg, a gond olyan nagy, hogy a japán nagykövetség forródrótot tart fenn.

Firenze-szindróma

A nyolcvanas évek óta ismert, azóta több mint 100 embernél figyelték meg. Főként Nyugat-Európából érkező, 20-40 éves turistákat érint, akik nagyon nagy elvárásokkal érkeznek a gazdag kultúrájú városba.

Egyeseket egyenesen a múzeumokból szállítanak kórházba szédülés, hallucináció, heves szívdobogás miatt:

kétharmaduknál paranoid pszichózis is kialakul később. A legtöbben néhány napi ágynyugalom után felépülnek.

A Firenzébe látogatók számára néha túl sok az a kulturális kincs, amivel szembesülnek
A Firenzébe látogatók számára néha túl sok az a kulturális kincs, amivel szembesülnekMatteo Colombo / Getty Images Hungary

Az állapotot Stendhal-szindrómának is nevezik, mivel az író firenzei látogatása során leírta azt az eksztatikus állapotot, amelybe a városban került.

Velence-szindróma

Szomorúbb bármelyik fentinél, ugyanis azokra illik a leírás, akik azzal a szándékkal utaznak a gondolák városába, hogy ott véget vessenek életüknek. Valószínűleg a Halál Velencében című Thomas Mann-regény miatt főként németeket érint.

Lima-szindróma

Akár fordított Stockholm-szindrómának is nevezhetjük, mivel ebben az esetben a fogvatartó kezd gyengéd érzelmeket táplálni áldozata iránt. Egy 1996. decemberi esetre alapozzák az elnevezést, amikor is egy perui gerillahadsereg a limai japán nagykövetségen 60 túszt ejtett, majd napokon belül legtöbbjüket elengedték, mivel megszerették őket.

London-szindróma

Szintén túszejtések kapcsán beszélhetünk róla: ebben az esetben a túszok saját maguk provokálják ki halálukat viselkedésükkel. A londoni iráni nagykövetségen 1981-ben lezajlott túszdráma után kapta elnevezését: a 26 túsz egyike folyamatosan perlekedett fogvatartóikkal, mert el szerette volna érni, hogy engedjék el társait.

Detroit-szindróma

A munkahelyeden akár te is találkozhatsz vele: azt takarja, amikor az idősebb munkavállalót lecserélik a gyorsabb, fiatalabb, dinamikusabb kollégára. 

És hogy jön Detroit a képbe? Az autógyártás központjában a modellek sűrűn váltják egymást.

A Havanna-szindróma az amerikaiakat sújtja
A Havanna-szindróma az amerikaiakat sújtjaKriangkrai Thitimakorn / Getty Images Hungary

Havanna-szindróma

Nemrég került be a köztudatba ez a tünetegyüttes, mely amerikai karrierdiplomaták, hírszerzők és katonák külföldön szerzett betegségét jelenti.

Az érintettek fejfájásról, hányingerről, különböző fájdalmakról, memóriavesztésről és egyéb megmagyarázhatatlannak tűnő tünetekről számolnak be.

Az első feljegyzések 2016-ból, Kubából származnak az állapottal kapcsolatban, a CIA és más ügynökségek pedig alaposan körül is járták a témát, mivel egyes vádak azt feltételezték, hogy az oroszok állhatnak a furcsa szindróma mögött. Az éveken át tartó vizsgálatok eredménye szerint ugyanakkor nagyon alacsony a valószínűsége annak, hogy ez megalapozott feltételezés lenne.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek