Ez az uborkafogyasztás legfontosabb mellékhatása

Amikor az egészséges élelmiszerekről van szó, gyakran felmerül az avokádó, a dió, a sötét színű gyümölcsök és a brokkoli. Szegény uborkát sosem emlegetjük, pedig kéne – legalábbis a tudomány szerint.

Az uborkafogyasztásnak számos előnye van, úgyhogy el ne felejts a déli salátádba kockázni, egy kevés hummusszal majszolni, ha pedig nagyon fenszi vagy, a délutáni teád mellé uborkás szendvicset kérni. Érveink is vannak mellette, már soroljuk is mindegyiket. 

Az uborka lehet az egyik leginkább alulértékelt gyümölcs – igen, jól olvastad. Mivel az uborka virágokból nő, és magvakat tartalmaz, így technikailag – és botanikailag – gyümölcs, és nem zöldség. Az uborkát gyakran szépségápolási szuperételként emlegetik nagy vízmennyisége (95%-a víz) és kiváló hidratálóképessége miatt. Ráadásul az uborkaevés mellett ez a gyümölcs K-vitamint és gyulladáscsökkentő növényi vegyületeket is tartalmaz, amelyek szeletelve és helyileg alkalmazva segíthetik a szem puffadását és a sötét karikák kezelését. 

De a szépségre gyakorolt előnyeinél sokkal fontosabb az, hogy az uborka fogyasztása milyen erőteljes hatással lehet a szív egészségére. Kiderült, hogy a többféle módon támogathatja a szív- és érrendszert.

Érdemes naponta enni belőle
Érdemes naponta enni belőleManu Vega / Getty Images Hungary

1. Segít szabályozni a vércukorszintet

Régóta ismert, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéták segítenek a vércukorszint szabályozásában, és azóta több állatkísérlet kimutatta, hogy különösen az uborka segíthet csökkenteni a vércukorszintet. A csökkent vércukorszint kevesebb károsodást jelent az erekben, valamint a szívét irányító idegekben. Egy másik tanulmányban az uborka héja (amely tápanyagokat és rostot tartalmaz) megfordította a cukorbetegséggel kapcsolatos számos markert, beleértve a vércukorszint csökkenést is. Szóval ne hámozd le a héját, inkább csak alaposan mosd meg, mielőtt megeszed.

2. Segíthet a vérnyomás csökkentésében

Az uborka fogyasztása elősegíti az erek tágulását, ami segíthet a magas vérnyomás elleni küzdelemben és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy az uborkalé 12 napig tartó ivása csökkentette a felnőttek vérnyomását. Az orvosok azt javasolják, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegek alacsony nátriumtartalmú ételeket egyenek – az uborka pedig kiváló választás (feltéve, hogy nem sózzuk agyon). Magnéziumot és káliumot is tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, mivel elősegítik a nátrium vizelettel történő kiürülését.

3. Megvédi a szívedet

Bár az uborka nem tud megvédeni az érzelmi szívfájdalom ellen (kár), de más módon azért segítheti a szívedet. A tanulmányok azt mutatják, hogy antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhetően ügyesen megkötik a káros szabad gyököket. Hogyan segít ez rajtad? Az antioxidánsok blokkolják az oxidatív stresszt – azt a kémiai folyamatot, amely káros szabad gyököket hoz létre –, amelyről kimutatták, hogy hozzájárul a rák és a szívbetegségek kialakulásához.

4. Segít megőrizni az artériák egészségét

Tanulmányok azt mutatják, hogy a cucurbitacin (növényi vegyület) természetes terápiát jelent az érelmeszesedés, az artériák falán felhalmozódó zsírok veszélyes lerakódása elleni küzdelemben.

Úgyhogy érdemes akár nyersen rágcsálni, tzatzikit készíteni vele, levesként tálalni, pitába tölteni, de akár a smoothie-ba is kerülhet belőle egy kevés.

Oszd meg másokkal is!
Mustra