Így lesznek tökéletesek a ropogós csirkeszárnyak: 8 módszer tesztelése alapján

Szerencsére volt, aki letesztelte az összes épeszű módszert, és a végén átadta a titkot arról, hogy hogyan lesz a csirkénk a lehető legfinomabb és legropogósabb.

TheKitchn-es barátaink ezúttal azt a terhet vették a vállukra, hogy kinyomozzák, vajon hogyan, milyen módszerrel puhítva lesznek a legfinomabbak a csirkeszárnyak. Már csak a kedvenc fűszereidet kell elővenned, és egy jó kis füstös csilis, mézes-mustáros vagy tejfölös zöldfűszeres mártogatóst kell összedobnod mellé.

A csapat 8 módszeren rágta át magát szigorú szabályokat követve. Ugyanazon a napon kóstoltak, és ugyanabból az alapanyagból készültek a fogások. A receptekért kollégákat faggattak és az internet mélyét bújták, így került egy csokorba végül a 8 legnépszerűbb és legkülönbözőbb módszer. 

#1 Áztatás és sütés 

2–4 órás előkészítési idő, 60 perces sütési idő

Értékelés : 2/10

Egyesek szerint a csirkeszárnyak számára hasznos lehet, ha cukros és sós fürdőben áznak egy ideig. A The Spruce Eats receptje szerint a szárnyakat fűszerek, ecet és víz keverékében 2–4 órán keresztül kell áztatni, vagy akár 24 órával előre be kell pácolni. Ezek után 45–60 percig kell sütni egy tepsiben, és már kész is a ropogós csirkeszárny.

Bár a kész szárnyak éppen a sütőből kikerülve valóban ropogtak, nem sokáig maradtak így. A bőr legkülső rétege ropogós volt, de az alsó réteg még mindig puha és zsíros maradt, így ez az időigényes módszer kapta a legkevesebb pontot a versenyben. 

#2 Sütőporral bevonva és megsütve 

Egynapos előkészítési idő, 50 perces sütés

Értékelés: 3/10

A Food Lab szerint a sütőpor az igazán jó sütőben sült szárnyak titka. Az ötlet mögött álló tudomány megalapozottnak tűnik: érd el a ropogást úgy, hogy hozzáadsz egy extra bevonatot egy kevés sütőporral, majd egy éjszakán át pihenteted a szárnyakat. Másnap készre sütöd, és ta-dam!

Hát nem egészen. 

A sütőpor valóban varázslatos módon hat a csirkeszárnyak megjelenésére a sütés után: úgy néznek ki, mintha megfelelően meg is sültek volna. A bőr az első harapás után ropogós, ám mégis csalódás az egész, amikor a sütőpor utóíze előjön. Ennél bőven akad jobb módszer. 

Nyamika.
Nyamika.FluxFactory / Getty Images Hungary

#3 Lisztezett és sütőben sült csirkeszárnyak

10 perces előkészítési idő, 50 perces sütés

Értékelés: 4/10

A módszer egyszerű: keverd a szárnyakat egy kevés liszttel, mielőtt alacsonyabb hőmérsékleten megsütnéd, hogy végül ropogósra sült kéreg keletkezzen. A tesztelők szerint bár a liszt segít a masszív bevonat kialakításában, ám a trükk nem feltétlenül eredményez ropogós bőrt. Az egyik korábbi letesztelt technikához hasonlóan közvetlenül a bőr alatt volt egy réteg összegyűlt zsír, ami azt jelenti, hogy a bőr inkább csúszós, mint ropogós lett.  

#4 Előfőzés után sütés 

25 perces előkészítési idő, 45 perces főzési idő

Értékelés: 5/10

Ehhez a szárnyakat sós vízben 7 percig kell főzni, így a zsír is távozik a bőrből. Ezek után vedd ki a szárnyakat, majd helyezd őket egy hűtőrácsra, hogy kissé lehűljenek. Sütés előtt papírtörlővel is meg kell szárítani a főtt szárnyakat (száraz bőr = ropogós bőr!), majd 25 percen át kell sütni őket, megfordítani egyenként mindegyiket, és további 5–10 percig pirítani. 

A hús puha és lédús lett, a bőr ropogósra sült, de őrülten tapadt a serpenyőhöz, így amikor megpróbálták levenni a tepsiről, a legtöbb leszakadt. Sütőpapíron vagy tapadásmentes alapon viszont jó lehet a módszer. 

Hát ez azért eléggé rendben lévőnek látszik.
Hát ez azért eléggé rendben lévőnek látszik.LauriPatterson / Getty Images Hungary

#5 Párolva és sütve

40 perces előkészítési idő, 50 perces főzési idő

Értékelés : 6/10

Gőzöld a szárnyakat 10 percig, majd tedd mindegyiket egy állványra, hogy lehűljenek és legalább egy órán vagy egy éjszakán át pihenhessenek. A sütőben mindkét oldaluk 25 percet kapjon. 

A csapat legfőbb gondja az volt, hogy ehhez a technikához speciális felszerelésre van szükség (gőzölős kosárra vagy másfajta párolóra), és elég sok munkát és időt igényel az egyébként remek eredményt hozó módszer. 

#6 Rizslisztes bevonattal

15 perces előkészítési idő, 60 perces sütési idő

Értékelés: 7/10

A rizsliszt használatát a Kitchn ügyvezető igazgatója, Nina Elder javasolta, aki szerint ez a ropogós bőr titka. A csapat rizsliszt, tápiókaliszt, sütőpor és fűszerek keverékével vonta be a szárnyakat, majd egy órán át sütötték őket.

A rizs, a tápiókaliszt és a sütőpor keveréke szuper ropogós bevonatot eredményezett a csirkén, a hús pedig szaftos lett és nem száraz. Hét pontot csak a viszonylag nehezen beszerezhető összetevők miatt kapott.

#7 Rácson sütve

15 perces előkészítési idő, 50 perces főzési idő

Értékelés : 9/10

Ez az összes kipróbált módszer közül a legegyszerűbb. A szárnyakat papírtörlővel megszárítjuk, sóval ízesítjük, és egy fémállványra helyezzük. A forró sütőben a szárnyak egy egész órán át sültek. Az idő letelte után gyönyörűen ropogósak lettek, mert a zsír a rács alatti tepsibe csöpögött. Néhány szárny ugyan beragadt a tepsibe, és néhány kisebb darab kissé kiszáradt a hosszú sütési időtől, de így is megérdemelte a 9 pontot. 

#8 Sóban pihentetve, majd megsütve 

Egynapos előkészítés, 35 perces sütési idő

Értékelés: 10/10

Bőségesen dörzsöld be a bőrt sóval (más fűszerek nem kötelezőek, de ajánlottak). A madárka ezek után bemegy a hűtőbe hűlni, és miközben pihen, a só lassan kihúzza a bőrből a nedvességet, miközben bejut a húsba. A szárnyak a sózás után egy éjszakán át a hűtőszekrényben voltak, ezek után fóliával bélelt tepsin magas hőfokon 20 percig sütötték őket, majd negyedórát kaptak a közepesen forró sütőben is. Az eredmény: egyszerű módszerrel tökéletesen ropogós csirkeszárnyak készültek, amiknek a belseje hihetetlenül szaftos volt a viszonylag rövid sütési időnek köszönhetően. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra