Miért van a csellón az a hosszú, hegyes kitámasztó láb?

Ha az vele a cél, hogy ne csúszkáljon a hangszer, miközben játszanak rajta, nem lenne egyszerűbb egy gumiborítás az aljára, mint ez a hegyes, szúrós valami?

A cselló a hegedű formájú vonós hangszerek basszushangszere, aminek négy húrja C, G, d és a hangokra van hangolva, azaz pontosan egy oktávval lejjebb a brácsához, egy oktávval és egy kvinttel lejjebb a hegedűhöz viszonyítva. 

Egyszerűbben fogalmazva olyasmi, mint a hegedű, csak míg azt az állunkkal szorítjuk annak érdekében, hogy stabilan játszhassunk rajta, a cselló szúrós, hosszú lábon áll. Mi ennek az oka? Tényleg nem találtak jobb kitámasztót egy hegyes fémlábnál? Vagy egyáltalán nem is a kitámasztás a funkciója?

Miért van a cselló alján az a hegyes izé?

Az eszköz  hivatalos neve támasztóláb, ami több hosszban is kapható, így minden zenész saját ízlése szerint állíthatja be. Míg a csellókat a 16. században kezdték építeni, a támasztóláb használata csak 1860 körül vált elterjedtté.

Célja a súly megtartása és a magasság pontos beállítása a kényelmes játékhoz. Segíti egyrészt a megfelelő hangzás létrejöttét, másrészt a hangszeren játszót abban, hogy kényelmesen, a megfelelő magasságban legyen a hangszere.

Annak érdekében, hogy koncert közben a hangszer ne csúszkáljon a parkettán vagy más, keményebb burkolaton, célszerű valamilyen segítséget használni. A legegyszerűbb megoldás az e célra beszerezhető gumikarika, de a beszámolók szerint gumilabda, különböző szilárd anyagú megállítók, székhez csatlakoztató eszközök mellett akár radír, gumi lábtörlő és egy régi öv is szerepelt már a leleményesebb zenészek eszköztárában. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén is keressük az Év Szupertanárát!

 

A Dívány és a Lidl 2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely idén a járványhelyzetre és digitális oktatásra utalva az Év online Szupertanára címet viseli. 

 

A verseny fődíja:

  • egy vadiúj iPad Pro,
  • egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány,
  • valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz

 

Ha te is jelentkeznél a Szupertanár pályázatra, annyi csak a teendőd, hogy egy oldalban leírd nekünk, milyen kreatív és egyedi módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek élmény legyen a tanulás. Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar@divany.hu címre várjuk 2020. július 20-ig. További részleteket a pályázati felhívásban találsz. 

 

Promóció

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.