Színes kalács kakaóval és kurkumával: tea mellett és szendvicsalapként is tökéletesek

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni őket. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellett egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

Az egyik fele kakaós, a másik kurkumás, amihez ha szereted, egy kevés fahéjat is adhatsz, így még különlegesebb lesz a frissen készült, házi kalács.

Hozzávalók:

  • 1 nagy evőkanál kurkuma
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 4 bögre liszt
  • 2 nagy evőkanál puha vaj
  • 4 darab tojássárgája (plusz egy tojás a tészta lekenéséhez)
  • 2 kávéskanál
  • 6 nagy evőkanál cukor
  • 2 bögre langyos tej (még 3 evőkanál a kenéshez)
  • 4 deka friss élesztő
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd langyosra a tejet, az egyik felében futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt.

A másik felében hagyd felolvadni a vajat, add hozzá a sót és a maradék cukrot, a tojásokat és alaposan keverd el.

A lisztet felezd el két tálban, add hozzá elfelezve a sót, majd az egyik adagot kakaóporral, a másikat a kurkumával ízesítsd. 

Ha ezzel megvagy, felezd el a folyékony keverékeket, és azokat is add a liszthez, majd dagassz midkettőből jól kezelhető, rugalmas tésztát. (Ha közben úgy látod, hogy felvesz még egy kis lisztet, adj hozzá még egy keveset.)

Hagyd egy órát kelni langyos, sötét helyen, majd formázz belőle két hosszú hengert, és fonj belőle négyes fonással kalácsot, amit még legalább fél órán át pihentess sütés előtt. (Ha a négyes fonás nem megy, vágd színenként 3 részre a hosszú hengereket, fogj össze két különböző színűt, így hármas fonással is elkészítheted a két színű kalácsot.)

Kend le a tojássárgája és egy kevés tej keverékével, majd előmelegített, legalább 180 fokos sütőben süsd úgy 45 percen át. 

 

 

Tegyük olajjal kikent tepsibe, és 200 fokon 35-45 percet süssük.

kapcsolódó Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!
Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!

Ne csak kakaó mellett, vajasan próbáld ki a kalácsot, kóstold meg sonkával, salátával és néhány vékony szelet ementálival is. Az édeskés tészta még finomabb egy nagy szelet sült, hagyományos érlelésű sonkával.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Próbáltad már a bruscettát brie sajttal és kalácson tálalva?

A hagyományos bruscetta is remek előételként, vagy akár gyors vacsoraként. Ebben a sajtos változatban ráadásul még gazdagabb és laktatóbb lesz olasz kedvencünk, amihez néhány napon szárított sonkaszelet is jól illik.

április4., 10:44

Ez lesz a kedvenc beledobálós fogásod – csilis bab cipóban, szupergyorsan

Ha ezt elkészíted, már az sem lesz kérdés, mivel egye a család, vagy éppen a vendégek. Próbáld ki most új formában: egy nagy adag hideg tejföllel és frissen szeletelt csípős paprikával a tetején tálalva.

október25., 11:24

Angol csokis puding – egy kevés konyakkal gőzöld tökéletesre!

Igazi hétvégi desszert: izgalmas, odafigyelős, különleges, sokféleképpen variálható, mégsem nehéz elkészíteni. Az angolok imádják, érdemes adnod egy esélyt neki és kifejleszteni a saját kedvenc változatod belőle.

március15., 12:52

Jön a húsvét, készíts idén mákos-citromos kalácsot!

Ha egy kicsit izgalmasabbá varázsolnád az idei húsvéti kalácsot, próbáld ki ezt a mákos-citromos változatot. Ha pedig a különlegességekkel sincs bajod, a tésztába egy kevés kurkumát és vaníliamagokat is keverj.

március28., 10:44

Ez a gesztenyés-vörös áfonyás kalács tökéletes lesz húsvétra

A sűrű, aromás gesztenyemasszát nem csak karácsony könyékén érdemes felhasználnod. Tökéletes a húsvéti kalács ízesítőjeként, de a téli smoothie-ban vagy gyors kekszek alapanyagaként is nagyon finom. Legjobb barátja egy nagy kanál feketecseresznye-lekvár, ezzel érdemes megkóstolnod az elkészült kalácsszeleteket.

március27., 12:52

Nagymama mazsolás kalácsa

Ha éppen akad otthon egy érett bionarancs, annak a leve és héja is belekerül egy kevés vanília társaságában. Így lesz igazán nyári hangulatú ez a kalács.

június19., 11:24

Mustra