Színes kalács kakaóval és kurkumával: tea mellett és szendvicsalapként is tökéletesek

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni őket. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellett egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

Az egyik fele kakaós, a másik kurkumás, amihez ha szereted, egy kevés fahéjat is adhatsz, így még különlegesebb lesz a frissen készült, házi kalács.

Hozzávalók:

  • 1 nagy evőkanál kurkuma
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 4 bögre liszt
  • 2 nagy evőkanál puha vaj
  • 4 darab tojássárgája (plusz egy tojás a tészta lekenéséhez)
  • 2 kávéskanál
  • 6 nagy evőkanál cukor
  • 2 bögre langyos tej (még 3 evőkanál a kenéshez)
  • 4 deka friss élesztő
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd langyosra a tejet, az egyik felében futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt.

A másik felében hagyd felolvadni a vajat, add hozzá a sót és a maradék cukrot, a tojásokat és alaposan keverd el.

A lisztet felezd el két tálban, add hozzá elfelezve a sót, majd az egyik adagot kakaóporral, a másikat a kurkumával ízesítsd. 

Ha ezzel megvagy, felezd el a folyékony keverékeket, és azokat is add a liszthez, majd dagassz midkettőből jól kezelhető, rugalmas tésztát. (Ha közben úgy látod, hogy felvesz még egy kis lisztet, adj hozzá még egy keveset.)

Hagyd egy órát kelni langyos, sötét helyen, majd formázz belőle két hosszú hengert, és fonj belőle négyes fonással kalácsot, amit még legalább fél órán át pihentess sütés előtt. (Ha a négyes fonás nem megy, vágd színenként 3 részre a hosszú hengereket, fogj össze két különböző színűt, így hármas fonással is elkészítheted a két színű kalácsot.)

Kend le a tojássárgája és egy kevés tej keverékével, majd előmelegített, legalább 180 fokos sütőben süsd úgy 45 percen át. 

 

 

Tegyük olajjal kikent tepsibe, és 200 fokon 35-45 percet süssük.

Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!
Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!

Ne csak kakaó mellett, vajasan próbáld ki a kalácsot, kóstold meg sonkával, salátával és néhány vékony szelet ementálival is. Az édeskés tészta még finomabb egy nagy szelet sült, hagyományos érlelésű sonkával.

Tovább »

Még több recept

Csirkés-kolbászos paella – Egyszerűbb összedobni, mint gondolnád!

Chorizóval és a kedvenc kolbászoddal is működik, és nagyon fontos, hogy a friss zöldfűszereket se hagyd ki belőle.

augusztus15., 06:04

Vendégváróként is tökéletesen megállja a helyét ez a szilvás-mandulás kosárka

Itt a szilva szezonja, naná, hogy ezekbe a kosárkákba is jutott belőle. Ha te is összevásárolsz mindenféle likőrt, amik aztán egyre lassabban fogynak a kamrapolcról, vedd elő a mandulásat és locsolj a szilvákhoz egy adagot, mert ebből a sütiből remek ízeket hoz elő az amaretto.

szeptember19., 06:04

Barackos-vaníliás kalács – mazsola helyett aszalt gyümölcsökkel is készítheted

Nálunk aszalt barack és vanília került a kalácsokba, amiben az a legjobb, amikor az ember ráharap az édes-savanykás falatokra. Ha mazsola van otthon, azzal készítsd egy kis rummal, ha az aszalt szilvát szereted, forgasd meg mézes fahéjban és abból apríts bele – mindegyik változatban finom lesz.

április17., 06:04

A karfiolleves szerintünk szerecsendiós-vajas kenyérkockákkal és mazsolával a legfinomabb

Talán furán hangzik, de a sós, markáns aromák közé egy-egy kanál gránátalmamag is nagyon jól illik. Ebben a változatban már simán jó lesz karácsonyi kímélő levesnek is az ünnep valahányadik napján. Addig is gyakorlásképp érdemes vacsorára összedobnod.

szeptember20., 06:04

Hétvégi luxus: banános-nutellás kalácsfelfújt

A banán-nutella páros ezúttal egy kalácsot kelt életre.

2019. október31., 12:04

Ezt az őszi töklevest csilivel és kókusszal dobtuk fel

Talán furán hangzik a kombináció, de mennyivel furább, mint ugyanazt a hatféle levest éveken át? Adj neki egy esélyt, és talán felkerül az állandó őszi étlapra ez a különlegesség is.

szeptember19., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.