Színes kalács kakaóval és kurkumával: tea mellett és szendvicsalapként is tökéletesek

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni őket. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellett egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

Az egyik fele kakaós, a másik kurkumás, amihez ha szereted, egy kevés fahéjat is adhatsz, így még különlegesebb lesz a frissen készült, házi kalács.

Hozzávalók:

  • 1 nagy evőkanál kurkuma
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 4 bögre liszt
  • 2 nagy evőkanál puha vaj
  • 4 darab tojássárgája (plusz egy tojás a tészta lekenéséhez)
  • 2 kávéskanál
  • 6 nagy evőkanál cukor
  • 2 bögre langyos tej (még 3 evőkanál a kenéshez)
  • 4 deka friss élesztő
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd langyosra a tejet, az egyik felében futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt.

A másik felében hagyd felolvadni a vajat, add hozzá a sót és a maradék cukrot, a tojásokat és alaposan keverd el.

A lisztet felezd el két tálban, add hozzá elfelezve a sót, majd az egyik adagot kakaóporral, a másikat a kurkumával ízesítsd. 

Ha ezzel megvagy, felezd el a folyékony keverékeket, és azokat is add a liszthez, majd dagassz midkettőből jól kezelhető, rugalmas tésztát. (Ha közben úgy látod, hogy felvesz még egy kis lisztet, adj hozzá még egy keveset.)

Hagyd egy órát kelni langyos, sötét helyen, majd formázz belőle két hosszú hengert, és fonj belőle négyes fonással kalácsot, amit még legalább fél órán át pihentess sütés előtt. (Ha a négyes fonás nem megy, vágd színenként 3 részre a hosszú hengereket, fogj össze két különböző színűt, így hármas fonással is elkészítheted a két színű kalácsot.)

Kend le a tojássárgája és egy kevés tej keverékével, majd előmelegített, legalább 180 fokos sütőben süsd úgy 45 percen át. 

 

 

Tegyük olajjal kikent tepsibe, és 200 fokon 35-45 percet süssük.

Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!
Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!

Ne csak kakaó mellett, vajasan próbáld ki a kalácsot, kóstold meg sonkával, salátával és néhány vékony szelet ementálival is. Az édeskés tészta még finomabb egy nagy szelet sült, hagyományos érlelésű sonkával.

Tovább »

Még több recept

Ez a gesztenyés-vörös áfonyás kalács tökéletes lesz húsvétra

A sűrű, aromás gesztenyemasszát nem csak karácsony könyékén érdemes felhasználnod. Tökéletes a húsvéti kalács ízesítőjeként, de a téli smoothie-ban vagy gyors kekszek alapanyagaként is nagyon finom. Legjobb barátja egy nagy kanál feketecseresznye-lekvár, ezzel érdemes megkóstolnod az elkészült kalácsszeleteket.

március27., 12:52

Ez az avokádós panzanella pirított kalácsfalatokkal a legfinomabb

Ha nálad is marad húsvétról egy nagy csücsök száraz kalács, ki ne dobd: készíts belőle felfújtat, vagy krutont levesekhez és salátákhoz. Ezzel a recepttel a kalácsból is készíthetsz valami egészségeset.

április2., 10:44

Cukkinis-narancsos sütemény sajtkrémes mázzal – egészségesebb és egyszerűbb, mint a legtöbb süti, amit ismersz

Cukkinivel még finomabbak és kevésbé szárazak leszek a sütemények, ráadásul semleges íze miatt senkinek nem tűnik fel, hogy egy kevés egészséges hozzávalót is kapott az édesség. Mutatunk is egy példát az egyik pofonegyszerű kevert édességre.

május18., 12:52

Imádod az almás édességeket? Készítsd idén a kalácsot kedvenc gyümölcsöddel!

Bizony, az alma a kalács töltelékeként megállja a helyét. Mit megállja, az egyik legfinomabb kalácsféle ez a kelt tésztás-fahéjas finomság, amihez csak egy meleg mézes tej kell, és kész a tökéletes hétvégi reggeli.

március28., 10:24

Narancslekváros-vajas kalácspuding whiskyvel – maradékmentés felnőtteknek

Ez a fogás remek tipp húsvét utáni villásreggelikhez. Ha van időd összedobni ezt a finomságot, nem fogod megbánni a narancslekvárral és egy kevés whiskyvel tálalt hétvégi reggelit.

április2., 12:52

Készítsd ázsiai hangulatban: csirkemell ananászos-szójaszószos raguban

Egy tál párolt rizs tetején érdemes tálalnod, ha pedig kihagynád a szénhidrátokat, akkor joghurtos uborkasalátát tálalj mellette egy nagy adag Srirachával a tetején. A hideg joghurt, a ropogós uborka és a csípős szósz egyszerűen tökéletesek együtt.

május16., 10:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.