Színes kalács kakaóval és kurkumával: tea mellett és szendvicsalapként is tökéletesek

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni őket. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellett egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

Az egyik fele kakaós, a másik kurkumás, amihez ha szereted, egy kevés fahéjat is adhatsz, így még különlegesebb lesz a frissen készült, házi kalács.

Hozzávalók:

  • 1 nagy evőkanál kurkuma
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 4 bögre liszt
  • 2 nagy evőkanál puha vaj
  • 4 darab tojássárgája (plusz egy tojás a tészta lekenéséhez)
  • 2 kávéskanál
  • 6 nagy evőkanál cukor
  • 2 bögre langyos tej (még 3 evőkanál a kenéshez)
  • 4 deka friss élesztő
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd langyosra a tejet, az egyik felében futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt.

A másik felében hagyd felolvadni a vajat, add hozzá a sót és a maradék cukrot, a tojásokat és alaposan keverd el.

A lisztet felezd el két tálban, add hozzá elfelezve a sót, majd az egyik adagot kakaóporral, a másikat a kurkumával ízesítsd. 

Ha ezzel megvagy, felezd el a folyékony keverékeket, és azokat is add a liszthez, majd dagassz midkettőből jól kezelhető, rugalmas tésztát. (Ha közben úgy látod, hogy felvesz még egy kis lisztet, adj hozzá még egy keveset.)

Hagyd egy órát kelni langyos, sötét helyen, majd formázz belőle két hosszú hengert, és fonj belőle négyes fonással kalácsot, amit még legalább fél órán át pihentess sütés előtt. (Ha a négyes fonás nem megy, vágd színenként 3 részre a hosszú hengereket, fogj össze két különböző színűt, így hármas fonással is elkészítheted a két színű kalácsot.)

Kend le a tojássárgája és egy kevés tej keverékével, majd előmelegített, legalább 180 fokos sütőben süsd úgy 45 percen át. 

 

 

Tegyük olajjal kikent tepsibe, és 200 fokon 35-45 percet süssük.

Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!
Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!

Ne csak kakaó mellett, vajasan próbáld ki a kalácsot, kóstold meg sonkával, salátával és néhány vékony szelet ementálival is. Az édeskés tészta még finomabb egy nagy szelet sült, hagyományos érlelésű sonkával.

Tovább »

Még több recept

Olasz garnélarizottó – friss zöldfűszerekkel és egy kevés lime-mal a legtökéletesebb

A rizottó akkor is finom, ha csak fehérbor, vaj és egy adag olasz sajt van a tetején, hát még egy adag frissen sült garnélával. Ha van otthon friss petrezselyem, abból is szórj egy keveset a tetejére.

február26., 06:04

Ez a csokis kalács olyan, mint egy hatalmas kakaós csiga

Ha szeretitek a kakaós csigát, próbáljátok ki ezt a csokis kalácsot, ami egy kicsit olyan, mintha iskolás kedvencünk családi változata lenne. Jut belőle mindenkinek, és még másnap is finom.

2020. április19., 06:04

Ezekkel a különleges tavaszi tekercsekkel kezdőként sem lesz gondod

Egy jó kis vietnámi hangulatú fogás, amihez már itthon is könnyű beszerezned az alapanyagokat. Készíts mellé apró csíkokra vágott zöldségeket wokban egy kevés gyömbérrel, mézzel, csilivel és szójaszósszal.

február25., 06:00

Húsvéti töltött kalács – ki ne maradjon a tavaszi menüből ez a bögrés, sós változat

Egy jó kis töltött, gazdag kalács tökéletes lehet vacsorára, és gyors reggeliként is egyszerűen bevethető a tegnapi maradék. Ha a szabadban piknikeznétek vagy kirándulnátok, arra a célra is remek: tartalmas és hidegen is finom, ráadásul ízlés szerint testre szabható a család kedvenceivel.

2020. április17., 06:04

Barackos-vaníliás kalács – mazsola helyett aszalt gyümölcsökkel is készítheted

Nálunk aszalt barack és vanília került a kalácsokba, amiben az a legjobb, amikor az ember ráharap az édes-savanykás falatokra. Ha mazsola van otthon, azzal készítsd egy kis rummal, ha az aszalt szilvát szereted, forgasd meg mézes fahéjban és abból apríts bele – mindegyik változatban finom lesz.

2020. április17., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.