Halgombócos, gombás, karfiolos, kukoricadarás, pontyos, babos, vargányás, görög, zöldbabos, orosz, céklás, sóskás, csalános, káposztás, pacalos, marhahúsos – és ezek még csak a legnépszerűbb változatai a csorbának. Aztán jönnek a háziasszonyok, és egyenként is jól megvariálják az egészet – és pont ez a legjobb benne. Mutatunk egy egyszerű, húsgombócos változatot, ezúttal darált pulykából, zabpehellyel, az újévi fogadalmak előtt tisztelegve.
Hozzávalók 4 személyre
- 25 deka darált pulykacomb
- 1 tojás
- 2 evőkanál zabpehely
- 2 szál felkockázott sárgarépa
- 1 kisebb darab felkockázott zeller
- 1 csokor petrezselyem
- 1 darab felkockázott vöröshagyma
- 1 bögre zöldborsó
- 1 kisebb csésze kovászoltkáposzta-lé (paradicsommal vagy egy kis ecettel is savanyíthatod)
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- ízlés szerint só, lestyán és frissen őrölt bors
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 kisebb fej felkockázott karalábé
- 3 evőkanál olaj
Elkészítés:
Készítsd el a húsgombócokat: törd össze kissé aprítógépben a zabpelyhet, majd keverd el a hússal, a tojással, fokhagymaporral. Vágd össze a friss petrezselymet, annak a fele is mehet a keverékbe – a másik fele tálaláskor jól jön majd. Sózd és borsozd a keveréket, formázz belőle vizes kézzel gombócokat, és tedd félre néhány percre.
Kezdd el dinsztelni a zöldségeket a forró olajon (a borsó kivételével) sóval és borssal, majd 5 perc után add hozzá a lestyánt és a paprikát, majd engedd fel úgy egy-másfél liter vízzel. Adj neki kis lángon legalább 10 percet, a zöldségkockák méretétől függően.
Ezek után mehetnek bele a húsgombócok, azzal is kapjon 15 percet a leves, majd keverd hozzá azt, amivel savanyítod, és add hozzá a borsót is. Ezek után már csak néhány percet kell várnod, és el is készült a levesed.