Ez a hétköznapi ital észrevétlenül javítja a vízminőséget

Suhajda Zoltán
GettyImages-1450583935
Olvasási idő kb. 5 perc

Valószínűleg te is rendszeresen fogyasztod ezt az italt, amiről kiderült, hogy az eddig ismert előnyei mellett a veszélyes fémeket is kiszűri a vízből.

A teafogyasztás számos pozitív egészségügyi hatással jár, elsősorban azért, mert gazdag polifenolokban. Ezek az antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól, illetve javítják a szív- és érrendszer állapotát, így a teázással csökkenthető a szívbetegségek és a cukorbetegségek kockázata, valamint a szívroham és a stroke esélye. Sőt, a tea polifenoljai rákmegelőző hatással is bírnak.

Most a tea új, meglepő tulajdonságára derült fény: segíthet a víz tisztításában. 

A beáztatott tealevelek természetes módon képesek megkötni a vízben lévő nehézfémeket, például az ólmot és a kadmiumot

– olvasható az Illinois állambeli Northwestern Egyetem kutatóinak tanulmányában, amely az ACS Food Science & Technology című folyóiratban jelent meg. 

A tea új szerepben: a vizet is tisztítja

Korábban nem igazán vizsgálták a hétköznapi teakészítés azon részét, amikor a tealeveleket vagy a filtert beáztatják a forró vízbe. A tudósok ezért most arra voltak kíváncsiak, hogyan változik a nehézfémek megkötése (adszorpciója) a különböző teafajtáktól és a kiszereléstől függően.

A tea nem csak egészséges, a vizet is megszűri
A tea nem csak egészséges, a vizet is megszűrid3sign / Getty Images Hungary

A kísérletben fekete, zöld, oolong, fehér, kamilla és rooibos teákat vizsgáltak, amelyeket nemcsak szálas és filteres formában, hanem a különböző anyagú – cellulóz, pamut és nejlon – filterekkel is teszteltek. Ehhez fémeket tartalmazó oldatot készítettek, amelyben egyebek mellett ólom, kadmium, króm, réz és cink volt.

A folyadékot csaknem forráspontig melegítették, majd beletették a tealeveleket. Az áztatás ideje néhány másodperctől egészen 24 óráig terjedt, végül megmérték, mennyi fém maradt a vízben. 

Kísérleteik alapján egy átlagos módon elkészített tea az ivóvíz ólomtartalmának mintegy 15 százalékát képes eltávolítani. 

Ez egy bögre vízre, egy filteres teára és három-öt perces áztatási időre vonatkozik. De ennél jóval több fémet is kiszűrhetünk, ha tovább áztatjuk a filtert. 

Nem csak a tea, a filter is számít

A különböző teafajták között nem volt jelentős különbség a víztisztító képességben, de a finomra őrölt tealevelek – különösen a fekete tea esetében – valamivel több fémet kötöttek meg, mint a szálas teák. Ennek az az oka, hogy az apróra tört tealevelek növelik a felületet, ezért a filteres teáknak „nagyobb a kapacitása” a fémek megkötésére. 

A filter anyagától is függ a tea vízszűrő képessége
A filter anyagától is függ a tea vízszűrő képességeAlen-D / Getty Images Hungary

A filtereket tesztelve (tea nélkül) sokkal nagyobb eltérések mutatkoztak a víztisztító hatásban. Ebben a mezőnyben a cellulózból készült fajták teljesítettek a legjobban, míg a pamut- és nejlonzacskók alig kötöttek meg fémeket – mondjuk a a műanyag filterek eleve problémásak, hiszen mikroműanyaggal szennyezhetik az italt. 

Az összes tényező közül egyvalami játszotta a legnagyobb szerepet: az áztatási idő. Minél tovább volt a tea a vízben, annál több káros nehézfémet szűrt ki. 

Aki egy-két percig vagy ennél is rövidebb ideig áztatja a teáját, az nem sokat fog ebből a jótékony hatásból profitálni. De ha a teát hosszabb ideig, akár egy éjszakán át készítik, akkor a vízben lévő fémek nagy része, majdnem az összes kivonható a vízből. Meg kell jegyezni, hogy a világ fejlett országaiban nem fordul elő olyan szintű fémszennyezés az ivóvizekben, mint amilyennel kísérleteztek. De ha kisebb az ólom koncentrációja, akkor is hasonló arányú fémet távolít el a tea. 

Most akkor teával tisztítsam a vizet? 

„Nem azt javasoljuk, hogy mindenki kezdje el vízszűrőként. használni a tealeveleket” – mondta Vinayak P. Dravid, a tanulmány vezető szerzője. Szerinte ki lehetne keverni olyan anyagot, ami hasonló eredménnyel megköti a vízben lévő nehézfémeket. A vizsgálatot az teszi különlegessé, hogy a tea a világ egyik legtöbbet fogyasztott itala. Ráadásul nem kell semmi rendkívülit tenni vele, csak a megszokott módon beáztatni, és észrevétlenül, természetesen módon eltávolítja a fémeket. 

Az új kutatási eredmények segíthetnek megmagyarázni, hogy azokban az országokban, ahol több teát fogyasztanak, miért alacsonyabb a szívbetegségek és a stroke előfordulási aránya. Esetleg később az is bizonyítást nyerhet, hogy napi egy csésze tea csökkentheti a nehézfémekkel összefüggő betegségek kockázatát. 

Ha szereted a teát, ismerd meg ezt a különleges színű fajtát, ami a magas vérnyomástól és a vérrögképződéstől is megóv.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek