Egy jó kis erdélyi csorba vacsorára? Húsgombócokkal, savanykásan az igazi

A csorba az erdélyi konyha egyik legváltozatosabb levese: a pacalostól a zöldségesen át a húsgombócosig ezerféle készülhet belőle. Ecettel, kovászolt káposzta levével, de akár ciberével is savanyítják, így lesz belőle különleges fogás, amiből a legjobb, ha a saját receptedet alkotod meg, kedvenc zöldségeiddel és fűszereiddel.

Halgombócos, gombás, karfiolos, kukoricadarás, pontyos, babos, vargányás, görög, zöldbabos, orosz, céklás, sóskás, csalános, káposztás, pacalos, marhahúsos – és ezek még csak a legnépszerűbb változatai a csorbának. Aztán jönnek a háziasszonyok, és egyenként is jól megvariálják az egészet – és pont ez a legjobb benne. Mutatunk egy egyszerű, húsgombócos változatot, ezúttal darált pulykából, zabpehellyel, az újévi fogadalmak előtt tisztelegve.

Készítsd a kedvenc zöldségeiddel.
Készítsd a kedvenc zöldségeiddel.Fotó: eZeePics Studio

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 deka darált pulykacomb
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 2 szál felkockázott sárgarépa
  • 1 kisebb darab felkockázott zeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 bögre zöldborsó
  • 1 kisebb csésze kovászoltkáposzta-lé (paradicsommal vagy egy kis ecettel is savanyíthatod)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • ízlés szerint só, lestyán és frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 kisebb fej felkockázott karalábé
  • 3 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsd el a húsgombócokat: törd össze kissé aprítógépben a zabpelyhet, majd keverd el a hússal, a tojással, fokhagymaporral. Vágd össze a friss petrezselymet, annak a fele is mehet a keverékbe – a másik fele tálaláskor jól jön majd. Sózd és borsozd a keveréket, formázz belőle vizes kézzel gombócokat, és tedd félre néhány percre. 

Kezdd el dinsztelni a zöldségeket a forró olajon (a borsó kivételével) sóval és borssal, majd 5 perc után add hozzá a lestyánt és a paprikát, majd engedd fel úgy egy-másfél liter vízzel. Adj neki kis lángon legalább 10 percet, a zöldségkockák méretétől függően. 

Ezek után mehetnek bele a húsgombócok, azzal is kapjon 15 percet a leves, majd keverd hozzá azt, amivel savanyítod, és add hozzá a borsót is. Ezek után már csak néhány percet kell várnod, és el is készült a levesed. 

Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt
Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt

Szalad a konyha, de mindjárt betoppan a rokonság? Még semmi sincs veszve!

Tovább »

Még több recept

Ezt az őszi töklevest csilivel és kókusszal dobtuk fel

Talán furán hangzik a kombináció, de mennyivel furább, mint ugyanazt a hatféle levest éveken át? Adj neki egy esélyt, és talán felkerül az állandó őszi étlapra ez a különlegesség is.

szeptember19., 06:04

Körtelekvárral és sós vajjal a legfinomabb ez a gyömbéres süti

Akár néhány darab körtéből is összedobhatsz egy-egy adag csatnit vagy lekvárt, és ha csak akkora adag, hogy nem marad belőle télre, akkor legalább nem kell aggódnod azon, meddig áll el. Ehhez az egyszerű sütihez épp illik is a jó kis körtés dzsem, amiből nem érdemes kihagynod a fűszereket sem. A csillagánizs, a vanília és akár egy kevés citromhéj is jól illik mellé.

szeptember19., 06:04

Egyszerű citromos süti – gyömbérrel és szerecsendióval teheted még izgalmasabbá

Nem kell karácsonyra tartogatnunk azt a szokást, hogy a süteményekbe is csempészünk egy-egy kis adag fűszert. A csokisak mellett remek a csili, a gyümölcsösekben a fahéj, a citromhoz pedig a tárkony, a szerecsendió és a gyömbér is jól illik.

szeptember16., 06:04

Még egy almás süti őszre, ezúttal karamelldarabokkal

Karamelldarabokkal dobtuk fel ezt az egyszerű sütit, mert tudjuk, milyen jó barátok, és ha hétvége lenne, még egy kis krémsajtos sóskaramell-öntetet is készítenénk a szeletekre. Mivel hétköznap készült, így maradt az expressz változat, de szerencsére abban sem kellett csalódnunk.

szeptember19., 06:04

Itt az ősz és vele ez az isteni füstös-gyömbéres tökleves

Ha egy nehezebb húsétel elé van szükséged egy könnyű levesre, kínáld ezt a változatot, ha pedig egy vacsorát váltanál ki vele, reszeld le a maradék sajtokat a hűtőből, tedd egy sütőlapra és készíts sajtcsipszet mellé.

szeptember18., 06:04

Saslik szilvás szósszal – mazsolás, fűszeres rizzsel tálald!

Ne csak sütikben és gombócban használd fel a szilvát – ez a gyümölcsünk csatniban és szószként is klassz, amit egy ilyen egyszerű saslik mellett van is alkalma bebizonyítani. Már csak egy kevés rizs vagy egy szilvás-rukkolás-mozzarellás saláta kell mellé, és el is készült a könnyű vacsora.

szeptember17., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.