Egy jó kis erdélyi csorba vacsorára? Húsgombócokkal, savanykásan az igazi

A csorba az erdélyi konyha egyik legváltozatosabb levese: a pacalostól a zöldségesen át a húsgombócosig ezerféle készülhet belőle. Ecettel, kovászolt káposzta levével, de akár ciberével is savanyítják, így lesz belőle különleges fogás, amiből a legjobb, ha a saját receptedet alkotod meg, kedvenc zöldségeiddel és fűszereiddel.

Halgombócos, gombás, karfiolos, kukoricadarás, pontyos, babos, vargányás, görög, zöldbabos, orosz, céklás, sóskás, csalános, káposztás, pacalos, marhahúsos – és ezek még csak a legnépszerűbb változatai a csorbának. Aztán jönnek a háziasszonyok, és egyenként is jól megvariálják az egészet – és pont ez a legjobb benne. Mutatunk egy egyszerű, húsgombócos változatot, ezúttal darált pulykából, zabpehellyel, az újévi fogadalmak előtt tisztelegve.

Készítsd a kedvenc zöldségeiddel.
Készítsd a kedvenc zöldségeiddel.eZeePics Studio

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 deka darált pulykacomb
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 2 szál felkockázott sárgarépa
  • 1 kisebb darab felkockázott zeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 bögre zöldborsó
  • 1 kisebb csésze kovászoltkáposzta-lé (paradicsommal vagy egy kis ecettel is savanyíthatod)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • ízlés szerint só, lestyán és frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 kisebb fej felkockázott karalábé
  • 3 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsd el a húsgombócokat: törd össze kissé aprítógépben a zabpelyhet, majd keverd el a hússal, a tojással, fokhagymaporral. Vágd össze a friss petrezselymet, annak a fele is mehet a keverékbe – a másik fele tálaláskor jól jön majd. Sózd és borsozd a keveréket, formázz belőle vizes kézzel gombócokat, és tedd félre néhány percre. 

Kezdd el dinsztelni a zöldségeket a forró olajon (a borsó kivételével) sóval és borssal, majd 5 perc után add hozzá a lestyánt és a paprikát, majd engedd fel úgy egy-másfél liter vízzel. Adj neki kis lángon legalább 10 percet, a zöldségkockák méretétől függően. 

Ezek után mehetnek bele a húsgombócok, azzal is kapjon 15 percet a leves, majd keverd hozzá azt, amivel savanyítod, és add hozzá a borsót is. Ezek után már csak néhány percet kell várnod, és el is készült a levesed. 

kapcsolódó Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt
Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt

Szalad a konyha, de mindjárt betoppan a rokonság? Még semmi sincs veszve!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Céklaszószos tészta fetamorzsákkal – a tökéletes őszi vacsora pillanatok alatt

Szeretjük a céklát köretként, de ha már lassan itt a szezonja, miért ne tehetnénk süteményekbe vagy ilyen remek, tésztás fogásokba. Ha húsosan készítenéd, sült csirkemellcsíkokkal vagy baconkockákkal dobd fel.

szeptember17., 10:24

A csilis bab vegán hangulatban is isteni, mutatjuk a receptet!

Ha éppen nem muszáj, és a fogás nem lesz húsmentesen rosszabb, miért ne dobnánk össze a könnyebb változatát. Ha hozzájutsz növényi darált húshoz, azzal is remek, ha pedig másnapra is marad belőle, csavard egy tortillalapba rengeteg zöldséggel és lime-mal meglocsolt avokádóval.

szeptember17., 12:52

Ez a gyorsan összedobható pad thai izgalmas és egészséges ebéd lesz

Nálunk most ramentésztából sikerült remekül az eredetileg pirított rizstésztából készülő finomság. Ha épp ez van otthon, emiatt ne mondj le az egzotikus fogásról, mert ha a kötelező tofu, tamarind és tojás benne van, már csak kedvenc zöldségeidet kell felaprítanod.

szeptember19., 10:24

Erdélyi zöldbableves

Egészséges és könnyű, pont elég vacsorára is.

2019. október8., 11:22

Ramentészta különleges változatban, spenóttal és tojással

Ha az ember hozzájut egy nagy csomag, pillanatok alatt összedobható ramentésztához, már csak az a kérdés, hogy mivel érdemes feldobni, hogy valóban élvezhető fogás legyen belőle. Íme első tippünk!

szeptember18., 10:24

Görög kapros babragu – zöldségekkel, salátaként és egy nagy adag rizs tetején is megállja a helyét

Egy remekül variálható étel, ami egy kis mediterrán hangulatot a hoz a rettenetes, esős őszi estékre. Készítsd zöldségekkel, akkor talán egy nagy szelet baklava is belefér mellé.

szeptember18., 12:52

Mustra