Ez lesz, ha letöltesz egy meditációs appot

Manapság rengeteg olyan mobilalkalmazás létezik, amelynek célja, hogy segítsen a lelki egyensúly karbantartásában. A legtöbben mégis letöltés után pár héttel abbahagyják a használatukat – derítette ki egy kutatás.

A különböző jóga- és meditációs appok hasznos tanácsokat adnak, megmutatják, hogyan kell elsajátítani a stresszoldást és a lelki békét segítő gyakorlatokat. Eredményességük mégis megkérdőjelezhető – állítják izraeli kutatók –, ugyanis a felhasználók többsége nagyon hamar megunja őket. A Haifai Egyetem munkatársainak tanulmányáról a New Scientist számol be.

Letöltik és megunják őket

Amit Baumel pszichológus és kollégái 93 népszerű mentálhigiénés mobilalkalmazás felhasználóinak számát mérték meg szoftveres segítséggel. A program azt számolta, hogy naponta hányan töltik le és hányan használják aktívan az applikációkat. Az így nyert adatok meglepték a szakembereket. Mint kiderült, letöltés után tizenöt nappal a felhasználók 94 százaléka már teljesen abbahagyta az alkalmazás használatát.

Tényleg hasznosak a jógaappok?
Tényleg hasznosak a jógaappok?EllenaZ / Getty Images Hungary

Jelenleg több ezer hasonló alkalmazás létezik a piacon. A kutatók olyanokat választottak ki, amelyek elérhetők angol nyelven, és amelyeket több mint tízezren letöltöttek már a Google Play-boltból. Jelentős eltérés mutatkozott az egyszerű, jóga- és meditációs praktikákat bemutató appok népszerűsége és azoké között, amelyekben a felhasználók (peer support alapon) kölcsönösen segíthetik egymást, megoszthatják egymással a tapasztalataikat. Míg az előbbiek mellett csak a letöltők 4 százaléka tartott ki hosszú távon, utóbbiaknál 17 százalék volt ez az arány.

Baumel szerint ez azt mutatja, hogy a hasonló alkalmazások jövője az interakcióban és a személyre szabott tartalmakban rejlik. Derek Richards, a SilverCloud mentálhigiénés app vezető fejlesztője szerint a feltárt statisztikából nem következik, hogy ezek az alkalmazások haszontalanok lennének. Úgy véli, a kutatás inkább arra mutat rá, hogy rengetegen kíváncsiak rájuk, sokan pedig – mivel az appok többsége ingyenes – letöltik őket anélkül, hogy komolyabban érdekelné őket a dolog.

Oszd meg másokkal is!
Mustra