Ezt mondd ki, ha tudod: Matchás mochi

A mocsi egy japán rizssütemény, ami ragacsos rizslisztből készül. A rizst pépes állagúvá ütik, majd formázzák, végül beletöltenek mindenféle, számunkra furcsa összetevőket.

Furcsa összetevőket írtam, ugye? Olyasmikre gondol az ember ilyenkor, mint a só, a fura fűszerek, esetleg alkohol és egzotikus gyümölcsök… Hát nem kifejezetten erről van szó. Sokkal inkább enyhén édesített vörösbabról, zöld teáról, édesburgonyáról és más hasonlókról. A japán konyha imádja a zöldségeket a desszertekben, itt az ideje, hogy mi is csatlakozzunk hozzájuk! Az egész pont ettől lesz izgalmas, a mochinak ráadásul mikrós változata is van, hogy percek alatt el tudjuk készíteni. 

A rizslisztes keverék semleges ízét kiegészítheti a bab, ekkor a neve daifuku, aminek van epres változata is. A zöldségek mellett a virágokat is imádják benne, de akár fagyival is megtöltik, sőt olykor forró udontésztával is kínálják.

Ennyi?

Nem.

Van a mochinak leveses, zselés, újévi, háromszínű és cseresznyevirágos változata is.

Vajon van benne bab, vagy nincs?
Vajon van benne bab, vagy nincs?anna_isan

Hozzávalók 3 személyre

  • 150 gramm rizsliszt
  • 1.5 deci matchapor és víz keveréke
  • 100 gramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

A mikrós változat nem a legautentikusabb, de jóval egyszerűbb a hagyományosnál. Annyi a dolgunk vele, hogy feloldjuk a cukrot a teában, majd összedolgozzuk a rizsliszttel. Egészen finom, folyós tésztát kapunk, ami mehet egy mikrózható edénybe, majd lefedve a mikróba úgy 3-5 percre. Néha nézz rá, mert az elkészítési idő mikrónként változhat: a jó mochi rugalmas, kézzel jól formázható, de kicsit ragacsos. Ha elkészült és hűlt egy keveset, akkor formázd, majd forgathatod porcukorba, illetve megtölheted akár édes babpürével is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek