Ezt mondd ki, ha tudod: Matchás mochi

A mocsi egy japán rizssütemény, ami ragacsos rizslisztből készül. A rizst pépes állagúvá ütik, majd formázzák, végül beletöltenek mindenféle, számunkra furcsa összetevőket.

Furcsa összetevőket írtam, ugye? Olyasmikre gondol az ember ilyenkor, mint a só, a fura fűszerek, esetleg alkohol és egzotikus gyümölcsök… Hát nem kifejezetten erről van szó. Sokkal inkább enyhén édesített vörösbabról, zöld teáról, édesburgonyáról és más hasonlókról. A japán konyha imádja a zöldségeket a desszertekben, itt az ideje, hogy mi is csatlakozzunk hozzájuk! Az egész pont ettől lesz izgalmas, a mochinak ráadásul mikrós változata is van, hogy percek alatt el tudjuk készíteni. 

A rizslisztes keverék semleges ízét kiegészítheti a bab, ekkor a neve daifuku, aminek van epres változata is. A zöldségek mellett a virágokat is imádják benne, de akár fagyival is megtöltik, sőt olykor forró udontésztával is kínálják.

Ennyi?

Nem.

Van a mochinak leveses, zselés, újévi, háromszínű és cseresznyevirágos változata is.

Vajon van benne bab, vagy nincs?
Vajon van benne bab, vagy nincs?Fotó: anna_isan

Hozzávalók 3 személyre:

  • 150 gramm rizsliszt
  • 1.5 deci matchapor és víz keveréke
  • 100 gramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

A mikrós változat nem a legautentikusabb, de jóval egyszerűbb a hagyományosnál. Annyi a dolgunk vele, hogy feloldjuk a cukrot a teában, majd összedolgozzuk a rizsliszttel. Egészen finom, folyós tésztát kapunk, ami mehet egy mikrózható edénybe, majd lefedve a mikróba úgy 3-5 percre. Néha nézz rá, mert az elkészítési idő mikrónként változhat: a jó mochi rugalmas, kézzel jól formázható, de kicsit ragacsos. Ha elkészült és hűlt egy keveset, akkor formázd, majd forgathatod porcukorba, illetve megtölheted akár édes babpürével is. 

Időutazás, ahol elfogynak a szavak – Japán magyar szemmel
Időutazás, ahol elfogynak a szavak – Japán magyar szemmel

Repüljünk bár hátra vagy előre az időben, a japánok számára egyvalami állandó marad: a szellemi értékek becsülete.

Tovább »

Még több recept

Ez a medvehagymás burgonyasaláta igazi tavaszi ízekkel dobja fel az ebédet

A majonézes burgonyasalátánál nincs is jobb alap a konyhai kreativitás kibontakoztatásához: ahogy egy nagy adag gránátalma, úgy egy csokor friss, apróra vágott medvehagyma is jól áll neki.

április6., 06:00

Olasz vega tészta articsókával, parmezánnal és friss paradicsommal

Ha valami húsmenteset ennétek, ezt a jó kis articsókás receptet próbáljátok ki vacsorára. Ha articsókát nehezen szereztek be, nyugodtan helyettesítsétek gombával vagy fűszeres, grillezett padlizsánnal.

április4., 07:52

Isteni japán sajttorta csak 3 összetevőből: a népszerű 日本のチーズケーキ

Fehér csokis, krémsajtos szuflétorta.

2019. november11., 12:04

Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

április2., 06:00

Próbálj ki valami különlegeset: palacsinta matchával és fehércsokikrémmel

Szerintem akkor szerencsés a különlegességeket kipróbálni, ha azok nem fura, felismerhetetlen ételek lesznek az asztalon, hanem olyasmik, amiknek nagyon is van értelme, például mert egy-egy új arcát mutatják meg megszokott fogásainknak. Ez a matchaporral ízesített palacsinta pont ilyen – egy jól ismert kedvencünkön csavar egy keveset úgy, hogy az egész még ismerős, mégis nagyon új és izgalmas desszert lesz.

február23., 10:40

Tengerparti hangulatban: tonhalas tészta tejszínnel és kapribogyóval

Ha van otthon egy lelkes tízéves, talán még ő is szívesen összedobja ezt az egyszerű, kicsit mediterrán hangulatú ételt, amivel csak annyi dolgod van, hogy a kifőtt tésztával elkeversz minden hozzávalót. Ha még ezt is tovább fokoznád, egy kevés parmezánnal és zöld borssal küldd meg a tetejét.

április6., 06:00

Mustra