Furcsa összetevőket írtam, ugye? Olyasmikre gondol az ember ilyenkor, mint a só, a fura fűszerek, esetleg alkohol és egzotikus gyümölcsök… Hát nem kifejezetten erről van szó. Sokkal inkább enyhén édesített vörösbabról, zöld teáról, édesburgonyáról és más hasonlókról. A japán konyha imádja a zöldségeket a desszertekben, itt az ideje, hogy mi is csatlakozzunk hozzájuk! Az egész pont ettől lesz izgalmas, a mochinak ráadásul mikrós változata is van, hogy percek alatt el tudjuk készíteni.
A rizslisztes keverék semleges ízét kiegészítheti a bab, ekkor a neve daifuku, aminek van epres változata is. A zöldségek mellett a virágokat is imádják benne, de akár fagyival is megtöltik, sőt olykor forró udontésztával is kínálják.
Ennyi?
Nem.
Van a mochinak leveses, zselés, újévi, háromszínű és cseresznyevirágos változata is.

Hozzávalók 3 személyre
- 150 gramm rizsliszt
- 1.5 deci matchapor és víz keveréke
- 100 gramm cukor
Elkészítés:
A mikrós változat nem a legautentikusabb, de jóval egyszerűbb a hagyományosnál. Annyi a dolgunk vele, hogy feloldjuk a cukrot a teában, majd összedolgozzuk a rizsliszttel. Egészen finom, folyós tésztát kapunk, ami mehet egy mikrózható edénybe, majd lefedve a mikróba úgy 3-5 percre. Néha nézz rá, mert az elkészítési idő mikrónként változhat: a jó mochi rugalmas, kézzel jól formázható, de kicsit ragacsos. Ha elkészült és hűlt egy keveset, akkor formázd, majd forgathatod porcukorba, illetve megtölheted akár édes babpürével is.

Repüljünk bár hátra vagy előre az időben, a japánok számára egyvalami állandó marad: a szellemi értékek becsülete.
Tovább olvasom