Szoktatok vitázni a házimunkán? Akkor ez nektek szól...

Sokkal gyakrabban vezetnek szakításhoz a házimunkával kapcsolatos viták, mint gondolnánk – derül ki egy friss kutatásból.

A szakításnak számos oka lehet: a felek elhidegülnek egymástól, nem tudják összeegyeztetni értékrendjüket vagy céljaikat, esetleg hűtlenség okozza a bajt. Egy nemrég publikált felmérés – melyet a Durgol tisztítószereket gyártó cég megbízásából végzett a OnePoll – arra volt kíváncsi, vajon mennyire ad kenyértörésre okot, ha a társak nem tudnak megegyezni a ház körüli teendőket illetően. A kutatás meglepő eredményt hozott – számol be a StudyFinds.

Nehezen viseljük a rendetlenséget

A kérdőíves formában kifaggatott mintegy kétezer amerikai felnőtt egyharmada nyilatkozott úgy, hogy vetett már véget kapcsolatnak azért, mert partnere rendetlenséget hagyott maga körül, vagy nem volt hajlandó elvégezni bizonyos házimunkákat. Sőt, tízből hét válaszadó úgy vélte, nem is kezdeményezne párkapcsolatot olyan személlyel, aki nem képes tisztán tartani magát és lakókörnyezetét.

Nem szeretjük, ha minden munka ránk hárul
Nem szeretjük, ha minden munka ránk hárulLittleBee80 / Getty Images Hungary

A megkérdezettek majdnem fele vallotta be, hogy kifejezetten zavarja, ha párja nem veszi ki a részét a takarításból és egyéb teendőkből, 67 százalékuk pedig azt állította, hogy rendszeresek az otthoni viták a házimunkával kapcsolatban: átlagosan heti háromszor vitáznak hasonló kérdésekben. Míg a párok 42 százaléka igyekszik egyenlő arányban osztozni a ház körüli teendőkön, gyakran felborulnak az előre kialakított tervek. Az is előfordul, hogy az egyik fél olyan munkát végez el, amit – tudtán kívül – párja már korábban megcsinált.

Hogy melyek a veszekedésre leginkább okot adó dolgok? A válaszadók majdnem felét kifejezetten idegesíti, ha a párja nem mosogat el maga után, de szintén vitát szül a le nem hajtott vécéülőke, a szekrényajtók és a hűtőszekrény nyitva felejtése, és az, ha nem zárják le megfelelően a hűtőbe tett dolgokat. Sokan allergiásak rá, ha partnerük szerteszét hagyja a mosatlan poharakat, edényeket, nem viszi le a szemetet vagy nem kapcsolja le a villanyt maga után. Némelyeket az is irritál, ha a másik túl hangosan hallgatja a zenét a lakásban.

Szoktál vitázni a pároddal a takarítást illetően?

Oszd meg másokkal is!
Mustra