Íme a legszebb kastélykertek egy nagy tavaszi sétára

Mi már alig várjuk, hogy a tavasz valódi beköszöntével együtt feléledjen a természet, kizöldüljenek a fák, virágot bontsanak a növények. Legyél a kikelet szemtanúja legszebb hazai kastélyparkjainkban.

Barangold be a dégi Festetics-kastély angolparkját, ahol a Kincsem című film egyes jeleneteit forgatták, sétáld körbe a martonvásári Brunszvik-kastély tavát Beethoven nyomában, csodáld meg a növényritkaságokat a keszthelyi Festetics-kastély pálmaházában, vagy kirándulj az alcsútdobozi arborétumban hóvirágok között. 

1. Dégi Festetics-kastély

A Magyarországon találhatók közül az egyik legszebb és legszerényebb a dégi Festetics-kastély és kertje. Mesebeli angolparkjának taván kis sziget áll, rajta a bizonyos terrakottavörös Hollandi-házzal. Itt forgatták Nagy Ervin főszereplésével a Kincsem című film egyes jeleneteit. Mind élményben, mind látványban felveszi a versenyt keszthelyi névrokonával, mégis sokkal ritkábban hallani róla. A kastélyt legendák övezik, állítólag a hazai szabadkőművesség központjaként működött. Ugyan nem maradt fenn semmilyen bizonyíték arról, hogy a társaság tagjai itt tartották meg titkos összejöveteleiket, de a kastélyban őrizték levéltárukat, és maga az építtető, Festetics Antal is szabadkőműves volt.

A park Magyarország egyik leglátványosabb tájképi vagyis angolkertje, melyet több patak találkozásánál építettek ki. Halastavának szigetén németalföldi stílusú ház áll, ahol egykor a tüdőbeteg grófné, Festetics Andorné lakott. A földszinten tehénistálló kapott helyet, az emelten pedig az asszony magánszanatóriumaként működő lakosztálya. Úgy tartották, hogy az ammóniatartalmú levegő és a friss tej jótékony hatással van az egészségére. Verőfényes tavaszi napokon vigyél magaddal piknikplédet és egy kis elemózsiát, táborozz le a tó partján, élvezd a háborítatlan nyugalmat.

2. Martonvásári Brunszvik-kastély

Martonvásár éke az apró, hófehér tornyaival az égnek nyújtózkodó Brunszvik-kastély, melyet Brunszvik Antal Mária Teréziától kapott a grófi ranggal és a helyi birtokkal tetézve. Fiával együtt jól működő gazdaságot hoztak itt létre, otthonukban Beethovent is vendégül látták a család zeneszerető nőtagjainak legnagyobb örömére.

Beethoven nem csak a jó társaság, a gyönyörű környezet miatt is szívesen időzött Brunszvikéknál. A kastély parkját hatalmas tó uralja, közepén kis szigettel, ami állítólag a zeneszerző egyik kedvenc helye volt a birtokon. A park kialakításakor arra törekedtek, hogy a telepített növények összhangban legyenek a természettel, ne keltsenek művi hatást. Fái között találhatunk mocsárciprust, páfrányfenyőt, juhart, platánt, amerikai szilvát és vadgesztenyét is. A tavat egy óra alatt kényelmesen körbesétálhatod, utána pedig betekintést nyerhetsz Beethoven itteni napjaiba a kastélyban található múzeum tárgyain keresztül.

3. Keszthelyi Festetics-kastély

A Keszthelyen található Festetics-kastély a Balaton északi partjának egyik legnépszerűbb és leglátványosabb úti célja. Az 1700-as évek közepén a horvát származású család tagja, Festetics Kristóf kezdte meg az építését, amit később utódai folytattak. A hozzá tartozó negyvenkét hektáros park ma természetvédelmi terület, ahol olyan különleges fafajok találhatók, mint a páfrányfenyő vagy a négyszáz éves mocsári tölgy.

A parkban tett séta alkalmával ejtsd útba a pálmaházat is, ahol trópusi és mediterrán növényeket csodálhatsz meg. A növényritkaságok mellett láthatsz kakaót, cukornádat vagy kávét. Nézz be a madárparkba is, ahol Ausztráliában, Kínában vagy Dél-Amerikában őshonos fajokkal és az apró hottentotta récével találkozhatsz.

+1 Alcsútdobozi arborétum

Az Alcsútdobozon található Alcsúti Arborétum nem a szó hagyományos értelmében vett kastélypark, ugyanis József nádor egykori otthonának már csak főhomlokzata maradt meg a birtokon, ami háromszáz növényfajnak ad otthont. Mára csak az istállóból kialakított kápolna, a Babaház, a gloriette és a Medveház maradtak épségben. A 19. században 540 fajból álló fás gyűjteményt telepítettek a kertbe, található közöttük platán, török mogyoró, vasfa, vérbükk, japánakác, mocsárciprus és jegenyefenyők is.

Az arborétumot kora tavasszal az országban egyedülálló hóvirágmező lepi el. Júniusban, Szent Iván éjszakája környékén pedig megkezdődik a szentjánosbogártánc, amikor is esténként számtalan fénylő bogár világítja be a kertet.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.