Az 5 kedvenc hazai úti célunk 2018-ban

Zimankóban és hóban sem mondunk le az ország felfedezéséről, ezért te se tedd. Télen olyan helyekre küldünk, amik idén nagy kedvenceink lettek.

Idén rengeteg szép és izgalmas belföldi helyet ajánlottunk neked az elfeledett történeteket rejtő váraktól és kastélyoktól a különleges termálfürdőkig. Most összegyűjtöttük az öt kedvenc úti célunkat, amit télen is érdemes meglátogatnod. Vártúrázz, kirándulj, lazíts gyógyvízben, vagy szervezd a szilvesztered az erdő közepére.

A vár

A füzéri vár

A füzéri vár a Zemplén rejtett kincse, ami még a tatárjárás előtt, a 13. században épült a Magyarország hét természeti csodája közé sorolt vulkáni várhegyre, falai között pedig egy ideig a Szent Korona is vendégeskedett. Az épület az elmúlt években renováláson esett át, így az egyik legérdekesebb magyarországi vármúzem korhű bútorokkal berendezett termeivel. A vár ma sem adja könnyen magát, mielőtt beléphetnél, hegy- és lépcsőmászás áll előtted, de a gyönyörű panoráma abszolút megéri a fáradságot. A múzeumba felnőttbelépőt 2000 forintért, diák- és nyugdíjasjegyet pedig 1500 forintért válthatsz.

A kastély

Almásy-kastély

A gyulai Almásy-kastélyt a magyar Downton Abbey-ként is emlegetik, interaktív kiállítása berendezett termek során keresztül mutatja be az arisztokraták és a szolgálók összefonódó életét. A mágikus tükör segítségével korhű ruhákba bújhatsz, megszagolhatod a kor divatos parfümjeit, sőt akár azt a zongorát is megszólaltathatod, amin a legenda szerint valamikor Liszt Ferenc is játszott. Járd be idegenvezetővel a kiállítást, és tudj meg mindent a kastély mindennapjairól. A múzeumba teljes árú jegyet 2200 forintért, kedvezményeset pedig 1100 forinttért válthatsz.

A kirándulás

Hollókő

A világörökség részévé nyilvánított Hollókő egy kis palóc falu Budapesttől 125 kilométerre a Cserhátban. Macskaköves Fő utcáján százéves házikók sorakoznak, amik sajtboltnak, kalácsosnak, oskolának, falumúzeumnak és mérhetetlen mennyiségű kézműves portékának adnak otthont. A helyiek nem csak az épületek eredeti állapotát, a hagyományokat is rendíthetetlenül őrzik. Palóc szokások szerint tartják meg a húsvétot, a pünkösdöt, a szüretet. A környéken több turistaútvonalat is bejárhatsz, és a várat sem érdemes kihagynod, ahonnan a közeli mezőkre, ligetekre és erdőkre nyílik kilátás. Ha pedig több napot töltenél a környéken, autentikus környezetben szállhatsz meg a faluban. Az Ófaluba teljes árú jegyet 3500 forintért, kedvezményes belépőt pedig 2500 forintért válthatsz, amivel meglátogathatod a kiállításokat és a várat.

A termálfürdő

Demjéni Cascade Resort & Spa

A Demjén Cascade valóságos mesevilágot elevenít meg a hangulatos fényeivel és a tündéreket ábrázoló szobraival. A legenda szerint a termálfürdő vize a mocsári mágus, Mákony és ellenfelei: Kálmos, a koboldkirály és Abos, az az aranybirodalom hű lovagja, Demjén csatájának helyszínén fakadt. Varázserejét Illangótól, a tündértől és Lángfogtól, a sárkánytól kapta. Ráadásul ez Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője. Akár a szilvesztert is itt töltheted, a fürdő erre az alkalomra különleges csomagokkal készült. Egész napos felnőttjegyet hétköznap 4990, péntektől vasárnapig 5590 forintért, nyugdíjas- és diákbelépőt pedig 4490 és 4990 forintért vehetsz.

A turistaház

Szalajka-ház

A Szalajka-ház Gyöngyössolymostól 10 kilométerre, a Mátra szívében csörgedező patak mellett bújik meg az erdő közepén. Megközelítheted gyalog, kisvasúttal és kocsival is. Tökéletes helyszín lehet egy szilveszteri estéhez. A ház hét szobája harminc embert tud elszállásolni. Tanösvényen kirándulhatsz el a Kékestetőre vagy a Galya-kilátóra, és ellátogathatsz a gyöngyösi Mátra Múzeumba és a parádi Cifra Istálló és Kocsimúzeumba. A szállás egy főre éjszakánként 4800 forint.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek