Valóra vált filmek: 4 év után tényleg cápák hullottak az égből

A forgatókönyvírók legtöbbször a valóságból merítenek, megtörtént eseményeket dobnak a papírra, vagy éppen az élet egy-egy pillanata ihleti meg őket a fikció megírására. Ritkább az, amikor a valóságot ihleti meg a film. Így történt például a Gettómilliomos esetében, mely éppen 10 éve ment a magyar mozikban.

Manapság, az internet korában nem lepődünk meg semmin, meg hát a hollywoodi alkotások már mindent elmeséltek nekünk. Kezünkben a telefon, mellyel a legképtelenebb dolgokat is felvesszük, posztoljuk, így aztán egyre nehezebb elámítani minket. Az azonban még mindig meglepően különleges, ha egy jól ismert film története válik valósággá. Most 5 ilyen esetet szedtünk össze nektek.

Amikor cápák potyognak az égből

Valószínűleg a legkevesebb esélyt a Sharknado – Cápavihar című 2013-ban bemutatott film valóra válásának adtuk volna. A múlt évig ez teljes képtelenség is lett volna, de 2017 márciusában tényleg cápák repkedtek Ausztrália partjainál. A film szerint Los Angelesben akkora vihar keletkezik, hogy a forgószél kikapja a vérszomjas cápákat az óceánból, és a városba repíti őket, ahol vérszomjas hadjáratra indulnak. Persze a botrányos minőségről ismert akciófilmgyártó cég, a The Asylum szeret a lehetetlent túlszárnyaló szituációkat szülni filmjeikben, éppen ezért volt meglepő tavaly tavasszal az ausztrál partokon repkedő cápasereg. A Debbie ciklon nem kegyelmezett a vízi ragadozóknak, felkapta és a város felé repítette őket. Szerencsére senki sem sérült meg.

Szupertitkos kütyük a legnépszerűbb filmekből

Tudnivaló, hogy Q szerepe a James Bondból valós (még ha nem is így hívják). Az MI6 tényleg különleges, szuperintelligens fegyvereket, eszközöket gyárt titkos ügynökeinek, persze a titkosszolgálat már réges-rég kinyilvánította, hogy a cipősarokban nincs rejtett kés, és a golyóstoll se robban fel gombnyomásra. Így a James Bond-filmsorozattal világhíres lett az MI6 és szupertitkos eszközei, melynek példájára a CIA is elkezdett trükkös kütyüket gyártani. Az MI6 maradt praktikus és földhözragadt, míg az amerikai titkosszolgálat felszerelte ügynökeit mindennel, amivel el tudjuk képzelni. Volt apró lőfegyver a rúzsban, pipában, tollban, méreget kilövő tőr, kis kamerákat tettek minden ruhadarabba, tárgyba. Persze mindez régen történt, leginkább akkor, amikor a James Bond-filmek híresek lettek, a 60-as, 70-es években. Így az igaz, hogy Bond kütyüi csupán a fantázia szüleményei, az viszont nem, hogy sosem használták őket a „fronton”, csak az Államokba kell látogatni, hogy lássuk őket akcióban. Persze mindez szupertitkos, nem tud róla senki!

Csőre töltött méreg

A képregények gonoszai sem feltétlenül túlzások. A Batman-sztorik Pingvinjének gyilkos esernyője is megjelent a valóságban, történelmet írt. Georgi Markov bolgár disszidens volt Angliában, aki újságíróként onnan kritizálta a hazai rezsimet, így jó pár ellenséget szerezve magának. Egy nap, 1978-ban, munkába menet valaki belébotlott és esernyőjének hegyével „óvatlanul” lábon ütötte. Markov csupán egy apró csípést érzett. A tettes egy ricinussal töltött, az esernyőbe rejtett golyócskával megfertőzte a bolgárt, aki aztán lassú és kínkeserves halált halt a kórházban. Markov a hidegháború egyik ikonikus áldozata lett. Nem az egyetlen ilyen eset volt, Pingvin 1941-es első megjelenése után a hidegháborúban a CIA éveken keresztül használt hasonló fegyvereket, de az, hogy Markovot az amerikai titkosszolgálat ölte volna meg, nagy valószínűséggel kizárható. Tény ugyanakkor, hogy a képregény sem teljesen volt eredeti, 1928-ból vannak már feljegyzések olyan teóriákról, hogy hogyan lehet egy esernyőt puskává alakítani.

Az International Spy Museumban kiállított kémesernyő
Az International Spy Museumban kiállított kémesernyőFotó: Mark Wilson / Getty Images Hungary

Kísértetek az Alpok lábánál

A legtöbb felnőtt embernek túl nagy a méltósága ahhoz, hogy Scooby-Doo-szellem legyen. Pedig a történelemben is rengeteg ilyen történt, már a 13. századból feljegyeztek hasonló történeteket, de az 1800-as évekből is számtalan őrült szellemsztori van, amelyekről kiderült, hogy csupán mániákus felnőttek ámokfutása. A Scooby-Doo, merre vagy? 1969-ben debütált a tévében, és talán éppen ezekből a történetekből merített. De azért volt ez fordítva is: 2005-ben az olasz-osztrák határon a Coldrano kastély lakosa arra lett figyelmes, hogy éjszakánként ajtók nyikorognak, szellemek huhognak, azt gondolta, a ház kísértetjárta. Habár Scooby és Bozont nem érkeztek a helyszínre a Rejtély Rt.-vel, a rendőrök bekamerázták a helyet, így pár nap múlva meg is jelent a felvételeken a maszkba öltözött lengyel nő, aki már hónapok óta ijesztgette az Alpok hegyei közt megbújó kastély lakosait. A szellemről lekerült az álarc, ezzel az is kiderült, hogy a birtok kulturális központjának egyik vezetője iránt való személyes bosszúja fűtötte. „…és ha ezek az átkozott kölykök nem kotnyeleskednek bele, sikerült is volna a tervem.”

Az elszigetelt észak-olaszországi falu, Laces baljóslatú hegyei
Az elszigetelt észak-olaszországi falu, Laces baljóslatú hegyeiFotó: Shutterstock

Koldusból királyfi

Sushil Kumar 26 éves volt, amikor az indiai Legyen Ön is milliomos!-ban nyert. Mélyszegénységben nőtt fel, családja még egy ócska tévét se engedhetett meg magának. Ám ahogy az Oscar-díjas, 2008-ban bemutatott Gettómilliomos drámai történetében is történt, 2011-ben a fiatal Kumar hazavitte a fődíjat: 50 millió rúpiát, amely kicsivel több mint 1 millió dollár. A közönség felállva tapsolt neki, miközben ő könnyeivel küzdve fel sem tudta fogni, mi történt. Szinte szóról szóra Danny Boyle filmje elevenedett meg.

Kumar egyébként tanító, egészen gyermekkorától kezdve rengeteget olvasott, ennek is köszönhető, hogy az összes kérdésre helyesen válaszolt. „Történelmet írtál” – mondta neki a játékvezető. Kumar sztorija pedig azért is különleges, mert amilyen egyszerűen érkezett a játékra, olyan egyszerűen is távozott. Ilyen sok pénzből Indiában kiskirályként élhet az ember, ám ő beérte annyival, hogy családjával egy kicsivel nagyobb házat vett egy kisvárosban, valamint nyélbe ütött egy helyi, kis bizniszt, valamint felépített egy könyvtárat a városában, ahol az érdeklődő gyermekek olvasni tudnak. Mindez bizonyítja, hogy hétköznapi hősök nem csak a filmekben élnek, a forgatókönyvíróknál már csak az élet fantáziája nagyobb.

Mustra