Így eszik a csirkét a világ körül - 10 ínycsiklandó fogás

Ahány ország, annyi szokás - így van ez az egyik legnépszerűbb húsfajta, a csirke fogyasztásával is. Van, ahol roston sütik, van, ahol a levesben végzi, és talán olyan étel is létezik a világ másik felén, ami a hazai fogásokra emlékeztet.

Mi, magyarok híresek vagyunk a húsos ételeinkről. Különösen szeretjük a csirkét is, ami a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan tartozéka. Utánajártunk, hogy a világ más-más tájain hogyan készítik el, és milyen formában kedvelik a legjobban. Következzen a Saveur listája. 

Csirke marsala

A csirkés marsala népszerű olasz-amerikai étel.
A csirkés marsala népszerű olasz-amerikai étel.Shutterstock

Ez az olasz-amerikai étel könnyen elkészíthető, hétköznapi ebéd vagy vacsora. A húst vékonyra klopfolják, majd miután kisütötték, megforgatják az ízletes mártásban. Általában krumplival vagy tésztával fogyasztják. 

Coq au Vin

A coq au vin francia fogás.
A coq au vin francia fogás.Shutterstock

A gyöngyhagymával és gombakalapokkal tálalt coq au eredetlieg kakassal készült, de csirkével is ugyanolyan jól megállja a helyét, ráadásul olyan francia étel, amit Franciaországon kívül is szívesen készítenek a séfek. Nem csoda, hiszen amilyen egyszerű, olyan elegánsan lehet tálalni. 

Kung pao csirke

A kung pao csirkéről azoknak sem kell lemondaniuk, akik nem az erőset.
A kung pao csirkéről azoknak sem kell lemondaniuk, akik nem az erőset.Shutterstock

Ez a szecsuani étel köznapi nevén csak kung pao csirkeként ismert. Jó hírünk van azoknak, akik nem bírják az erősen fűszeres ázsiai étkeket, ugyanis a kung paótól nem kap lángra a szád, csak mérsékelten erős. Nos, a puding próbája az evés. 

Khan plov

A khan plov közép-ázsiai eredetű étel.
A khan plov közép-ázsiai eredetű étel.Shutterstock

A közép-ázsiai eredetű khan plov az orosz rizsételek listájának sorát tarkítja. A sáfrány szép, sárga színt ad a rizsnek, ami a lazaccal együtt ropogós burkolatot kap. 

Schnitzel szendvics, avagy bécsi szelet két zsemle között

A rántott húsos szendvics itthon is nagy sikernek örvend.
A rántott húsos szendvics itthon is nagy sikernek örvend.Shutterstock

A rántott húsos szendvicsért, az iskolabüfék legnépszerűbb tételéért nekünk sem kell a szomszédba mennünk, de ha valódi bécsi szeletet keresünk, Ausztriában fogjuk megtalálni. A szendvics verzióját Alex Cohen fejlesztette tökélyre, aki a hús panírjába burgonyaszirmot is kever, és a zsemlét mézzel, savanyúsággal és ecetes salátával tölti meg. 

Csirke curry

A csirke curry reggelire is jó választás.
A csirke curry reggelire is jó választás.Shutterstock

Ugyan mi a különféle müzlikhez, vajas pirítóshoz és teához és tükörtojáshoz szoktunk hozzá, de az indiaiknál komolyabb étel is kerülhet reggel az asztalra, például egy tál csirke curry. 

Gai yahng

A thai gai yhahngot korianderrel ízesítik.
A thai gai yhahngot korianderrel ízesítik.Shutterstock

Ezt a füstös ízű ételt Thaiföldön nyársra húzva készítik el, amit hagyományosan koriandergyökérrel ízesítenek, de tökéletesen helyettesíthető a koriander szárával és levelével is. 

Csirke shawarma

A shawarma joghurttal az igazi.
A shawarma joghurttal az igazi.Shutterstock

A shawarma a gyros izraeli változata, ami a joghurttól lesz kivételesen finom. Ana Sortun séf nem csak nyakon önti az elkészült ételt, de abban marinálja a csirkét is, szerinte különleges ízt ad a húsnak. Saját receptjében szerepet kap a papaja, az ananász és grépfrút is. 

Csirkés-kolbászos gumbó

A jó gumbó titka a mártás.
A jó gumbó titka a mártás.Shutterstock

"Számtalan módja van a gumbó elkészítésének Louisianában" - mondja Frank Brigtsen, a New Orleansi Brigtsen’s étterem séfje. "De a rántás fontosságában mindenki egyetért." Az ő változatában a leves rántása az előzőleg kisütött csirkék után maradt olajból készül, amitől az ételnek sokkal húsosabb lesz az íze. A zöldségeket két részben adja hozzá, hogy biztos legyen benne, hogy minden a megfelelő ideig sült. 

Sancocho

A sancocho a húsleves Puerto Ricó-i változata.
A sancocho a húsleves Puerto Ricó-i változata.Shutterstock

A Puerto Ricó-i sancocho igazi kiadós étel a csirkével és a zöldséggel. Minket leginkább a hazai tyúkhúslevesre emlékeztet. Vajon Puerto Ricóban is ezt készítik a nagymamák a beteg unokáiknak? 

Erről jut eszünkbe: te meddig mennél el fura levesek terén?

Oszd meg másokkal is!
Mustra