Itt az eperszezon, mutatjuk mit készíts!

A mascarponekrémes epres-nutellás pitének és a pink joghurtfagyinak garantáltan senki nem tud ellenállni.

Már hetek óta izgatottan készülök, hogy milyen finomságokat fogok eperből készíteni. A hajtás után mutatom, hogyan készül a mascarponekrémes epres-nutellás pite, a levendulás eperlekvár és a nyár egyik slágere, a joghurtfagyi!

Epres-nutellás pite mascarponekrémmel

A mogyorós-omlós tészta jó ürügy arra, hogy a sütibe csempésszünk egy kis Nutellát, de ez a tejszínes mascarponekrém (ami tulajdonképpen tripla tejszín, mivel a mascarpone is tejszínből készül) a legjobb krémalap, amit gyümölcsös pitékhez használhatunk – hiszen melyik gyümölcs nem jobb tejszínhabbal?

Bár kevés cukorral, szimplán is tökéletes, nyugodtan tehetünk bele – maximum fél deci mennyiségben – a gyümölcshöz illő alkoholokat, karamellszószt vagy a bátrabbak zöldfűszereket – írja a receptért felelős Piszke.

Hozzávalók: (22 cm átmérőjű kerámia/fém piteformához)

Tészta:

15 dkg liszt

10 dkg hideg vaj

5 dkg darált mogyoró

8 dkg porcukor

1 kisebb tojás sárgája

Krém:

1 dl hideg tejszín

25 dkg hideg mascarpone

2 dkg porcukor

1 ek. nutella

25 dkg eper

piszke
Dívány.hu / Piszke

Elkészítés:

A tészta első három hozzávalóját aprítógépben morzsásítjuk, azután hozzáadjuk a cukrot és a tojást is, és gyorsan összegyúrjuk. Lapos koronggá alakítva, folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük egy órát.

Jól lisztezett munkalapon, nyújtás közben is lisztezve a tészta tetejét 26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, és villával jó sűrűn megszurkáljuk.

180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, míg a széle világos aranyszínű lesz. Közben az epret megmossuk, leszárítjuk papírtörlőn, kis kockákra vágjuk, a tejszínt egy teáskanál mascarponéval habbá verjük. A többi mascarponét a porcukorral 2 percig lazítjuk a kézi mixerrel, majd beleforgatjuk a tejszínhabot, és pár darabka kivételével az összes epret.

A kihűlt pitére halmozzuk, elegyengetjük, és a mikróban kissé meglangyosított nutellát rácsorgatjuk, majd villával kicsit kócosítjuk - a márványos hatás kedvéért. A pár darabka félretett epret a tetejére szórjuk. Ha kibírjuk, akkor a tökéletes vághatóság kedvéért egy órát hűtsük még.

Levendulás eperlekvár

A lekvárfőzésről minimum 20 kiló gyümölcs, hatalmas lábasok, gyümölcsben úszó konyha és három napig szenvedő nagymama képe ugrik be? Pedig megy ez máshogy is, kicsiben, gyorsban, aranyosban. Két-három kiló gyümölcsből is neki lehet állni, és akkor nem megy el rá az egész nap, ráadásul kis mennyiségekben lehet különféle extrákkal is kísérletezni. Koncz Andrea receptje következik.

Hozzávalók:

eper

cukor

levendulás cukor

pektin

Elkészítés:

Az eperlekvárhoz legtöbben 2:1 vagy 3:1 befőzőcukrot használnak, amelyekben a cukor mellett zselésítőanyag, pektin is van. Erre azért van szükség, mert az eper önmagában nem tartalmaz eleget, és gyors főzéstől nem sűrűsödik be. Bár tudom, hogy a pektin teljesen természetes, én mégsem szeretem ezeket a befőzőcukrokat használni: csalásnak érzem. Hülyeség, de ez az én heppem. A hosszan főzött eper viszont hajlamos rá, hogy fáradt színű és ízű legyen, ezért most kísérletezni kezdtem.

konczandi
Dívány.hu / Koncz Andi

A maradék bő két kiló eper kétharmadát-háromnegyedét megmostam, lecsumáztam és lecsepegtettem. Egy nagyon masszív lábasba tettem, és krumplinyomóval viszonylag alaposan áttörtem. Rengeteg vizet nyomtam ki belőle, rózsaszín cafrangok úsztak sok lében. Ezt feltettem a tűzhelyre, nagy lángon felforraltam, majd kicsire vettem, és főztem-főztem, hogy besűrűsödjön. Időnként, ha arra jártam, megkevertem, és mivel a lábosom nagyon vastag, nem égett le. Körülbelül két-kétés fél órát főhetett, közben volt egy teljes gyerekfektetős kör is. A végére az eredetinek körülbelül a negyedére-harmadára fogyott, és teljesen besűrűsödött.

Ekkor hozzátettem az itthon lévő levenduláscukor-készletet (ez körülbelül 15 deka lehetett, annyi maradt a tavalyi adagból), és ha ez nem lett volna, levendulavirágokat tettem volna egy teatojásba, és azzal főztem volna az epret.

Néhány kisebb befőttesüveget félig megtöltöttem vízzel, és beraktam 10 percre a mikróba, a tetejüket, a merőkanalat és a csipeszt pedig egy lábasnyi vízben főztem nagyjából ugyaneddig.

A maradék megpucolt és lecsöpögtetett eperszemeket a lábasba zuttyantottam, és mivel nem találtam elég édesnek, adtam még hozzá 3 evőkanál barna nádcukrot. (Ha olyan lekvárt főztök, amiben nem túl sokáig főzött egész vagy nagyobb gyümölcsdarabok vannak, érdemes az ízt az elvártnál kissé édesebbre venni, mivel a gyümölcsök is vesznek majd fel cukrot, így a végeredmény a frissen kóstoltnál valamivel savanykásabb lesz.)

Az egész eprekkel és a nádcukorral egyet még forraltam rajta, majd a lekvárt a sterilizált üvegekbe töltöttem, a lezárt üvegeket fejjel lefelé betettem a tűzhelyen hagyott, forrásban lévő vízbe pár percre, utána pedig mentek a dunsztba, ami nálam az ágyneműtartó törülközőkkel és takarókkal kibélelt szeglete volt.

Ebből a mennyiségből négy kis, 3 decis üveg lekvár lett, ami nem túl kiadós, ha onnan nézem, hogy befőző cukorral akár a dupláját is kihozhattam volna belőle. Viszont a végeredmény életem eddigi legintenzívebb ízű, halványan levendulás, elképesztően epres lekvárja lett, vagyis azt mondom, részemről a kísérlet sikerült, próbáljátok ki bátran!

Bár nem méricskéltem, úgy tippelem, hogy az egész adaghoz nagyjából 22-25 deka cukrot használtam fel, vagyis sokkal-sokkal kevesebbet, mint amennyi a bolti lekvárokban van. A házi lekvárfőzésnél figyeljetek oda arra, hogy az alacsony cukortartalom miatt a lekvár könnyebben romlik. (A sok cukor önmagában tartósít.) Ezért az ilyeneket érdemes inkább kis üvegekben eltenni, és odafigyelni rá, hogy mindig csak tiszta kanállal nyúlhatok bele.

Epres joghurtfagyi

Nagyobb városokban egyre több helyen lehet látni frozen yogurt bárokat, ahol könnyű-lágy joghurtfagyit kérhetünk különféle ízekben és feltétekkel, öntetekkel. Jó hírünk van: ilyen joghurtfagyit otthon is készíthetünk, és így biztosan nem kerül bele semmilyen állományjavító, aroma vagy színezék, csak joghurt és friss gyümölcs. Mi most eperrel készítettük el - ha már egyszer eperszezon van - de próbálkozz nyugodtan más idénygyümölcsökkel is! Ötvös Zsuzsanna receptjét  mutatjuk.

ötvöszsuzsanna
Dívány.hu / Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók:

400 g eper (megtisztítva, mérve)

400 g sűrű görög joghurt

4 ek. porcukor

2 ek. akácméz

Elkészítés:

Az epret leturmixoljuk a porcukorral és a mézzel. Érdemes kóstolni, és ha szükséges, lehet még pluszban édesíteni – nyilván ez attól is függ, mennyire érett epret kaptunk. Még finomabb lesz az eredmény, ha 150°C-ra előmelegített sütőben mintegy 20 percig elősütjük a nagyobb darabokra vágott epret, összeforgatva a porcukorral és a mézzel. Így az eper veszít a víztartalmából, kevésbé fog jegesedni a fagyi, az íze pedig sokkal koncentráltabb lesz.

A leturmixolt eperhez hozzákeverjük a joghurtot, majd ezt a fagyialapot teljesen kihűtjük.

ötvöszsuzsanna22
Dívány.hu / Ötvös Zsuzsanna

A legegyszerűbb fagylaltgépben elkészíteni az epres joghurtfagyit, ekkor lesz a legkrémesebb a végeredmény. A fagylaltgépben frissen kikevert-lehűtött fagylalt pont olyan könnyű-krémes állagú lesz, mint a bolti frozen yogurt: habzsák segítségével tudjuk kis pohárkákban gusztusosan tálalni. Hidd el: egy fagyigép legalább olyan jó befektetés a nyárra, mint egy új fürdőruha (és árban is hasonló tétel)!

Fagyigép híján egy lapos tálban tegyük a fagyialapot a fagyasztóba, majd félóránként keverjük át botmixerrel, hogy ne képződjenek jégkristályok!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek