Decemberben is Bödőcs vitte a prímet

A Bookline utolsó 2017-es sikerlistájának több mint a fele új könyv volt, miközben Bödőcs zseniális íróparódiáit év végéig senki nem tudta letaszítani a trónról.

A második és harmadik helyre is egy-egy magyar szerző került, Fa Nándor önéletrajzi írása és Leiner Laura legújabb tiniregénye nyerte el decemberben az olvasók tetszését. Bödőcs Tibor "Addig se iszik" címmel megjelent zseniális paródiakötete költőket és írókat vesz górcső alá. Nem kisebb művészeket parodizál ki neves humoristánk, mint Karinthy, Örkény, Móricz, a kortársak közül pedig Krasznahorkai vagy Jászberényi sem kerülhették el Bödőcs tollát. A kötet szeptemberi megjelenése óta a sikerlista élén van.

Fa Nándor Magad, uram címmel novemberben megjelent önéletrajzi kötetet áll a második helyen. Élő legendák őszinte vallomásait olvasni mindig öröm. A szerző, Fa Nándor minden idők legsikeresebb hazai vitorlázója, aki saját kezével épített hajóján utazta körbe a Földet. Könyvében nemcsak sportsikereiről mesél, hanem arról is, hogyan állhatunk fel a nagy kudarcok után, miként küzdhetünk meg a lehetetlennek tűnő kihívásokkal.

Bödőcs Tibor
Bödőcs TiborFotó: Huszti István / Index

Leiner Laura Ég veled című legújabb kötetében Újvári Hanna egy átlagos tini mindennapjait éli mindaddig, amíg egy családi tragédia gyökerestül fel nem forgatja életét. Leiner Laura hamisíthatatlan hangvételű könyvei mindig nagy sikerre számíthatnak a tinik körében. Sokunk kérdéseire adnak választ azok, akik vagy szakmájuknál fogva, vagy az átélt események hatására tanácsokat, életbölcsességeket tudnak megfogalmazni.

Vekerdy Tamás Belső szabadság című legújabb művében például a szabadság témakörét járja körül, és azt fejtegeti, hogy szabadságunk gyermekkorunktól fogva veszélyben van: az óvodában, az iskolában és a munkahelyünkön, ahol arra vagyunk kondicionálva, hogy másoknak megfelelve, saját igényeinket másodlagosnak tekintve működjünk. De miként érhető el, hogy mindezek ellenére teljes, szabad életet éljünk?

Vekerdy Tamás
Vekerdy TamásFotó: Szécsi István / Dívány

A karácsony igazán kedvez a szakács,- és gasztronómiai könyveknek. Sokan vonulnak vissza a konyhába az évnek ebben az időszakában. És kinek van kedve macerás ételeket főzni egy átdolgozott nap illetve év után? Fördős Zé legújabb receptgyűjteménye azoknak szól, akik szeretik a gasztronómiai kihívásokat, de a konyhában eltöltött órákat szívesen cserélnék pihenésre vagy szórakozásra. Bejgli, halászlé, pulyka, rántott hús – minden családnak megvannak a maga karácsonyi hagyományai.

 Gyerekkönyvekből sincs hiány a sikerlistán, az év végén Jeff Kinney Ropi-sorozatának soron következő része, Beck Andrea Titoktündére, és Bartos Erika Buda hegyei című meséje is bekerült a legkeresettebb könyvek közé. Mi most az első 10 helyezettet mutattuk, a Bookline listája alapján ezek a könyvek kerültek a legtöbb helyen a karácsonyfa alá:

Helyezés Szerző Cím
1. Bödőcs Tibor Addig se iszik
2. Fa Nándor Magad, uram
3. Leiner Laura Ég veled
4. Ken Follett A tűzoszlop
5. Vekerdy Tamás Belső szabadság
6. Jeff Kinney Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
7. Meik Wiking  Hygge
8. Yuval Noah Harari Homo Deus
9. Náray Tamás Zarah
10. Fördős Zé Megúszós kaják
Mustra