Október és február között van a gesztenye szezonja, nehogy lemaradjatok róla, ugyanis a gesztenyepürén kívül számos érdekes fogás mellé passzol a sokoldalú, vitaminokban gazdag gyümölcs. A hajtás után mutatunk egy különleges krémlevest, egy vegetáriánus főételt és egy puccos nevű desszertet!
Gesztenyekrémleves, Jamie Oliver receptje
Hozzávalók:
kevés vaj
két hagyma, kockázva
1 gerezd fokhagyma
két szál angolzeller, feldarabolva
1 nagy krumpli, pucolva, kockázva
40 dkg főzött, pucolt gesztenye
1-1,2 liter zöldség alaplé (vagy bio kocka)
1 babérlevél
1,5-2 deci főzőtejszín
Elkészítés:
A vajon a hagymát, a fokhagymát és a zellert óvatosan puhára pároljuk, és közben kevergetjük, hogy ne kapjon színt. Hozzáadjuk a krumplit, 4 db kivételével a gesztenyéket, az alaplevet, a babérlevelet, sót, borsot, felforraljuk, és 30 percig kis lángon, lefedve főzzük. Ha a krumpli megpuhult, kihalásszuk a babérlevelet, és botmixerrel simára keverjük a levest. Hozzákeverjük a tejszínt, és ha kell, megint sózzuk. A félretett gesztenyéket a tányérban a leves tetejére morzsoljuk.
Dióval sült kecskesajt burgonyapürével és gesztenyekrémmel
Hozzávalók:
40dkg kecskesajt
8 dkg dió
2 ek. olaj
80 dkg burgonya
2 dl rizstej
egy darab sárgarépa, egy fél zeller
kisebb darab póráhagyma
4 dkg cukkíni
12 dkg gesztenye, tengerisó
Elkészítés:
A dióbelet összevágjuk, vagy durvára törjük. A kecskesajtot háromszög alakú szeletekre vágjuk, a dióba forgatjuk, majd kevés forró olajban mindkét oldalát megsütjük. A zöldségeket, apró (2-3 mm) kockákra vágjuk, és kevés forró olajban majdnem puhára pároljuk, sóval ízesítjük. A megtisztított burgonyát sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, és hozzá keverjük az olajat, a párolt zöldségeket, és annyi forró rizstejet, hogy krémes állagú legyen a püré. A sült gesztenyét megtisztítjuk, turmixgépben pépesítjük, majd rizstejet hozzáöntve krémesre főzzük, ízlés szerint sóval ízesítjük.
Gesztenyés-Narancsos Mille Feuille
Ez a desszert tulajdonképpen egy szemfényvesztés: a nevétől és a hozzávalóktól nagyon elegánsnak gondolnánk, de valójában öt perc munkával elkészíthető. Viszont nagyon finom!
A leveles tésztának most nem fogunk nekiállni, hanem készen vásároljuk. Érdemes többfélét is kipróbálni, mert elég nagy eltérések vannak ízben, viselkedésben és minőségben, és szerencsére elég nagy a választék, hogy jó eséllyel végül meg is találjuk a tökéleteset.
Tipp: A gesztenyekrémhez, ha sikerül beszerezni, használjunk cukrozatlan gesztenyemasszát, így magunknak lőhetjük be a desszertünk édességét. Ráadásul azzal édesíthetjük, amiben aktuálisan a legjobban hiszünk, vagy amit a legjobban szeretünk.
Hozzávaló k:
1 cs. leveles tészta
1 cs. (cukrozatlan) gesztenyemassza
1 narancs
1-2 evőkanál tejszín
ízlés szerint cukor vagy más helyettesítő ( méz, stb.)
5 szem kardamom mag
A csokiöntethez:
2 dkg jó minőségű keserű csoki
2 dkg vaj
Elkészítés:
A leveles tésztát kb. 3 centi széles csíkokra vágjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tetejére szintén sütőpapírt teszünk, és ráteszünk egy másik tepsit nehezéknek, mert most azt szeretnénk,hogy lapos maradjon a tészta. Légkeverés nélkül, 200 fokon aranybarnára sütjük.
Közben elkészítjük a krémet. A gesztenyemasszába belereszeljük a narancs héját, és belekeverjük a levét. Beletesszük a tejszínt, a kardamomot, ha kell, édesítjük, majd botmixerrel rusztikus állagúra turmixoljuk. Ezzel kész is a krémünk.
Gőz fölött felolvasztjuk a csokit és a vajat, jól összekeverjük.
Ha kisült a tésztánk, tálaljuk a desszertet. Tányérra helyezünk egy süti csíkot, rákanalazunk bőségesen a gesztenyekrémből, majd újabb csík jön keresztbe, újabb réteg krémmel a tetején. Köré mázoljuk a csoki öntetet, ami pikáns ízt ad a desszertünknek.
Evőeszköz nélkül, a krémet magával a tésztával mártogatva fogyaszthatjuk.
Készíthetünk pohárkrémet is ebből a receptből, ilyenkor csak negyed csomag leveles tésztát sütünk meg, és a csíkokat a poharakba kanalazott krémbe szúrjuk.