Teszt: Több jó csokinyuszit is ettünk

Rengeteg csokit kóstoltunk meg, hogy kiderüljön, melyik a legjobb húsvéti csokinyuszi.

A Húsvét elengedhetetlen kelléke a csokinyuszi. Szerencsére a rossz emlékű tortabevonós nyulak ideje kezd lejárni, és  olyat is alig találtunk, ami egyértelműen egy kicsit átstrukturált mikulásos öntőformából keletkezett.  

Új divat arat azonban a csokinyulaknál, mindenki a Lindt klasszikus aranyszínű ülő nyusziját gondolja újra nem éppen nagy kreativitással, még a nyakbavalók is stimmelnek, igaz csak a Lindthez jár csengettyű. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a boltokat elárasztották az arany nyulak, és némelyikük nem is olyan rossz, ráadásul ezek aztán még nyomokban sem emlékeztetnek Mikulásra, ami az álló nyulakról egyáltalán nem mondható el. Ezek közül a legnagyobb csalódás egyébként a Szerencsi nyuszija volt, amire még egy jelzés értékű arc sem került fel.  A galériában mutatjuk, hogyan is néztek ki a nyulak csomagolás nélkül. 

A csokikat a Müllerből, Tescoból, Auchanból, Lidlből, Aldiból, Sparból és CBA-ból vásároltuk a teljesség igénye nélkül, bár törekedve rá (a Tibi csokinyulai például vagy limitáltak, vagy annyira jók, hogy elkapkodták őket, de nem találtunk egyik helyen sem). Vaktesztet alkalmaztunk, a tesztelők már csak csomagolás nélkül láttak a nyulakat, igaz például a Kinder és a Smarties esetében így is azonnal kiderült, melyik gyártóról van szó, de a többinél eltakartuk, az árulkodó jeleket. A tesztelők ezzel a kidolgozottságot is ellenőrizhették, majd megkóstolták a csokoládékat. 1-5-ig pontoztak íz, benyomás és állag alapján, majd a pontszámokból átlagot számítottunk, ez adta ki a végső sorrendet. 

Tizenkettedik helyezett: Boci 349 forint (70 gramm) Átlag pont: 2,66

A Boci csokinyulának az íze elég feledhető volt, a kritikák túlnyomó többsége szerint túl édesre sikeredett, aki pedig pozitívan nyilatkozott róla, az annyit írt, hogy "Olyan semmilyen, nincs benne semmi extra" a legpozitívabb beállítottságú kritikusunk pedig azt mondta: "Aki nem evett még jót, szeretni fogja." Egyébként ez volt az egyetlen nyulunk, ami nem élte túl épségben a szállítást. 

DSC9907
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, növényi zsírok (pálma, shea), tejzsír, tejcukor, tejsavópor, emulgeálószerek: E322, E476; aroma

Tizenkettedik helyezett: Nestlé 399 forint (70 gramm) Átlag pont: 2,66 

Szépen kidolgozott darab, de ettől még az íze nem az igazi. Volt, aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy "nem túl kellemes", sőt, a csokija is nagyon vékony. Talán ez utóbbi volt az az ellenérv, ami a legtöbb tesztelőnél is előjött a Nestlé nyula kapcsán. 

DSC9914
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, növényi zsírok (pálma, shea), tejzsír, tejcukor, tejsavópor, emulgeálószrek: E322, E476; aroma.

Tizenegyedik helyezett: Szerencsi 329 forint (50 gramm) Átlag pont: 2,83 

A Szerencsi csokija volt az egyetlen a tesztalanyok közül, aminek se arca, se teste, semmije nem volt, csak nyúl formája és sajnos az íze sem hagyott az emberekben túl mély nyomot. Volt aki szerint egyenesen kesernyés volt az utóíze. Azt a tesztelők nem látták, hogy eredetileg ez egy kockásfülű nyúl akart lenni. "Sajnos ez csak középszerű"- írta valaki, de volt, aki azt értékelte, hogy legalább nem vékony a csokija. 

DSC9916
Kaszás Tamás / Dívány

Összevevők: cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, emulgeálószer: lecitinek (szója), aroma. 

Kilencedik helyezett: Ostern 795 forint  (140 gramm) Átlag pont: 3,16 

A Müllerben találtuk ezt a nagyon tavaszi virágos, rikító rózsaszín nyuszit, ami annyira kisütötte a beszerzőnk szemét, hogy kénytelen volt megvenni. Olyan nagy sikert nem ért el. A tesztelők nem csak a csokoládét találták túl szimplának, de volt köztük olyan is, aki a nyúl fejét annyira gonosznak ítélte meg, hogy gyorsan meg is ette. Több tesztelő is nagyjából egyetértett abban, hogy az íze nem a legjobb a mezőnyben, de volt, aki örült annak, hogy legalább vastag a csokija. "Szemből horror és az ízével áll bosszút" - írta egyikük, "Nagyon vastag, olyan érzés, mintha ettől kirohadna a fogam"- írta egy másik tesztalany. 

DSC9912
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, édes tejsavópor, emulgeálószer (szójalecitin), természetes vanília kivonat. 

Kilencedik helyezett: Smarties 299 forint (48 gramm)  Átlag: 3,16 

A Smartiesról is kiderült, hogy micsoda, ugyanis a belseje tele van Smartiessal, amiről az egyik tesztelő meg is jegyezte, hogy kicsit olyan érzése van, mintha szerencsétlen nyúl kipotyogott belső szerveit enné. Volt, aki szerint fahéjas mellékíze van, de mások is kiérezték a "furcsa fűszeres ízt". "Ez csak egy leheletnyivel jobb, mintha bevonóból készült volna, és ez is nagyon édes"- állt az egyik tesztlapon  "A belei finomabbak, mint maga a nyúl" -írta egy másik. Végül jöjjön egy elgondolkodtató komment az élet egyik nagy kérdéséről:  "nem az van, hogy az igazi nyúl is ilyen kis bogyókat szarik, csak az nem színes?"

DSC9911
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, növényi zsírok (pálma, shea), tejzsír, sovány tejpor, tejsavópor, tejcukor, emulgeálószerek: E322, E476; búzaliszt, keményítő, aroma, növényi sűrítmények: pórsáfrány, retek, fekete répa, citrom, hibiszkusz; spirulinasűrítmény, fényezőanyagok: E903, E901

Nyolcadik helyezett: Merci 895 forint (120 gramm)  Átlag pont: 3,5

A Merci csokija megosztotta a tesztelőket, volt, akinek nagyon bejött, de volt, akinek nem, aminek a legfőbb oka az volt, hogy elképesztően gyorsan olvadt, ezért jó tanácsként azt javasoljuk, hogy: ne adj  a gyerek kezébe ilyet, amíg az ünneplős ruhája van rajta! "Ez nyálban is finom"- összegezte ezt az aspektust is az egyik tesztelő.  "Nyúlformájú Nutella, aminek olyan vastag a csokija, hogy máshol ebből házakat építenek."

DSC9923
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, tiszta vajzsír, emulgeálószer (szójalecitin), aroma

Hatodik helyezett: Milka 489 forint (50 gramm)  Átlag pont : 3,66 

Azt hittük előrébb fog végezni, de végül a Milka csokoládé nyula a hatodik lett.  Volt, aki szerint krémes, volt, akinek viszont nem tetszett a megjelenése és volt, aki kesernyés utóízt érzett ki belőle. "A teteje nagyon vékony, viszont az aljára tök vastag lesz az egész, Jó masszív a csokija, és van egy olyan különös íze, amiből ezer közül is megismerem, hogy ez a Milka"- írta egyetlen tesztelőnk, aki tényleg eltalálta. 

DSC9910
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: cukor, kakaóvaj, sovány tejpor, kakaómassza, tejsavópor, tejzsír, emulgeálószer (szójalecitin), mogyorómassza, aroma

Hatodik helyezett: Choceur 599 forint (150 gramm) Átlag pont: 3,66 

A kritikák szerint nem rossz a tejcsokija az Aldi nyulának. Többeknek tetszett az is, hogy levegős az állaga, mégis bőven van benne anyag. "Ha gyerek lennék félnék az ilyen nyúltól, de az íze jó krémes" - írta az egyik tesztelő, míg egy másik szerint az egész olyan "Mintha egy kanál Nutellát ennék." 

DSC9915
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: cukor, teljes tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, édes savópor, emulgeálószer (lecitin), vaníliakivonat

Negyedik helyezett: Favorina 599 forint (145 gramm)  Átlag pont: 3,83

A Lidl csokinyuszija is az erős középmezőnyben végzett, ahogy az Aldié, úgy ez is hajaz megjelenésben a Lindt arany nyulára, még kis nyakbavalója is van az összesnek.  "Nem túl kidolgozott rágcsáló, jó vastag bundája van"- írta róla egyik tesztelőnk. A negatívumok között szerepelt, hogy túl édes és hogy nincs semmi extra a csokiban, de olyan tesztelő is akadt, aki szerint ez a csoki hibátlan. Annyi biztos, hogy baromi vastag a csokija, és egyáltalán nem rossz. 

DSC9921
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, édes tejsavópor, emulgeálószerek: lecitinek; természetes vaníliaaroma. 145 gramm

Negyedik helyezett: Ferrero Rocher 695 forint (60 gramm) Átlag pont: 3,83 

A pöttyös nyúl kicsit úgy nézett ki elsőre, mint akinek bőrbetegsége van, de szerencsére ez csak a rengeteg mogyorónak köszönhető. Volt, aki pont emiatt azt is megkockáztatta, hogy mogyoró nélkül a csoki talán nem működne önmagában, de ez sosem fog kiderülni. "Ez eléggé feldobja a műfajt, kérdés, hogy mennyire gyerekbarát a sok mogyoró benne"- írta le aggodalmait egyik tesztelőnk. És hogy javaslatot is tegyünk a jövőre vonatkozóan, álljon itt egy másik tesztelő észrevétele: "ez akkor lenne tökéletes, a Ferrero Roché csokiszósz is lenne benne." 

DSC9922
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: Tejcsokoládé (80%) (cukor, kakaóvaj, kakaómassza, sovány tejpor, vajzsír, emulgeálószer (szójalecitin), vanillin, mogyoró (20%) 

Harmadik helyezett: Lindt 995 forint (100 gramm)   Átlag pont: 4 

A Lindt ebben a csokijában nem a részletgazdagságra ment rá, hanem inkább a csokira, bár volt, aki szerint túl édesre sikeredett így is. A klasszikus Lindt arany csokinyuszi új divatot teremtett, többen is majdnem pontosan ugyanilyennel álltak elő, mégis csak a dobogó harmadik fokára lett csak elég. "Klasszikus csoki, finom, krémes, jól olvad és elég tömény is"- foglalta össze egyik tesztelőnk. 

DSC9925
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, tejcukor, sovány tejpor, emulgeálószer (szójalecitin), árpamalátakivonat, vanillin aroma.

Második helyezett: Kinder 399 forint  (55 gramm) Átlag pont: 4,5

Bár vaktesztet alkalmaztunk, a Kinder hamar kibukott, hiszen még a nyuszicsoki is kétszínű és azonnal felismerhető, bár volt, aki talált különbséget a tojás és a nyúl között. "Furán vastagabb a csokis és a tejes réteg is, mint a tojásban"- mondta egyik tesztelőnk. Van, akinek pedig az okozott keserűséget, hogy nincs benne suprise, de akit szintén ez tart vissza, annak üzenjük, hogy lehet olyan Kinder csokinyulat találni, aminek a zsákjában ajándék is van. "Ez Kinder, és azt is tudja"- ennél jobban nem lehet összefoglalni ezt a csokinyulat. Azt azonban érdemes megnézni, hogy mennyire visszaköszön a Mikulás-forma, ez leginkább a nyúl dupla nadrágján látszik. 

DSC9908
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: 45 % tejcsokoládé (cukor, teljes tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, emulgeálószerek: lecitinek (szójából); vaníliaaroma), sovány tejpor, cukor, növényi zsírok (pálma, shea), vízmentes vajzsír, emulgálószrek: lecitinek (szójából); vaníliaaroma. 

Első helyezett: Lindt Hello 1390 forint  Átlag pont: 4,6  140 gramm

A hipszter nyúl szépen kidolgozott belülről is, hiszen mekkora élmény már a húsvéti nyúl csokinapszemüvegét megenni. Ráadásul az íze is jó. Bár volt, aki szerint kissé átverés, mert attól még, hogy nyúl a feje, a teste már inkább csokimikulásra hajaz, és volt olyan tesztelő is, akinek az első gondolata az volt, hogy a design csak a rossz csokiról vonja el a figyelmet, de aztán arra jutott, hogy finom a csoki. "Ez nyúl meztelenül is hipszter, és még finom is" - szerepelt az egyik véleményben. "Nem csak a nyúl, de a csokija is menő"- állt egy másikban. 

DSC9919
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, tejcukor, sovány tejpor, emulgeálószer (szójalecitin), árpamalátakivonat, vajzsír, vanilin aroma.

Oszd meg másokkal is!
Mustra