Itt egyen és igyon jókat, ha a Mátrában jár!

Eddig ha a Mátrába vette az irányt és Kékesre vagy a Galyatetőre menet Gyöngyösön szeretett volna egy igazán különlegesen enni, akkor elég kevés lehetősége volt erre, pedig a Mátra az utóbbi időszakban rengeteget fejlődött.

Tősgyökeres gyöngyösiként pedig még nehezebb volt jó szívvel éttermeket ajánlani az ismerősöknek vagy éppen kiválasztani, hogy hova menjen el az ember, ha valami igazán jót enne vagy olyan bort mutatna, ami a legkritikusabb borszakértő előtt is megállja a helyét. 

Személy szerint gyerekkoromtól kezdve állítom, hogy a világ legjobb pizzáját Gyöngyösön készítik, és ezt a hitemet még a világban is csak néhány másik pizza ingatta meg, persze több eredeti olasz pizza után is elismerően bólintottam, de az ítélet mindig az volt, hogy ez máshogy finom, mint a caminettos pizza. Most viszont végre van a pizzán kívül is alternatíva. A Bori Mamiban a környék termelőitől készült alapanyagokból készült ételekhez kiváló mátrai borokat lehet kóstolni. 

A Mátra már önmagában is egy főnyeremény

Az, hogy a Mátra az egyik legjobb turisztikai célpont, ahhoz nem férhet kétség. Ősszel a friss avarban lehet jót kirándulni, télen a téli sportok szerelmeseinek ideális kirándulópont, nyáron azoknak, akik a nagyvárosi forróságból egy kicsit hűvösebb és árnyasabb helyen szeretnének aktívan kikapcsolódni, vagy bárkinek, bármikor, csak úgy kiszakadni a nagyvárosi létből akár egy hétvége erejéig.

Gyöngyös autóval nagyjából 50 perc alatt megközelíthető Budapestről autópályán keresztül, de tömegközlekedéssel sem nagy ördöngösség eljutni, ugyanis közvetlen járattal autóbusszal kicsivel több mint egy óra az út, ráadásul rendszeresen indulnak járatok Budapestről közvetlenül a Mátrába. 

Azt is régóta mantrázom minden ismerősnek, hogy a mátrai borok méltánytalanul kevés figyelmet kapnak. Pedig területileg a második legnagyobb az országban, ráadásul már Szent István idején is nagy hagyománya volt itt a szőlőtermesztésnek. A Mátra hegység vulkanikus eredete miatt a termőtalaj különleges, ráadásul a déli, délnyugati lejtőin rengeteg napfény éri a termőterületeket, nem hiába, hogy a mátrai saszla szőlőknél kevés finomabb csemegeszőlőt ehet az ember itthon. 

Végre a gasztrotérképre is felkerült

Ami már régóta hiányzott a környékről az egy olyan étterem, ahol a környék kiváló borai mellett különlegeset is lehet enni. Ezt a feladatot vállalta magára a Bori Mami étterem, ami két éve még teázóként nyitott, ma már bisztróként működik. Az alapanyagok beszerzésekor előnyben részesítik a helyi termelőket, azonban a fő hangsúlyt a minőségre helyezték, így ha kicsit messzebb kell menni egy-egy alapanyagért, az sem jelent gondot.

Palotai Csaba séf tradicionális, de mégis újragondolt ételei mellé pedig a környék borászai szolgáltatják a mátrai borokat. A hagyományosabb ételek között például ki lehet próbálni, milyen is a palócleves paprika nélkül, ehetünk itt szalonna popcornt, és az is kiderülhet, milyen egy zsendice torta. De tulajdonképpen nyugodtan ehetünk bármit az étlapról. 

Borászok, akikre érdemes odafigyelni

Akár a Bori Mamiba megy, akár csak kipróbálná a mátrai borokat, érdemes odafigyelni a környék fiatal borászaira, akiknek nem csak a boraik kiválóak, de az is izgalmas, ahogyan eljutottak a borászkodásig.  

A Centurio Szőlőbírtok Ludányi Balázs vezetésével gyöngyöstarjáni borokat kínál, de pezsgőt is lehet náluk kapni, ha valami különlegességet keres.

Benedek Péter szintén Gyöngyöstarjánban termeli a szőlőt. Hogy mennyire eltökélt, azt az is jelzi, hogy a 31 éves borász első földjeit gimnáziumi ballagási pénzéből vásárolta.

Losonci Bálint korábban a Borbarát magazinnak dolgozott, aztán látott a TV-ben egy Szepsy Istvánnal készített interjút, amelyben szóba került, hogy mennyire különleges a mátrai talaj. Akkor határozta el, hogy ő itt fog bort készíteni. A rajnai rizlingje például akkora sikert aratott az Onyx étteremben, hogy három hét alatt elfogyott az összes palack, hiába terveztek vele egy évre.

Major Levente az abasári általános iskola igazgatója, természetesen a szőlője is abasári  és mivel földrajztanár, így pontosan tisztában van azzal, hogy az alapkőzetek, mint az andezit, andezittufa és piroklasztit, illetve az összetett szőlőtermő talajok (barna erdőtalaj keveredik vörösagyaggal, tufás törmelékkel, málladékkal) mennyit tud hozzátenni egy bor ízvilágához. Az elve az, hogy hagyni kell élni a természetet, ezt az 1964-es telepítésű olaszrizling-ültetvényén gyakorolja, ami meghálálja a törődést és a bort is a lehető legtermészetesebben készíti, kézi préssel, áztatással, müstülepítéssel.

Aki viszont nem szereti a bort, esetleg vezet, annak a Benedek gyümölcsfarm házi szörpjeit ajánljuk, aki pedig vacsora helyett csak egy kis sajtot fogyasztana a borhoz, az próbálja ki a Nagyrédei kecskefarm sajtjait. 

Kihasználhatja az időt erdei sétákra, valószínűleg hamarosan az első hó is megérkezik Kékesre, sőt Gyöngyösön vagy a Mátrában töltheti a közelgő hosszú hétvégét, hogy megkóstolja a környék ízeit és a borait. 

Mustra