Adjon hálát, hogy forintban fizet a ruhákért

A boltok többségében nemcsak forintos árat találunk a ruhákon: ha egy cég több országban is jelen van a régión belül, akkor általában megnézhetjük, mennyit kéne fizetnünk érte euróban vagy éppen fontban. Ez adta az ötletet, hogy utánajárjunk néhány fast fashion márkánál, hogy mennyit kérnek el egy termékért nálunk és mennyit a környező országokban. Kiderült: a legdurvább különbség hazánk és az Egyesült Királyság között van: egy londoni Mangóban például harmadával többet kéne otthagynia ugyanazokért a cuccokért.

Kicsit nehezítette a dolgot, hogy a Zara és a Bershka honlapja a március 16-i online boltnyitás miatt be sem töltött, így a kiszemeltek közül csak a Pull&Bear, a Mango, a H&M és a Stradivarius maradt. Itt teljesen véletlenszerűen választottunk ki 5-5 terméket (arra azért ügyeltünk, hogy lehetőleg különböző árkategóriába essenek), majd átváltottunk a webshopokat egy másik ország nyelvére, illetve árára és elkezdtünk jegyzetelni.

Egy apró különbség (font helyett euró) -> több ezres eltérés.
Egy apró különbség (font helyett euró) -> több ezres eltérés.Mango

Az országok közül természetesen felkerült a listára Magyarország, egy szomszédos "gazdag" (Ausztria), egy szintén szomszédos és nagyjából velünk egy színvonalon élő (Szlovákia), egy balkáni (Albánia, illetve Bulgária), illetve az Egyesült Királyság is. Utóbbit már csak azért is megérte belevenni a válogatásba, mert itt mutatkozott a legnagyobb különbség a hazai árak között, de a két, egyébként ugyanúgy eurót használó szomszédok között is akadt különbség. Igen, tudjuk, hogy más országokban mások a fizetések, viszont most tényleg csak arra voltunk kíváncsiak, hogy ha valamilyen csoda folytán a külföldi áron rendelhetnénk Magyarországra, esetleg kint vásárolnánk be, akkor jobban járnánk-e.

Pull&Bear

Választott termékek: parka, melegítőnadrág, felső, pulóver, cipő.

Legalacsonyabb ár: 43.975 Ft (Magyarország)

Legmagasabb ár: 51.821 Ft (Egyesült Királyság) 

A webshopot böngészve rögtön szembesültünk azzal, hogy hiába használ Ausztria és Szlovákia is eurót, a termékeken nem lóg ugyanaz az árcímke. Még jobban meglepett minket, hogy a nagyobb ár (18 helyett 20 euró) a szlovák termékhez tartozik. Hazánk és az Egyesült Királyság között elég nagy a szakadék: a közel nyolcezres különbség nagy részét a kabátok közötti árrés, 3 ezer forint adja.

 

Mango

Választott termékek: ballonkabát, dzseki, felső, fülbevaló, ruha.

Legalacsonyabb ár: 59.375 Ft (Magyarország)

Legmagasabb ár: 80.534 Ft (Egyesült Királyság)

A Mango nagyon durván áraz: ugyanazért az öt holmiért Londonban harmadával többet kell fizetni, mint itthon. Ennek egyik forrása az, hogy a termékek ugyanannyiba (vagy még többe) kerülnek fontban, mint euróban – utóbbi pedig már önmagában hordoz egy 1,3-as szorzót. Ha sokall egy ruháért 24 ezret, akkor utazzon el az angol fővárosba, ott majd meglepődhet azon, hogy náluk nyolcezer (!) forinttal kérnek érte többet. 

 

H&M

Választott termékek: kabát, ruha, ceruzaszoknya, blézer, cipő.

Legalacsonyabb ár: 54.950 Ft (Magyarország)

Legmagasabb ár: 67.773 Ft (Egyesült Királyság)

A svéd cégnél leginkább az itthon 14.990 forintba kerülő termékek okozták az űrt: ezekre ugyanis a szigetországban 49,99 fontos árcímke kerül, azaz átváltva majdnem 20 ezer forintot kéne otthagyunk értük, ha Londonban vennénk meg a kiszemelt terméket. Sajnos Albániában nincs H&M, így itt Szerbiával "helyettesítettük".

 

Stradivarius

Választott termékek: dzseki, ruha, top, klumpa, táska.

Legalacsonyabb ár: 36.280 Ft (Lengyelország)

Legmagasabb ár: 46.239 Ft (Egyesült Királyság)

A Stradivarius nemsokára webshopot nyit Szlovákiában, így az ottani árakat most nem tudtuk megnézni, helyette Lengyelországot választottuk. Ami egyébként el is vitte az első helyet: az öt felsorolt termékért ugyanis több mint négyezer forinttal kevesebbet kell(ene) fizetni, mint itthon. Érdekes, hogy Magyarország és az Egyesült Királyság árai között egy bizonyos szint felett nincs nagy különbség (a klumpa itthon 15.995, kint 15.947 forint), ellenben a pár ezres cuccoknál (például felsők) százalékosan elég nagy a differencia (itthon háromezer, kint négy, tehát harmadával drágább). 

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek