Télen, főleg az ünnepekkor gyakran eszünk kacsát. Süthetjük egészben, csak a mellét vagy a combokat is többféleképpen elkészíthetjük. Nem sok gondunk van vele, és az eredmény nem okoz csalódást, hiszen a hús szaftos, a bőre ropogós.
A hagyományos káposztaköret helyett vagy mellett süthetünk krumplit is, vagy az egészségesebb csicsókát, mindössze néhány perc alatt el is készül. A kacsa mellett pedig ízes almaszeletek sülnek.
Hozzávalók:
4 egész kacsacomb
só, bors
4-5 ág friss rozmaring
1 fej fokhagyma
néhány szem alma
1 dl víz
a rösztihez:
60 dkg csicsóka (vagy krumpli), tisztítva mérve
2 tojás
2 evőkanál liszt
só, bors,
petrezselyem
olaj vagy kókuszzsír
- A kacsacombokat alaposan besózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy tepsibe tesszük a húsokat, mellé a rozmaringágakat, és a keresztben félbevágott fokhagymát. Aláöntjük a vizet, lefóliázzuk, és betoljuk a 180 fokos sütőbe egy órára. Ezalatt megpuhul szépen a hús.
- A fóliát levesszük, a kacsa mellé rakjuk az almagerezdeket, újabb 30 percre visszatesszük, de már fólia nélkül, hogy megpiruljon a bőre.
- A csicsókát megtisztítjuk (elég alaposan megmosni és ledörzsölni), nagylyukú reszelőn lereszeljük, és besózzuk. 10-15 perc elteltével kinyomkodjuk belőle a vizet, hozzáütjük a tojásokat, sózzuk és borsozzuk. Végül a lisztet és a finomra aprított petrezselymet is belekeverjük, összegyúrjuk.
- Egy serpenyőben kevés zsiradékot melegítünk, a masszából kis halmokat szedünk bele, kanállal ellapogatjuk, mindkét oldalán 2 percig sütjük.
- A kacsát kivesszük a sütőből. A húst és az almaszeleteket félretesszük, a megsült fokhagymát kinyomkodjuk a héjából, és a szafttal együtt szűrőn átpasszírozzuk egy kis lábasba úgy, hogy a kisült zsírból a lehető legkevesebb kerüljön bele. A fokhagyma héját és a rozmaringot kidobjuk. A szaftot dúsíthatjuk kevés vajjal és tejszínnel, de akár egy löttyintésnyi fehérborral is, majd felforraljuk, és a hús mellé tálaljuk.