A Lengyelországban közkedvelt forralt sör a legtöbb magyar számára bizarrul hangozhat – így voltam ezzel én is, amikor Varsóban lehetőségem nyílt volna a kóstolásra. A hányinger környékezett a tudattól is. A terhességem alatt viszont némiképp változott az ízlésem, olyan dolgokat is megkívántam, aminek ízéről igazából fogalmam sem volt. Így történt, hogy otthon megfőztem életem első forralt sörét. És teljesen a szerelmese lettem. Ha tetszik a műfaj, sörleves receptünk már volt korábban, ezt télen forrón, pirítóssal tolják.
Hozzávalók:
- fél liter sör
- fél dl tejszín
- 1 tojás sárgája
- két evőkanál porcukor
- fél dl rum (vagy rumaroma)
- csipetnyi őrölt fahéj
- szegfűszeg
- Felteszem a sört melegedni.
- Közben kikeverem a tojás sárgáját a porcukorral.
- A tojásos porcukorhoz hozzáöntöm a tejszínt és a fűszereket.
- Amikor a sör forrni kezd, folyamatos keverés közben lassan hozzáöntöm a tojásos keveréket.
- Ismét felforralom, majd hozzáöntöm a rumot.
- Forrón, egy kis fahéjjal megszórva a tetejét kínálom.
Igazi téli forróital, állítólag tea helyett tökéletes meghűlésre és az influenza tüneteinek kezelésére. A recept már több olyan barátnőmhöz eljutott, akik egyébként utálják a sört. Ebben a formában viszont nagyon ízletesnek találták. Egy jó könyv mellé ajánlom, vastag zokniban a fotelba fészkelve magunkat.