Mi a kuszkusz, és mit érdemes készíteni belőle?

A kuszkusz tápláló, egészséges és mindenféle ételbe illik. Köret, de még desszert is lehet. Receptek!

A berber eredetű kuszkusz durumbúza-darából készül, eredetileg kézzel állították elő, a meggőzölt darát kézzel sodorgatták icipicike gombócokká, aztán hempergették meg lisztben, és szétterítve szárították meg, hogy pergős maradjon. Nálunk leginkább előgőzölt változata kapható, ez sokkal gyorsabban elkészül, mint az "eredeti". Nagy előnye, hogy minden másnál gyorsabban megvan, tuti megoldás arra az esetre, ha tíz perc alatt kell valami köret - akár egyszerre nagyon sok.

Kuszkusz
Kuszkusz

A sült zöldséges kuszkusz igazi sláger a Marsbélieknél, az egyik első recept volt, amit rendszeresen visszatapsoltak a menübe. Önállóan is megállja a helyét, ilyenkor tavasszal, ha már nagyon hiányzanak a vitaminok, ki lehet egészíteni egy kis zöldsalátával, de lehet belőle akár köret is, valami gyorsan összedobott hús vagy hal mellé.

A kuszkuszt még ennél egyszerűbben is lehet készíteni (mindjárt megmondom, hogyan), de mivel a zöldségeket úgyis megpirítjuk, az időbe belefér ez a kicsit macerásabb folyamat is.

Sült zöldséges kuszkusz

1 nagyobb padlizsán megmosva, héjával kb 2x2 cm-es kockákra vágva
2 nagyobb kaliforniai paprika, ugyanúgy kockázva
2 lilahagyma vékony szeletekre vágva
lehet 1-2 kisebb cukkini is ugyanígy kockázva
olaj a sütéshez

kb 0,5 kg kuszkusz, zöldséglével megfőzve (ezt mindjárt megmagyarázom)

Öntet

balzsamecet
méz
fokhagyma
olívaolaj
só+bors

Zöldfűszerek: sok bazsalikom és petrezselyem

Kuszkusz mint köret
Kuszkusz mint köret

1. A felaprított zöldségeket bő forró olajban aranybarnára sütjük adagonként, hogy egyszerre ne legyen túl sok az edényben, majd papírtörlőre szedjük és leitatjuk a felesleges olajat.

2. A kuszkuszt én úgy szoktam csinálni, mint a rizst, azaz kis olívaolajon megpirítom, sót keverek bele, és felöntöm forró alaplével, hogy kb egy ujjnyi legyen a kuszkusz fölött, elkeverem és 200 fokos sütőbe rakom lefedve.

3. Még 5 percig megy a sütő, aztán lekapcsolom és bennehagyom bármeddig, de legalább 15-20 percig. Ha kész, a kuszkuszt kézzel össze kell morzsolni!! Finnyásak csinálhatják villával is.

4. Összekeverem a sült zöldségekkel, a mézes-balzsamecetes öntettel, és a sok zöldfűszerrel. Igazából ezt picit állni kell hagyni, akkor az igazi, ha van ideje összeérni.

Kuszkusz köretnek

De azért álljon itt az is, mihez kezdjünk a kuszkusszal, ha csak 10 percünk van arra, hogy előállítsunk valami köretet.

Ebben az esetben a kuszkuszt (pirítás nélkül) öntsük egy fedeles edénybe, keverjük el sóval, tetszés szerint fűszerekkel, és nyugodtan pár marék mazsolával is. Egyszerűen fel kell önteni forrásban lévő folyadékkal (víz vagy alapé), lefedni, és állni hagyni 8-10 percig. A folyadék mennyisége mindig a kuszkusz űrtartalmának másfélszerese, vagyis, ha egy kétdecis bögrényi kuszkuszt használunk, ahhoz 3 deci folyadékra lesz szükség. (Ez a nálunk általában kapható előgőzölt kuszkuszra igaz, érdemes ellenőrizni a csomagoláson, hogy ilyennel van-e dolgunk. A másfélszeres folyadékmennyiség mellett erre utal az is, ha azt írták rá, hogy 5-10 perc áztatás kell neki)

Kuszkusz mint köret 2.
Kuszkusz mint köret 2.

A várakozás végére a kuszkusz felszívta az összes folyadékot, ekkor egy villával (vagy akár kézzel) szemesre kell szétkeverni. Ekkor hozzálöttyintünk valamennyi olivaolajat (vagy közédobunk pár vajkockát), és azzal is elkeverjük.

A fűszerezése tényleg szinte bármi lehet, de adódik az arabos vonal, fahéjjal, római köménnyel, cayenne borssal, kurkumával. Ha éppen van kéznél, akár egy gránátalma magjait is belekeverhetjük miután elkészült - nagyon jól fog kinézni, és az ízéhez is passzol.

Jó köret mindenféle szaftos kajához, illetve minden olyasmihez, amihez el tudjuk képzelni a rizst.

Vagy desszertnek

A kuszkusz lehet desszert is, például a tejberizshez hasonlóan így, mézes-diós krém így, esetleg jeruzsálemi túrótorta, vagy csokis kuszkusztorta is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra