A Zara és Yoko Ono is koppintásgyanúba keveredett

Emlékeznek még Yoko Ono férfiaknak tervezett erogénzónás kollekciójára, melyet John Lennon és gibraltári esküvőjük ihletett a 80 éves Ono elmondása szerint? Az átlagosan 50 ezer forintba kerülő ruhacsodák és herével díszített kapucnis kardigánok tervezőjét nemrég lopás gyanúja miatt perelte be egy brooklyni származású designer, Haleh Nematzadeh.

A New York Post értesülései szerint a 36 éves tervező beperelte Yoko Onót, mivel állítása szerint ellopta 2013-as, „Gonna Walk the Night” névre keresztelt tavaszi-nyári kollekciójának egyes elemeit. „Szemérmetlenül lenyúltak mindent. Nyilvánvaló, hogy tőlem lopták az ötleteket” – mondta felháborodva Nematzadeh, aki úgy gondolja, hogy katalógusának fotósa adta át a kollekció képeit Onónak – írja a fashionista.com.

A mindkét esetben fétis-inspirálta ruháknál a legfigyelemreméltóbb hasonlóság a kézminta használatában jelenik meg, melyek stratégiailag vannak elhelyezve bizonyos testrészeken. Azonban nem Ono és nem a Rita Orának és Gwen Stefaninak is tervező Nematzadeh volt az első, aki kéznyomatokat álmodott ruháira. A 2012-es őszi kollekciókban a népszerű minta felbukkant Diane Von Furstenberg és a Rodarte kifutóján, de Maison Martin Margiela H&M-nek tervezett gyűjteményében is megjelent egy kézzel díszített táska illetve a Comme des Garcons is dobott piacra hasonlót az elmúlt években.Ön mit gondol, ki jön ki pozitívan a le nem védett kézminta vitából? A férfiakat szivárványszínűre sminkelő Ono vagy a stylist körökben egyre ismertebb Nematzadeh?

Mint tudjuk, semmi se eredeti, így Yoko Onón kívül koppintás-gyanúba keveredett a Zara is. Az Inditex cég esetében nem teljesen tiszta, hogy honnan is vette a barna papírzacskóra emlékeztető, feltekerhető táska ötletét, ugyanis Jil Sander 65 ezerért forintért, a portugál Anve pedig 30 ezerért dobta piacra pár évvel ezelőtt bőrtáskáját. Biztosan csak véletlen egybeesésről van szó, de egy szezonnal később a táska megjelent a Céline, majd a See by Chloé kifutóján is, ahonnan szinte egyenes útja volt a Zarába, ahol 6995 forintért háromféle színben, nude, fekete és piros színben is kapható az uzsonnászacskóból retiküllé alakítható egykori designertermék.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek