A szőkéket jobban fizetik

A hülye szőke sztereotípiája évtizedek óta töretlenül tartja magát, egy kutatás szerint hiába. A szőkék ugyanis lehet, hogy hülyék, de hét százalékkal többet keresnek, mint a más hajszínű nők, írja a Telegraph.

szőke üzletasszony fotelben dolgozik 1229126

Az Economics Letters című folyóiratban publikált tanulmány szerint a szőkék nemcsak, hogy jobban keresnek, de gazdagabb férjeket fognak ki, akik átlagosan hat százalékkal több pénzt visznek haza, mint más hajszínű nők férjei. A tanulmány becslése szerint így évente 1600 fonttal (480 ezer forinttal) többet hoz a szőke haj a nőknek az éves 22 ezer fontos brit átlagkereset mellé.

A University of Queensland kutatói 13 ezer nőt vontak be a vizsgálatba, és azt vették észre, hogy a keresetkülönbség egyéb változóktól, például a magasságtól, testsúlytól és az iskolázottságtól függetlenül is fennáll. Azt azonban nem tudták megmagyarázni, miért kapnak több pénzt a szőkék. Más hajszínnél nem találtak hasonló összefüggést.

"A szőkéket gyakran vonzóbbnak tartják más nőknél, ugyanakkor kevésbé intelligensnek. A vizsgálat alapján azonban úgy tűnik, hogy a szőkeség és a szépség felülbírálja az alacsony intelligenciával kapcsolatos nézeteket" - mondta a Telegraphnak Dr. David Johnston, a kutatás vezetője.

Ön szerint mi lehet az összefüggés hátterében? Talán a szőkéket megnyerőbbnek látják a munkahelyi felvételnél, ezért nekik adják a zsírosabb állásokat? Esetleg a fiatalabb, és egyben kereső korosztály körében több a szőke?

Oszd meg másokkal is!
Mustra