Az emberek ötödének semmit sem használ az aerobic

A Journal of Applied Physiology című szakfolyóirat legfrissebb száma egy olyan kutatást közöl, ami arra mutat rá, hogy az aerobic (azaz a mérsékelt terheléssel járó, de hosszabb ideig végzett mozgás, mint pl. a kocogás, kényelmes kerékpározás vagy aerobic-torna) a különböző génekkel rendelkező személyekre különböző mértékű hatással van. A legszerencsétlenebb 20% számára az aerobicnak egyáltalán nincs semmi kedvező egészségügyi hatása a tanulmány szerint.

d0008833

Eredetileg az aerobic célja az, hogy elősegítse és serkentse a testben az oxigénfelvételt és -szállítást. A nemzetközi kutatás során aerobic-gyakorlatokat végzők izomzatát vizsgálták a mozgás előtt és után. Az derült ki, hogy a vizsgált alanyok 20%-ánál a torna során alig vagy egyáltalán nem növekedett az oxigénfelvétel. Ráadásul a kutatók úgy találták, hogy ez mindig azoknál volt így, akiknél bizonyos gének jelen vannak. Ebből az következik, hogy a genetikától függ, hogy az aerobic kinek használ és kinek nem.

A hosszabb időre elnyújtott mérsékelt terhelés pozitív hatásai közé sorolták eddig például a szívbetegségek és cukorbetegség kialakulásának megelőzését, azonban most kiderült, hogy az aerobic sem csodaszer, mert öt emberből csak négynek segít. A tudósok az öröklött génekhez igazított testmozgást javasolnak, azaz azt mondják, hogy akinek az aerobic nem használ, az fejtsen ki intenzívebb tevékenységet, pl. kocogás helyett fusson, vagy a könnyebb gyakorlatok helyett súlyzózzon, illetve csináljon fekvőtámaszokat, húzódzkodásokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra