Platformcipővel és strandpapuccsal segítene HIV-fertőzött nőkön a Jimmy Choo

A napokban debütált az új Jimmy Choo kollekció, ami Project PEP néven fut és bizony jó célokat szolgál. Az internetes eladásokból származó bevétel negyede a fokvárosi Simelela Központot illeti meg, amit olyan nők számára hoztak létre, akiket megerőszakoltak és HIV-vírussal is megfertőződtek. A PEP (posztexpozíciós profilaxis) tulajdonképpen egy megelőző kezelést jelent, ami abból áll, hogy a HIV-vel való érintkezést követő 72 órán belül el kell kezdeni olyan antiretrovirális gyógyszerek szedését, amik 79 százalékkel csökkentik az átviteli kockázatot. Az érintett nők a központban hozzájuthatnak a szükséges gyógyszerekhez, jogi és orvosi segítséget kapnak, segítenek nekik kitölteni a feljelentéshez szükséges papírokat és csoportos tanácsadásra is járhatnak. Havonta körülbelül 150-200 nőt kezelnek itt, és az alapítvány szeretné, ha Dél-Afrikában még több ilyen központ létesülne.

Tamara Mellon
Tamara Mellon

A cég egyik alapítója, a 42 éves Tamara Mellon már több éve szívén viseli a központba látogató nők sorsát, és a saját AIDS-alapítvánnyal rendelkező Elton Johnnal próbál segíteni a rászorulókon, a fokvárosi . Mellon azután kereste fel Elton Johnt, miután elolvasott egy cikket, amiben leírták, hogyan tájékoztatják félre a törzsi gyógyítók az embereket - írja a Telegraph. Állítólag azt tanácsolják a HIV-fertőzött embereknek, hogy feküdjenek le szüzekkel, ugyanis így kivédhetik azt, hogy betegségük komolyabbra forduljon. Ennek természetesen az lett a következménye, hogy nagyon sok fiatal lány lett nemi erőszak áldozata. Belegondoltam, hogy mi lenne, ha az én lányommal történne hasonló” – nyilatkozta Mellon, akinek a kislánya, Araminta most hétéves.

Hozzátette, hogy a nagyobb cégek nem hagyhatják figyelmen kívül a társadalmi felelősség fontosságát, és ők egy olyan ügyet szerettek volna támogatni, amivel a nőkön tudnak segíteni. Így született meg több évvel ezelőtt a 4 Inches című könyv ötlete. A kiadványban többek közt Heidi Klum, Kate Moss és Elle Macpherson pózol Cartier ékszerekben és persze Jimmy Choo cipőkben . A könyvnek köszönhetően 2005-ben összesen hárommillió dollár gyűlt össze, amit részben a Simelela Központ használt fel, részben pedig tizenegy másik afrikai projekt kapott meg. Az adományt az illetékesek Eltohn John Alapítványán kersztül kapják meg.

choo0

Most pedig a Project PEP kollekcióval próbálnak tenni valamit a világért. "Ha közelebbről megnézik a kollekció darabjainak mintáját, akkor láthatják, hogy mi is a Jimmy Choo esszenciája. Némi leopárdminta, Swarovski kristályok és szegecsek. Jómagam is nagyon kedvelem ezeket az elemeket” – nyilatkozta Mellon, aki nem titkolta el, hogy egy londoni sétája során látott grafitti is nagy hatással volt rá. A tervező által többek közt az izgalmas és rock and roll szavakkal jellemzett minta egy strandpapucson, egy sálon, különböző fazonú táskákon, cipőkön, ékszereken látható. A kollekció darabjainak ára 55 és 695 euró (kb. 15 ezer és 189 ezer forint) között mozog.

choo2

Mellon egyúttal egy fotópályázattal egybekötött internetes kampánnyal is fel akarja hívni a figyelmet az általa támogatott ügyre. A kampány mottója, vagyis a You, Your Shoes and 72 arra utal, hogy a gyógyszert az esetlegesen fertőzéssel járó aktust követő 72 órában kell bevenni. „Az egyik nőt tizenhárom éves kora óta zaklatta az egyik rokona. A központ nagyon sokat segített neki. Ezeknek a nőknek rengeteg problémával kell szembenézniük, gondoljunk csak az AIDS-re, a nemi erőszakra és a vérfertőzésre. Igazából akkor érint meg az ügy, amit képviselsz, amikor személyesen látod, hogy pontosan mire adtad oda a pénzt. Ekkor válik valóssá, ekkor szembesülsz vele igazán. Igazán reménykeltő volt látni, hogy milyen sikeres volt ez a vállalkozás.”

choo1

Nem kell már sokat várni arra a kollekcióra sem, amit a Jimmy Choo tervezői az H&M számára készítettek, hiszen november 14-én kerül majd a boltok polcaira. „Csodás volt azoknak a nyomdokaiba lépni, akik (például Matthew Williamson, Comme des Garçons és Stella McCartney – a szerk.) korábban együtt dolgoztak a céggel. Mi egy lépéssel tovább mentünk, és a cipők mellett ruhákat, ékszereket és férfiaknak szánt darabokat is terveztünk” – nyilatkozta Mellon, aki saját bevallása szerint igazán szórakoztató volt kitalálni, hogyan nézne ki egy tetőtől talpig Jimmy Choo-kreációkat viselő nő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek