Óriási zabálás a Torkos Csütörtökön

Installátor készíti az ételeket – jegyezte meg a kortárs tálalásról a társaságunk egyik tagja, amikor az előételeket szolgálták fel. A torkos csütörtöki akciós vacsoránkat idén az óbudai Kisbuda Gyöngye étteremben költöttük el.
 
A torkos csütörtök a böjt előtti utolsó nagy zabálás napját jelenti, de álszent ígéret lenne azt mondani, majd ezután tényleg böjtölünk. Lassan az ebédidő is közeleg. Másfél héttel a társasági eseménynek is remek nap előtt foglaltunk asztalt tizenkét főre a Remíz étterem tulajdonosának óbudai éttermébe, a Kisbuda Gyöngyébe, akkor még volt szabad asztal. „Ma kábé kétszáz vendég lesz zárásig”- mondta büszkén az egyik pincér. 

Már a bejáratnál látható volt, erre a napra nagyobb létszámú személyzet készült fel, és a zongorista koraeste óta folyamatosan játszott. Érkezésünkkor hagyta el a leendő asztalunkat az előző társaság, amíg újraterítettek, körülnéztünk. Az étterem honlapján előzőleg olvastuk, az egykori Hörpintő kiskocsma helyén létesült vendéglő a békeidők családias hangulatát adja vissza. Írhatták volna Párizs külvárosának egykori fogadóit is, megállta volna a helyét. Vörösbort kértünk, amit miután a pincér kitöltött, egy tálalószekrényre tett, amelyet ezentúl gyakrabban figyeltünk. A borlapot nem feltétlenül ajánljuk, nem ritka, hogy 8-10 ezer forintért kínálnak egy palack bort, vagyis körülbelül annyiért, mint amennyibe egy kétfogásos vacsora kerül az akció napján itallal együtt.
 
„Installátor készíti az előételeket”- jegyezte meg a társaságunk egyik tagja látva a kagyló formájú ostyában tálalt bodzás tormakrémet a füstölt lazac mellett. A klasszikus libamáj zsírjában is hasonló kortárs műnek tűnt, egyedül csak a tatárbifszteket tálalták hagyományos kupacban, bár vaj nélkül. A levesek közül a fácánerőlevest kóstoltuk meg, és a vargányakrémlevest. Az előbbi gazdag volt, az utóbbi kicsit kevésbé, de mindkettő remek. A felszolgáló elmondta, erre a napra némileg könnyített étlapot terveztek, és mielőtt a fitnesz iránti elkötelezettségükre gondoltunk volna, hozzátette, aránylag rövid idő alatt, frissen elkészíthető, kreatív ételekre gondoltak.
 
A szomszéd asztalokat látva a szarvas és a szürkemarha tűnt az este legnépszerűbb húsételének. A szarvas-steaket közepesen átsütve kértük a felszolgáló tanácsára. Az étel díszítése sajátos, egyik asztaltársunkat a Dubai Hotelre emlékeztette a sült alma mellé állított lilakáposzta. A steaket sűrű barnamártással és mandulás krokettel tálalták. A lazac Hollandi mártásban volt a második kedvence a társaságnak, egyedül az aggasztotta egyikünket, hogy láthatóan kisebb lazacszeletet kapott, mint a többiek. A baconba csavart fácánsült karamellás gyümölcsökkel az adagja miatt tűnt először kímélő ételnek, de végül nagyon is laktató volt.
 
A Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban kezdett kampányba a hazai gasztronómia népszerűsítése érdekében. A Nagy Ízutazás keretében tartották a Torkos Csütörtök nevű egynapos akciót, amelynek lényege, hogy az ország 500 éttermében elfogyasztott ételek feleannyiba kerülnek csak, mint az egyéb napokon. Az akció sikere miatt még tavaly, több helyen meghosszabbították a kampányt, idén pedig 683 budapesti és vidéki étterem hirdette meg az akciót. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek