Miért nem jön ki a vérfolt a ruhából? Itt követed el a hibát

GettyImages-1293598239

A vérfoltok a legmakacsabb szennyeződések közé tartoznak, ezért eltávolításuk nagy körültekintést igényel.

Azok a tisztítási praktikák, amelyek más szennyeződéseknél kifogástalanul működnek, a vérfoltoknál nem feltétlenül hoznak megfelelő eredményt, így előfordulhat, hogy az anyag minden erőfeszítésed ellenére pecsétes marad. Mutatjuk, mit kéne máshogy csinálnod, hogy végérvényesen megszabadulhass a vérnyomoktól.

Hol rontom el a vérfoltok eltávolítását?

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy forró vizet használsz. Ezzel csak annyit érsz el, hogy elmélyíted a foltot. Kerülendő az ammónia közvetlen felvitele is. A szúrós szagú vegyszert csak egy nedves rongyra vagy szivacsra csepegtetve szabad a vérfoltok felitatására használni.

Igyekezz tartózkodni a fehérítőtől is, hiszen maró hatású, ráadásul más vegyszerekkel keveredve mérgező gázokat hozhat létre.

Ilyen sok múlhat azon, hogy hideg vagy forró vizet használsz-e
Ilyen sok múlhat azon, hogy hideg vagy forró vizet használsz-eVictoria Kotlyarchuk / Getty Images Hungary

Mi az, ami tényleg segít?

A legfontosabb, hogy minél gyorsabban letöröld a foltot. Ehhez hideg vizet, és szivacsot vagy rongyot érdemes használnod (előtte ne felejts el gumikesztyűt húzni!). Ha azonnal cselekedni tudsz, elegendő lehet, ha a folyó csapvíz alá tartva kimosod az anyagot. Ha nem, akkor egy kevés só vagy egy csepp mosogatószer hozzáadásával óvatosan dörzsöld át az anyagot.

Amennyiben a foltnak nyoma marad, a hidrogén-peroxid lehet a megoldás. Mielőtt azonban bármit is tennél, próbáld ki egy kevésbé feltűnő ponton, hogy nem színezi-e el az anyagot. A hidrogén-peroxidot helyettesítheted akár ecettel is vagy egy kukoricakeményítőből és hideg vízből kikevert pasztával is, amelyet 10 percig a folton kell hagynod, majd lekefélned.

Az ismételt hideg vizes öblítés után az anyag mehet a mosásba.

Ha a vér a falat szennyezte be, akkor a szappanos-vizes törölgetés vagy végső mentsvárként a mágikus szivacs segíthet.

Próbáld a lehető leghamarabb felitatni a vérfoltot!
Próbáld a lehető leghamarabb felitatni a vérfoltot!pinstock / Getty Images Hungary

A nagyobb vérfoltokat a betonról sem könnyű eltávolítani. Ilyen esetben a felületet dörzsöld át kefével, majd keverj össze három rész vizet egy rész mosogatószerrel, és addig folytasd a súrolást, amíg csak szükséges. Ha ez sem elegendő, önts rá 3 százalékos hidrogén-peroxidot, hagyd állni 15 percig, végül pedig töröld át egy törülközővel.

Gondolj a fertőtlenítésre is!

Attól, hogy eltűnt a folt, még nem végeztél. A potenciális fertőzésveszély miatt a vérrel való érintkezés veszélyes lehet, ezért nem szabad megspórolni a fertőtlenítést sem. A szöveteket egyszerűen kimoshatod mosógépben egy magas hőfokú programon, míg más felületeket 1:10 arányban felhígított fehérítővel érdemes áttörölnöd, ügyelve rá, hogy a helyiség közben megfelelően szellőzzön.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra