Miért félnek a macskák az uborkától?

Halálos kimenetelű uborkatámadásról eddig nem érkeztek jelentések, ezért némi magyarázatra szorul, hogy miért lehet vele kikergetni a macskákat a világból.

Ha nem ismered a jelenséget, nézz csak fel valamelyik videómegosztóra, ugyanis már töméntelen mennyiségű videó született a témában. A forgatókönyv általában ugyanaz: a gazdi egy uborkát tesz gyanútlan macskája mögé, aki a látvánnyal szembesülve halálra rémülve hátrahőköl. Vajon mi váltja ki a szélsőséges reakciót?

Kígyónak látszó tárgy

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a legvalószínűbb magyarázat az, hogy az uborka a macskák egy ősi ellenségére, a kígyóra emlékezteti őket (jusson eszedbe a kígyóuborka kifejezés!). Viszonylag kicsi az esélye, hogy egy házi macska kígyóval találkozzon élete során, így talán azt sem tudja, hogy micsoda, az ösztönei mégis azt sugallják, hogy veszélyt jelent rá nézve – mondta el a szakember. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a macska már önmagában attól is megrettenhet, ha sutyiban valamilyen ismeretlen tárgyat teszel mögé.

„A helyzettől és a macska temperamentumától is függ, hogy mi lesz a reakciója. Ha simán csak megmutatsz neki egy uborkát, akkor lehet, hogy még érdeklődéssel is fogadja, ha viszont becsempészed mögé, ugyanezt az uborkát fenyegetésként értékelheti.”

Hasonlóképpen látják a kérdést a Reader’s Digest által megszólaltatott szakértők is, akik szerint a macska nem kifejezetten az uborkától fél, hanem inkább az arra emlékeztető kígyótól, de ha egy almával vagy banánnal leped meg, amikor hátat fordít, elképzelhető, hogy attól is bepánikol. Ez ugyanis kicsit olyan neki, mintha mögé lopakodnának. Az állat gyakran úgy reagál, hogy megpróbál a lehető leggyorsabban elmenekülni, majd a távolból újra felméri a veszélyt – mutatott rá Jill Goldman etológus.

Bár az uborkával sakkban tartott macskákról készült videók kétségkívül viccesek tudnak lenni, a szakemberek nem javasolják, hogy ilyesmivel tépázd kedvenced idegrendszerét. Ezzel csak felesleges stressznek teszed ki, ráadásul menekülés közben könnyen megsérülhet vagy összetörhet valamit.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra