Így melegítsd meg a maradékokat, hogy olyanok legyenek, mintha frissen készültek volna

GettyImages-148198987

Mutatjuk, hogy mi a legjobb módszer a különféle maradékok, így a pizza vagy a sült csirke felmelegítéséhez.

Karácsony után általában rengeteg étel marad a hűtőben, de a maradékok akkor is gyorsan felhalmozódhatnak, ha sokat rendelsz, túlméretezed az adagokat a főzésnél és/vagy egyedül, egy kisebb lakásban élsz. A Better Homes & Gardens összeszedte, hogy a melegítésnél milyen szabályokat érdemes szem előtt tartani, hogy az ételek íze és állaga olyan legyen, mintha csak frissen készültek volna.

Hogy lehet biztonságosan felmelegíteni a maradékokat?

A maradékok biztonságos fogyasztásához mindenekelőtt arra kell figyelned, hogy a készítésüktől számított 2 órán belül a hűtőbe kerüljenek, mert ezután elszaporodhatnak bennük az ételmérgezést okozó baktériumok, a melegítésnél pedig az a lényeg, hogy az étel legalább 70 Celsius-fokos hőmérsékletre hevüljön. Ha biztosra akarsz menni, ezt egy ételhőmérő segítségével ellenőrizheted.

A másik aranyszabály, hogy a legjobb eredmény érdekében a maradékokat lehetőség szerint letakarva melegítsd fel. Így könnyebben megőrzik nedvességtartalmukat, vagyis nem száradnak ki, illetve egyenletesebben átmelegedhetnek. Persze azért az sem mindegy, hogy mivel feded le őket, hiszen az alufólia például nem használható a mikróban.

A maradékokat 2 órán belül tedd el a hűtőbe
A maradékokat 2 órán belül tedd el a hűtőbeCourtney Hale / Getty Images Hungary

Hogy melegítsem fel a pizzát?

Vannak, akik hidegen, reggelire is megeszik a pizzát, ami rendben is van, mindaddig, amíg az éjszakát nem a konyhapulton töltötte. A maradék pizzát érdemes a hűtőben, egy légmentesen lezárható tárolódobozban vagy műanyag zacskóban tárolni (ami hozzájárul, hogy megőrizze frissességét), majd néhány napon belül elfogyasztani. Felmelegítéséhez a következő módszerek közül válogathatsz:

Forró levegős sütő (air fryer): tedd a pizzaszeleteket a kosárba, majd állítsd a készüléket 160 fokra: 3-5 perc, és kész is van.

Mikró: Ha simán csak beteszed a pizzát a mikróba, akkor a melegítés után csak önmaga halvány árnyéka lesz. Ha viszont sütőpapírba csomagolod, majd 45-60 másodpercig melegíted, akkor nem fogsz benne csalódni.

Sütő: Helyezd a pizzát egy sütőlapra, takard le alufóliával, majd 135 fokon süsd 25 percig (ha kisebb a pizza, kevesebb idő is elég). Az alacsony hőfoknak köszönhetően a sajt kellemesen megolvad, anélkül a tészta túlzottan kiszáradna.

Ha így tárolod a maradék pizzát, könnyen kiszáradhat
Ha így tárolod a maradék pizzát, könnyen kiszáradhatmonkeybusinessimages / Getty Images Hungary

Hogy melegítsem fel a maradék csirkét?

Ez azon is múlik, hogy a csirke melyik részéről van szó, és hogyan készítetted el.

Tűzhely: A sült csirkemellet vagy csirkecombot tedd egy serpenyőbe, engedd fel annyi húslevessel, hogy ellepje, majd melegítsd 5-10 percen át. A húslevestől finom, szaftos marad, ráadásul így megszabadulhatsz a baktériumoktól is.

Mikró: Ha a csirke valamilyen szószban van, járható út lehet a mikrózás is. Csak rakd bele egy mikrohullámú sütőben használható edénybe, majd melegítsd addig, amíg eléri a biztonságos fogyasztáshoz szükséges hőfokot.

Ha rántott csirkéről van szó, akkor a forró levegős sütő vagy a hagyományos sütő lehet a megoldás. A melegítés időtartama attól is függ, hogy mekkora darabokból áll, de 190 fokon például akár 15 perc is kellhet hozzá.

A forró levegős sütővel nem tévedhetsz nagyot

A forró levegős sütő előnye, hogy olaj hozzáadása nélkül, gyorsan képes felmelegíteni az ételt úgy, hogy az kívülről ropogós kérget kap, belül pedig puha marad. Hasonló eredményt érhetsz el a sütő légkeveréses funkciójával is.

Hogy melegítsem fel a maradék steaket?

A steak a melegítés hatására kiszáradhat, megkeményedhet és rágóssá válhat. Ezt úgy tudod a legkönnyebben elkerülni, ha csíkokra vágod, majd egy kevés olajon közepes-magas fokozaton gyorsan átpirítod egy serpenyőben. Ebben a formában felhasználhatod egy salátához vagy quesadillához is.

Hogy melegítsem meg a maradék tésztát?

A szószos tésztákat viszonylag egyszerű felmelegíteni, mert bőven elegendő, ha egy lefedett, mikrobiztos edénybe téve bedobod őket a mikrohullámú sütőbe, ügyelve rá, hogy elérjék a megfelelő hőfokot.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra