Elhanyagolod a fogmosást? Ilyen károkat okozhat az agyadban

GettyImages-1255078217

Nemcsak a szívednek, hanem az agyadnak is árthat, ha nem fordítasz kellő figyelmet a fogápolására.

A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a rossz szájhigiénia markerei – beleértve az ínybetegségeket, a hiányzó fogakat és a lepedék felhalmozódását – fokozhatják a stroke, vagyis az agyvérzés kialakulásának kockázatát. A kutatók úgy gondolják, ez újabb bizonyíték lehet arra, hogy a fogbetegségek a szervezet más területein is komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.

Az agyadra megy

Míg a korábbi vizsgálatok a fogak állapotát a szívbetegségek kockázati tényezőivel hozták összefüggésbe, addig az új kutatás az agy közötti kapcsolatra koncentrált, mondta el dr. Cyprien Rivier, a tanulmány szerzője, a Connecticut állambeli Yale School of Medicine neurológiai posztdoktori munkatársa.

Tanulmányuk kiterjeszti a meglévő bizonyítékokat a száj egészségének szív- és érrendszerre gyakorolt káros hatásairól.

A rossz állapotban lévő fogak megnövelhetik az agyvérzés kockázatát
A rossz állapotban lévő fogak megnövelhetik az agyvérzés kockázatátljubaphoto / Getty Images Hungary

Rivier és kollégái arról számoltak be, hogy azoknál az embereknél, akik genetikailag hajlamosak a fogszuvasodásra és hiányosak a fogaik, nagyobb valószínűséggel fordulnak elő az agyat érintő egészségügyi problémák.

A károsodás az agy fehérállományát érintheti.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, annak megerősítéséhez, hogy a szájhigiénia javítása jótékony hatással lehet az agy egészségére, további vizsgálatok szükségesek.

A fogak állapota az egész szervezetre kihat

Az eddigi kutatások alapján egyre biztosabbnak látszik, hogy a rossz szájhigiénia az egész szervezetre nézve negatív következményekkel járhat. Az egyik lehetséges ok az lehet, hogy amikor szervezetünk felveszi a harcot az ínybetegségeket okozó baktériumokkal, az a test más részein is gyulladásokat hozhat létre.

Ez a szisztémás gyulladás növelheti számos olyan krónikus betegség kockázatát, mint a szívroham, a stroke, a demencia, a terhességi szövődmények és bizonyos rákos megbetegedések.

Az ajánlások szerint naponta kétszer, alkalmanként két percig kéne fogat mosnod
Az ajánlások szerint naponta kétszer, alkalmanként két percig kéne fogat mosnodWestend61 / Getty Images Hungary

Jobb félni, mint megijedni

Sok fogászati betegség, lassan, az idő múlásával fejlődik ki, és ha nem kezelik őket, az további szövődmények kialakulásához vezethet.

A fogak élettartama 40-50 év, de sok ember akár duplaennyi ideig is él, ami rendkívül fontossá teszi a szájápolást.

Fogorvosok szerint a rutinszerűen végzett szájápolás segít megakadályozni a baktériumok elszaporodását. Ennek érdekében érdemes rendszeresen fogat mosni, fogselymet használni, eltávolítani a felhalmozódó lepedéket, illetve odafigyelni az íny állapotára. Nem szabad elhanyagolni ugyanakkor a fogorvosi kontrollt sem, ami feltárhatja a kialakulóban lévő, kezelést igénylő problémákat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra