Mire való az a lyuk a mosdókagylón?

Úgy tűnik, még mindig vannak, akik nap mint nap ránéznek, mégis értetlenül állnak a mosdókagyló pereme alatt lévő nyílás funkciója előtt. Ha közéjük tartozol, első körben azt érdemes tudnod, hogy túlfolyónak hívják.

Így sem kerültél közelebb az igazsághoz? Sebaj! Az élet nagy kérdéseit firtató sorozatunknak hála most végre felnyílhat a szemed. A Spruce magyarázata szerint a túlfolyó kettős funkciót lát el. Egyrészt megakadályozza, hogy a víz elöntse a fürdőszobát, ha elfelejted elzárni a csapot (és bedugva hagyod a dugót). Másrészt lehetővé teszi, hogy gyorsabban kiürüljön a mosdó tartalma, azáltal, hogy beengedi a levegőt a rendszerbe.

Hogyan működik?

A túlfolyó lényegében egy rejtett csatornát takar, ami a mosdókagyló alja mentén fut végig. A nyílás a csatorna tetején helyezkedik el, míg az alján egy kimeneti nyílás található, melyen keresztül a víz közvetlenül a csatornába jut. Bár a mosdókagylóba és a túlfolyóba kerülő víz ugyanabba a csőbe ürül, az utóbbi mindig nyitva van, és működését nem befolyásolja, hogy a lefolyódugó épp be van-e dugva.

Mit kell tudni a funkcióiról?

Ha lezárod a lefolyót, és feltöltöd a mosdót a túlfolyó szintjéig, akkor láthatod, hogy a víz elkezd lefolyni a nyílásba (és onnan a csatornába). Ez segít megakadályozni, hogy a víz a peremen túlcsordulva eláztassa a fürdőszobát. Mivel azonban a túlfolyólyukak jellemzően kicsik, ha teljesen meg van engedve a csap, csak rövid ideg fogja tudni késleltetni az áradást. Gyakori tévhit, hogy a nyílás dugulás esetén is megóvhat a bajtól, erre azonban valójában nem képes, mert a legtöbb mosdó túlfolyókimenete közel esik a lefolyónyíláshoz, így a dugulás gyakorlatilag mindig érinti mindkét kimeneti nyílást.

Nem mindenkinek egyértelmű, hogy mire jó
Nem mindenkinek egyértelmű, hogy mire jóDontstop / Getty Images Hungary

A túlfolyó másik haszna, hogy elősegíti a mosdókagyló kiürülését. Ha ugyanis annyi víz gyűlik össze benne, hogy teljesen elfedje a lefolyónyílást, a levegő nem jut be a csatornába, így egyfajta szívóhatás jön létre, ami lelassítja a folyamatot. Ha viszont a mosdó rendelkezik túlfolyóval, csökken a hatás, ezért a víz gyorsabban tud lefolyni.

Ki kell tisztítani?

Ha azt akarod, hogy betöltse a funkcióját, akkor igen. A csatornában összegyűlő szennyeződések akadályozhatják a víz és a levegő szabad áramlását, és mivel a cső csak akkor öblítődik át, amikor a túlfolyót eléri a víz, magától nem fog megoldódni a probléma. Ha nem akarod bepiszkolni a kezed, a legegyszerűbben úgy tisztíthatod ki, hogy 1:1 arányban klóros fehérítőt és vizet keversz össze, beleöntöd a túlfolyó nyílásába, vársz 10 percet, majd egy újabb adag vízzel leöblíted.

Oszd meg másokkal is!
Mustra